22. aug
DRØMMEJOBBEN: Jostein Smeby er materialforvalter på landslaget i ishockey, og det er drømmejobben for 25-åringen under OL. - Det er stort å være her, jeg ser alle kamper og treninger jeg rekker, men oppvarminger er jeg litt lei av, gliser Puma junior.
 
Materialforvalter i hockey-himmelen
- Det er artig når Niklas Lidström og Henrik Zätterberg trener på tredemølla om morran, og så løper det en bonde fra Hedmark ved sia. OL er stort, gliser Jostein Smeby.

Publisert: 22.feb.2010 07:53
Oppdatert: -

VANCOUVER: Hver eneste morgen trener Jostein Smeby, eller Puma junior om du vil, i deltakerlandsbyen klokka 07.00.

Der treffer han alle stjernene, de som tjener 40-50 millioner kroner.
«Å løpe om kapp» med Zätterberg og Lidström var kanskje det største hittil - men bare i treningsrommet.
For når det kommer til OL er det meste stort for en hockeyinteressert hedmarking.

- Hårene reiste seg
- OL er sinnssykt morsomt. Da vi kom ut til den første matchen mot Canada føltes det som om vi fløy ut på jubelbruset. Hårene reiste seg.

Åpningsseremonien var også overveldende. Da han gikk rundt under golvet i arenaen og ventet på å marsjere inn, pumpet hjertet godt.
- Det var som Knut Jørgen Stubdahl sa etterpå: Det er nok siste gang 55.000 mennesker har jublet for meg.

Står i boksen
Men tilbake til jobben, for det er en grunn til at Jostein er med til OL.

Han har sammen med Kåre Østli fra Sparta, ansvaret for at alt er i orden. Køller, beskyttelse, shortser, hjelmer, det som gjør at de norske spillerne kan prestere.
- Kåre har ansvaret i garderoben. Han er formann og lagersjef. Jeg er undersått og står i boksen på kamper og trening. Det handler om å være løsningsorientert, og ikke få panikk når det dukker opp noe som må fikses. NÅ!

Hater rot
Det å være materialforvalter er mye jobb også i OL. Jostein holder stort sett på til seks-sju hver eneste kveld.

Etter morgentreningen og litt mat, starter det med forberedelser, så trening eller kamp, og så rydding.
Et par timer minst.
Puma junior hater nemlig rot!
- Dessuten sjekker vi alt utstyr mellom hver eneste økt. På det nivået her kan en sprekk i beskyttelsen bety karriereslutt. Jeg ble ordentlig redd da Patrick taklet en amerikaner og hjelmen gikk av. Den hakereima ble byttet ikke lenge etter kampslutt, for å si det sånn.

- Utrolig mye å lære
Mellom all jobbingen forsøker Jostein å få med seg flest mulige kamper og treninger. Det hender han utsetter jobben litt også, hvis for eksempel Russland skal trene.

- Norske spillere har så utrolig mye å lære, helt fra de er unge. Intensiteten på treningen er den største forskjellen. Jeg skulle ønske alle unggutta i Storhamar kunne vært her og lært, for stjernene sluntrer ikke unna. Uansett hvor slitne de er etter tøffe kamper i OL, kjører de knallhard styrke etterpå.
På fridagen søndag ville gjerne ledelsen i den norske OL-troppen at ishockeylaget skulle reise til Whistler og se på skiskyting.
- Aldri i verden, sa matrisen:
- Ikke på en dag med kampene Sverige-Finland, Canada - USA og Russland-Tsjekkia!

Fikk bare to treninger
Sjøl spilte 25-åringen hockey opp ut eldre junior-klassen, blant annet sammen med Patrick Thoresen.

Han fikk med seg to A-lagstreninger, men så var det slutt.
- Det sto ikke på viljen min, for å si det sånn. Men det var før Storhamar satset på egne spillere. Bare to juniorer fikk sjansen på A-laget, Christian Olasveengen og André Paulsen.
I stedet ble han materialforvalter for fullt, etter å ha vikariert et par ganger for fatter'n, Johnny Smeby, mens han var junior.
- Jeg har lært mye av fatter'n og Ingemar Østeraas, det er ikke tvil om det.

- Veldig, veldig høyt
Fram til OL hadde han ikke gått glipp av en eneste A-kamp i boksen til dragene på seks år, men kampen mot Sparta ble spilt etter avreise til Canada!

- Jeg verdsetter miljøet veldig, veldig høyt. Da jeg ikke ble spiller, var det en bra erstatning. Jeg vet ikke helt hva jeg skulle gjort hvis det ikke hadde blitt dette. Kanskje det blir annerledes nå, det blir ikke helt det samme å komme hjem og reise til Manglerudhallen eller Lørenskoghallen nå, gliser Jostein Smeby.
Bare tull, selvfølgelig.
Det er dette han vil drive med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke