18. aug
STILLE KRAV: Audun Grønvold (lille bildet) mener det er viktig å sette krav til spillerne for å forbedre den fysiske formen. Her presser Emil Lyngstad Sæteraas maks under Iron Man.FOTO: Truls Hovelstuen Blystad
 
Mener det er viktig med krav til spillerne
Tidligere landslags- alpinist Audun Grønvold fra Ingeberg mener ishockey kan lære noe av alpint når det gjelder fysisk trening.

0
Publisert: 09.aug.2016 06:08
Oppdatert: 09.aug.2016 06:20

Utgangspunktet for debatten er lørdagens Iron Man-konkurranse i Oslo. Grønvold, som er Storhamar-supporter, stusset over at favorittklubben hans ble nest sist i lagkonkurransen. Spillerne måtte gjennom åtte tester: 3.000 meter, 40 meter, spenst, knebøy, benkpress, brutalbenk, chins og kasse.

Grønvold forteller at han ikke kjenner enkeltresultater, kun totalen.

Sette krav

– Resultatene gir et bilde av den allmenne fysiske tilstanden. Å vinne Iron Man er kanskje ikke det viktigste for et hockeylag, men jeg mener det gir en pekepinn på det fysiske, sier den tidligere toppalpinisten, som vil presisere at han ikke er ute etter å «sage» noen, men han mener temaet er viktig, spesielt for yngre utøvere.

– Det handler om å skape en kultur, en kultur for å være godt trent. Det å trene mye for å kunne prestere så godt som mulig på isen. Jeg tror det er viktig at klubben setter krav, sier Audun Grønvold, og fortsetter med noe fra alpinmiljøet.

– Lov å sikte høyt

– Alpint fikk litt motgang, men mye var på stell. Det var gode trenere, bra fasiliteter og bra nok utstyr. Talentene var også der. Men det manglet en del på den fysiske biten. De fant øvelser som var mer spesifikke for alpint, og satte krav. Det var minimumskrav for å komme på lag. Jeg tror det er viktig å våge og sette krav. Nå er ikke fysikken noen begrensning for utøverne på alpinlandslaget lenger, sier Audun Grønvold.

Det å skape en god treningskultur er ekstra viktig for yngre utøvere, mener Grønvold.

– Det er spesielt i alderen 18 til 25 år de legger grunnlaget. Eirik Skadsdammen la grunnlaget for lenge siden. Nå er Wang Toppidrett etablert i Hamar. Der handler det også om å skape en god treningskultur. Utholdenhet, stabiliserende styrke og generell styrke er viktig i ungdommen, og dette må bygges på mer og mer. Det er viktig å få det inn tidlig. Det er lov å sikte høyt i treningsarbeidet. Det skal være kult å være godt trent, og tester skal brukes som verktøy og motivasjon.

Tore Neby har hatt ansvaret for utholdenhetstreningen til Storhamar-gutta siden mai. Neby, som har vært på et veldig høyt nivå med piggsko og joggesko på beina, er enig i alt Grønvold sier.

– Resultatene fra Iron Man gir et godt bilde av grunnfysikken, og vi kan ikke være fornøyde med nest siste-plass i lagkonkurransen. Vi har en del å gå på når det gjelder det fysiske. Jeg tror også det er viktig med en tydelig standard. Hva vi krever for å få en plass på laget, og så må alle erkjenne at det må jobbes hardt. Det finnes ingen snarveger. De som presterer best setter standarden for arbeidskravene, sier Tore Neby, og fortsetter:

– Jakter forbedringer

– Det er mange faktorer som spiller inn i ishockey, og det overordnede er fysisk prestasjonsfaktor. Det vil si evnen til å gjennomføre høyintensive kraftintervaller i minst 3 x 20 minutter, sier Tore Neby.

Han har et klart inntrykk av at klubben er på rett veg.

– Det trenes bra. Vi jakter hele tida forbedringer, vi skal klatre på Iron Man-lista år for år, og i mai neste år skal vi starte barmarkssesongen på et høyere nivå enn i år, sier Neby, og legger til at det handler om å være i best form i de viktigste kampene i en lang sesong.

– Vi skal trene godt gjennom hele sesongen.

Trener Sjur Robert Nilsen sa dette etter Iron Man-konkurransen lørdag:

– Jeg har respekt for disse testene, og det gir et riktig bilde av tingenes tilstand per 6. august. Resultatene viser at vi har noe å jobbe med som lag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke