16. jul
 
Rådmannen åpner jo for ja
Politikerne kan med retten på sin side, snu ryggen til Storhamar Dragons, men rådmannen gir dem faktisk alle muligheter til å strekke ut hånden enda en gang.

Publisert: 15.nov.2011 04:12
Oppdatert: -

HAMAR: Når vi får høre at Storhamar Dragons går i underbalanse med 400.000 kroner hver eneste måned, så er det faktisk nesten ikke til å tro. Særlig ikke når vi vet hvor mye de har kuttet i kostnadene siden gullalderen på 90-tallet.
Så problemet må ligge minst like mye på inntektssiden som på utgiftssiden.
Mens Finn Paulsen klarte å samle sammen nærmere ti millioner kroner i sponsorinntekter for 15 år siden, er de nå nede på bare 4,3 millioner kroner.
Det sier seg selv at det er vanskelig å drive en toppklubb med så mange spillere da.

Må tenke nytt

Så uansett hvor mye Storhamar klager på de høye kostnadene forbundet med å leie hallen, så er de minst tilsvarende dårlige selv til å skaffe inntekter.
Riktignok er det to måter å se på akkurat den problemstillingen. 1. Svak jobb av Storhamar. 2. Næringslivet svikter Dragons (og til en viss grad toppidretten ellers).
Jeg tror kanskje idretten gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de bare skylder på et tafatt næringsliv og finanskrisen. Kanskje er det på tide å innse at man må ta noen helt nye grep for å få kurven til å peke oppover igjen. Personlig synes jeg fire millioner i sponsorinntekter for Storhamar Dragons og åtte-ti millioner for HamKam er pinlig lite.

Rådmannen ganske positiv

Når det er sagt, tror jeg kommunen igjen strekker ut hånden og hjelper Dragons. I første omgang er det også bare snakk om et lån. Ikke tilskudd. Det handler ikke om at kommunen skal gi penger til Storhamar Dragons, bare så det er klart. Det er snakk om penger som det nye styret nå sier de skal betale tilbake, men de trenger pengene nå i form av et ansvarlig lån.
Rådmannens innstilling er som ventet negativ, men av erfaring vet vi at det ikke betyr så mye i slike sammenhenger.
Og denne gangen er selv rådmannen positiv, selv om han ender med en negativ konklusjon.
For hvis vi leser innstillingen hans grundig, gir han faktisk politikerne flere gode grunner for å gå mot sin egen innstilling.
Her er noen eksempler:
«Rådmannen ser at økonomien i SIL er avhengig av eliteserielaget. Det er rundt eliteserielaget at den største omsetningen genereres og både bredde og kunstløp har stor nytte av de muligheter som denne aktiviteten gir. Det er grunn til å anta at betalingsevnene for å drifte ishallene blir redusert dersom eliteserielaget blir borte.»

Taper på ikke å hjelpe

Og han skriver videre:
«Indirekte vil kommunen bli skadelidende ved en konkurs ved at skyldig halleie til HOA ikke vil bli betalt. HOA vil da også måtte ta det fulle driftsansvaret for ishallene.»
Og ikke minst:
«Storhamar Dragons og Storhamar Ishockey har vært en viktig aktivitet for barn og unge gjennom mange år. Uten et elitelag, vil en sannsynligvis få en redusert interesse og aktivitet. Storhamar-systemet har også gjennom mange år bidratt aktivt i et samfunnsperspektiv blant annet nå i det siste gjennom Jobbsupport der det har gitt ungdom mellom 16 og 25 år uten skoleplass, mulighet for arbeidstrening hos klubbens samarbeidspartnere.»

Taktisk dialog

Tonen mellom politikerne og Storhamar Dragons har også endret seg. Det er selvsagt taktisk klokt av den nye lederen Erik Kristiansen å legge seg flat slik han har gjort og be om godt vær. Uten å ta i kan vi vel si at hans forgjengere, først og fremst gjennom Tore Tomter og Jan Larsen, var skarpere i tonen i sin dialog med kommunen.
For øvrig er det, som rådmannen påpeker, en god del penger som går tapt hvis politikerne sier nei nå. Da kan kommunen glemme å få tilbake lånet på 1.625.000 kroner som de allerede har gitt. Samtidig kan skatteetaten glemme sine 700.000 kroner. Eidsiva har rundt 600.000 kroner til gode, mens privatpersonen Jan Larsen rammes hardt siden han har 1,4 millioner kroner til gode.
Jeg føler meg trygg på at Arbeiderpartiet opprettholder ryktet sitt som idrettsvennlig. Og for Pål-Jan Stokke vil det bli pinlig hvis hans Høyre skal gå mot alt han har jobbet for tidligere. Med Geir Byberg fra KrF på laget så bør lånet gå greit gjennom i formannskapet. Men jeg tror også at både SV og kanskje også Pensjonistpartiet sier ja.
Deretter kommer garantert diskusjonen om dette var siste gangen idretten får kommunal hjelp i Hamar.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke