5. des
SUKSESS-TRENER: Aleksander Smirnov får gode skussmål av Hamar Arbeiderblads sportsredaktør Rune Steen Hansen. Han varsler at det er store sko som skal fylles.
FOTO: FREDRIK OLASTUEN
 
Sasja kan dra med hodet hevet
Populær: Aleksander Smirnov krevde ikke mye, men han utrettet store ting med Storhamar.

Publisert: 29.apr.2016 19.41
Oppdatert: 02.mai.2016 08.10

Det er lett å forstå at Aleksander Smirnov nå drar tilbake til Russland og AK Bars Kazan i delrepublikken Tatarstan. Som en av de største og beste klubbene i Russland og med en hjemmebane med plass til 10.000 tilskuere, er det selvsagt et hockeyeventyr han får være med på nå.

Og så lenge barna er voksne, har han heller ikke det å bekymre seg for når han drar tilbake til hjemlandet for å jobbe med det eneste han kan tenke seg å bruke livet sitt på: Ishockey.

Et scoop

Vi ble overrasket da han plutselig signerte som Storhamar-trener for to år siden. Det var et scoop av Storhamar da å få den meritterte Hamar-russeren tilbake som trener.

Og de var heller ikke rent lite stolte over å ha fått det til. Og glade for at de hadde signert den tidligere verdensmesteren og russiske lagkapteinen for en god pris i en vanskelig tid.

Resultatene lot heller ikke vente på seg. Med et begrenset budsjett overrasket Storhamar og Smirnov hele Hockey-Norge med å gå hele veien til finalen mot Stavanger.

Og for noen finaler det ble.

Sasja framsto som den reneste hockeyguden.

Og plutselig trykket hele Hamar både Sasja og laget til sitt bryst igjen. 

Snuoperasjonen han, laget og dugnadsgjengen sto for, er kanskje det mest fenomenale jeg har opplevd i Hamar-idretten de siste 25 årene.

Tøffere sesong to

Det er aldri lett å følge opp en suksess. Og for Storhamar ble det utfordrende med Champions Hockey League i tillegg til seriespillet. Mange kamper. Flere skader.

Men fantastiske resultater i CHL.

Og ikke fullt så gode i serien.

Skadeproblemene fortsatte i sluttspillet, men utrolig nok løftet Storhamar seg. Jeg tror Aleksander Smirnov skal ha mye av æren for det. Han er en vinnerskalle. Og han gråter ikke når livet er litt vanskelig. Det var akkurat en slik leder Storhamar trengte da de ble tøft og brutalt allerede mot Sparta i kvartfinalen.

Semifinalene mot Stavanger ble like severdige som finalene i fjor. Og Storhamar landet på sju kamper der før det var over. 

En mer enn Lørenskog klarte mot Stavanger i finalen.

Jeg ruller terningkast 5 totalt for Storhamar denne sesongen med bakgrunn i skader og andre utfordringer.

Merkelig slutt

Så når Smirnov plutselig signaliserer at han venter et tilbud fra Russland og at han ønsker en forlengelse av kontrakten som går ut neste år, tenker jeg at det må han jo få.

Forklaringen om at økonomien må gå foran, er litt forsiktig sagt merkelig. 

Smirnov er neppe mye dyrere enn mange andre trenere. Og trener må klubben ha uansett. Statistikken hans i Storhamar er heller ikke til å ta feil av.

Kanskje ville det vært nettopp å sikre økonomien å resignere Smirnov.

Konflikt?

Storhamars tilsynelatende lunkne holdning bunner da kanskje i noe mer.

Og som den åpne klubben Storhamar har sagt de skal være, regner jeg med de kommer med en grundig redegjørelse. 

For det er mange som lurer.

Jeg vet Smirnov var irritert i fjor da han ikke hadde kontroll på spillersigneringene, og det var noen feider mellom han og klubbledelsen da. Om det har vært mer av det nå som gjør at klubben føler det kan være like greit at Smirnov og Storhamar skiller lag, aner jeg ikke.

Men sett utenfra virker det rart at Storhamar sitter så rolig i båten og ser på når en så populær trener spør om muligheten til å bli i ytterligere noen år.

Hva med spillerne?

Jeg ser på sosiale medier at det spekuleres i misnøye i spillergruppen og at Smirnov ble for mye old school. 

Jeg kan ikke se for meg at et sterkt og godt styre lar seg påvirke av slike ting – hvis det er riktig – men på generelt grunnlag synes jeg spillere for ofte har for stor påvirkning på klubbstyrene når det gjelder vurderingen av treneren. Jeg håper det ikke har vært noe tema her. 

Noe av poenget her er at Storhamar har aldri vært mer populær som klubb enn nå. Det gjør også at det er mange som bryr seg når den svært så populære treneren forsvinner.

Det er uansett all grunn til ønske Aleksander Smirnov lykke til i Russland. 

Han har gjort en strålende jobb for Storhamar.

Og så får vi håpe at styret i Storhamar finner en god erstatter.

Det er store sko som skal fylles.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke