7. des
HJEMME I HAMILTON: HA-sporten spurt om Joey Tenute kunne sende et bilde av seg utenfor huset sitt i Canada og her er bildet vi fikk av den sympatiske hockeyspilleren som nå skal gjøre det han kan for at Storhamar skal ta opp kampen om gullet med Stavanger. Foto: Privat
 
Soares lokket ham til Hamar
Tenk at Storhamar-fansen skulle få en grunn til å takke Josh Soares. Stavanger-stjernen var faktisk en svært viktig grunn til at Joey Tenute (33) sa ja til Storhamar.

Publisert: 02.jul.2016 10.43
Oppdatert: 02.jul.2016 11.37

Vinteren 1988 var det to små gutter som klinte til med skøyter, kølle og puck i havnebyen Hamilton i Canada ved den store innsjøen Lake Ontario. Stavanger-stjernen Josh Soares var seks år, mens Storhamars nysignering Joey Tenute var fem da de spilte på lag for første gang. Joey var allerede da så god at han fikk spille med dem som var ett år eldre.

– Min far satte skøyter på meg da jeg var tre år. Jeg spilte da jeg var fire. Og da jeg var fem spilte Josh og jeg sammen på lag. Siden da var det bare hockey, hockey, hockey, sier den 33 år gamle canadieren til HA-sporten.

Og slik fortsatte de to guttene å spille mye sammen i ungdomstiden. Hockey var livet og begge drømte de om NHL, men det var bare den ene som klarte det. Og selv om det bare ble med en kamp for Washington Capitals for Joey Tenute, er slike øyeblikk så store at det kanskje er nok.

Stolt av karrieren sin

Joey Tenute er i hvert fall ikke bitter for at det bare ble med den ene kampen. Kanskje var det størrelsen hans (175 cm/86kg) som gjorde at det bare ble en kamp i verdens beste og tøffeste liga. Eller kanskje det bare var feil tidspunkt for en type som Joey Tenute.

– Jeg ser på det som min største prestasjon som ishockeyspiller at jeg fikk den kampen i NHL. Og det kan være du har rett med tanke på det med størrelsen. På den tiden var det veldig mye fokus på store spillere og tøft spill. Jeg føler det er mer fokus på fart og ferdigheter i NHL nå. Uansett er ikke det noe som plager meg at det bare ble den ene kampen. Jeg er stolt av karrieren min, men hockey er en merkelig sport. Jeg tror jeg kunne blitt en stor spiller der også under andre omstendigheter, men jeg er fornøyd med karrieren jeg har hatt i Europa, sier Tenute som har gjort det godt i alle klubbene han har vært i når han har flyttet på seg i Tyskland, Østerrike, Finland og Sverige.

– Nå gleder jeg meg til å hjelpe Storhamar med å oppnå suksess. Målet er å vinne, sier Joey Tenute til HA-sporten.

God lønn

Det er ingen tvil om at signeringen av Joey Tenute er Storhamars største signering på flere år. En av de aller største i klubbens historie faktisk. I tillegg har 33-åringen signert for tre år til en årslønn på etter det HA-sporten erfarer skal være på rundt 600.000 kroner.

Det er en stund siden noen tjente like mye som det i Storhamar, men det er også mindre enn hva de best betalte spillerne i Stavanger og Lørenskog har hatt de siste årene.

Likevel blir det sagt at Tenute fort kan bli den aller beste i Norge i sesongen vi venter på. Og både Petter og Patrick Thoresen har gått god for ham.

Enda morsommere er det at Josh Soares – som vi alltid ser krangle med Storhamar-fansen når han sitter i utvisningsboksen i CC Amfi og som også var den avgjørende faktoren til at Stavanger slo ut Storhamar i semifinalen i år – er den som aller sterkest har oppfordret Joey Tenute til å flytte til Hamar og Storhamar.

Nå skal de også snart trene sammen hjemme i Hamilton, før de begge reiser til sine respektive lag i Norge.

Snakket med Romano også

Og som om ikke det er nok, så har også Lørenskog-esset Tony Romano, som var Storhamars andrevalg hvis Tenute-avtalen gikk i vasken, sagt at Storhamar er et fint sted å spille ishockey.

– Jeg har hørt mye bra om ligaen og jeg har snakket med spillere som har vært der. Jeg er en god venn med Josh Soares. Vi vokste opp sammen og jeg var nylig i bryllupet hans. Han sa at Storhamar ville være en bra klubb for meg, sier Tenute, før han kommer med det som kanskje vil oppleves som en liten overraskelse for mange av Storhamars supportere:

– Han skrøt av fansen til Storhamar og sa at de var veldig lojale mot klubben sin. Han sa også at Storhamar er en klubb som kan vinne ved siden av Stavanger, forteller Tenute som akkurat nå nyter livet i hjemme i Hamilton med kona og sin ett år gamle sønn.

Der trener han hver morgen med en god gjeng med hockeyspillere som spiller rundt omkring i ulike klubber i Europa, AHL og noen også i NHL.

– Jeg har jobbet med den samme treneren hver sommer de siste fire årene. Det er en gruppe spillere som samles på en stor gym her. Vi har kjørt det samme opplegget de siste fire årene, og om et par uker skal jeg også ha noen økter på skøyter med Josh Soares, sier Tenute.

En stolt spiller

I Sverige var han kjent som en god dropper både i offensiv og defensiv sone, men det er kanskje ferdighetene hans i overtallsspillet som skaper størst forventninger. Der skal han være kolossalt effektiv.

– Jeg kan ikke garantere noe, for i hockey vet man aldri hva som skjer, men jeg er erfaren. Jeg har spilt i mange ligaer. Jeg er offensiv og jeg er god i overtall. Det er noe jeg legger mye stolthet i. Ellers er jeg en toveisspiller, selv om jeg er best offensiv. Jeg er ikke redd for å fullføre taklingene, sier han og lar oss forstå at han kan være tøff også når det er nødvendig.– Jeg vet hvem jeg er, men jeg vil ikke sette noen personlige mål. Hovedmålet er at jeg vil gjøre mitt for laget. Og jeg har mye i meg fortsatt. Jeg har mye å gi når jeg kommer til Storhamar, lover Tenute overfor HA-sporten.

Det ligger også i kortene at det blir noe ekstra når han møter Josh Soares på isen igjen.

– Vi er gode venner, men vi er begge konkurransemennesker. Det er det som betyr noe når vi er på isen, sier Joey Tenute.

Tar med seg familien

Ishockey er som et eventyr for Joey Tenute og familien hans. Da Joey Tenute forsto at framtida hans ikke var i NHL, ville han gjøre det beste ut av karrieren sin andre steder.

Europa ble neste destinasjon etter et par sesonger i AHL. Finland, Tyskland, Finland, Østerrike, AHL igjen og så tre år i Sverige hos Malmö Redhawks har gjort ham til en bereist mann. 

Det er ingen tvil om at Tenute dominerte mer for Malmö i Allsvenskan enn i SHL, men 21 poeng der også mot 35 og 50 i de to siste i Allsvenskan, forteller om en spiller som skal ha kapasitet til å levere varene for Storhamar. At det bare ble 35 poeng i 2014/2015, skyldes en hodeskade i andre halvdel av sesongen som satte han ut av spill i flere måneder.

Da muligheten for tre år i Storhamar dukket opp, var han ikke i tvil om det var en god mulighet.

– Tre år i Storhamar er bra for meg. Da kan jeg bygge et liv for meg og familien. Forhåpentlig kan vi bygge noe bra både på og utenfor isen. Jeg har sett på byen på Youtube og det ser fint ut. Ellers vet jeg at skandinavere er vennlige og alle snakker engelsk. Været er litt som i Canada med vinter og sommer, høst og vår. Det blir ingen stor tilpasning sånn sett. Hele familien gleder seg til dette eventyret, forsikrer Tenute som allerede nå er i gang med å lære opp sønnen til å bli hockeyspiller også.

– Han er bare ett år, men han kan allerede skyte en ball med ei kølle, ler han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke