20. jun
 
Statistikksjef i hockey-VM
Hockey fyller nesten hele døgnet til Odd Christian Svendby under den norske sesongen. Nå er han tatt ut som statistikkansvarlig under gruppespillet i A-VM i Mannheim i mai. Han gleder seg stort, selv om han skulle hatt «hockeyferie».

Publisert: 08.apr.2010 04:12
Oppdatert: -
Hockey fyller nesten hele døgnet til Odd Christian Svendby under den norske sesongen. Nå er han tatt ut som statistikkansvarlig under gruppespillet i A-VM i Mannheim i mai. Han gleder seg stort, selv om han skulle hatt «hockeyferie».
HAMAR: Til daglig er Svendby ansatt som økonomikonsulent i Storhamar Dragons.
På kveldstid har han vært speaker og sittet i sekretariatet på hjemmekampene i eliteserien, og kommentert bortekampene på radio.
I tillegg har han dømt litt over 30 aldersbestemte kamper når han har hatt anledning,
Han har ikke noe tall på hvor mange timer i uka som går med til hockey, men noen døgn har det bare blitt hockey, mat og litt søvn.
- Det har blitt litt mye denne sesongen, men så er det artig, også. Jeg liker idretten, og da blir det sånn, fastslår Svendby.
26 kamper
Nå kommer altså hans internasjonale høydepunkt så langt. I mai er han på plass i tyske Mannheim, når A-VM droppes i gang 8. mai.
Sammen med en representant fra det internasjonale ishockeyforbundet er Svendby ansvarlig for hele statistikkteamet når to innledende grupper, mellomspillet og to kvartfinaler skal avvikles i Mannheim med start 8. mai.
Her spiller blant annet Norge, Sverige, Tsjekkia og Canada sine første kamper.
- Det er moro, hvis ikke hadde jeg takket ja. Det å treffe nye folk og få nye erfaringer er en viktig del, Jeg regner med at det er litt større forhold enn når det er NM-finaler hjemme, smiler Odd Christian Svendby.
12-16 personer pr. kamp
I Mannheim skal han sørge for at statistikkteamet gjør jobben når dropper, skudd, skudd på mål og hvor skuddene kommer fra skal registreres.
Sammen med spilletid på hver enkelt spiller i minutter og sekunder.
Så er det hans ansvar å få statistikker og protokoller godkjent og signert, før de sendes ut til hele verden.
- Vi har ansvaret for sekretariatet og statistikkførerne, og til sammen er det vel mellom 12 og 16 personer på hver kamp. Det handler mye om god opplæring og evaluering. Jeg var på prøve-VM i München og så på forholdene, og at det er mange dyktige med.
- Men i NHL er det 40 som jobber med statistikk på hver kamp?
- De er jo helt syke også, når det gjelder å følge med på alt. De teller jo antall pasninger til hver enkelt spiller og hvor og når pucken spretter, ler Svendby.
Startet med C-VM
Han meldte seg som interessert til det internasjonale ishockeyforbundet for to år siden, og var lærling under OL-kvalifiseringen i Norge i februar i fjor.
Før jul fikk han sin første jobb, på U20 C-VM i Estland.
- Det var litt annerledes. Mange av dem som jobbet i teamet kunne ikke engang engelsk. Da blir det ikke bare lett, ler Svendby.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke