25. jun
 
Vignett: Sportsreaksjon Drift av ishaller

Publisert: 19.des.2008 05:39
Oppdatert: -
Torsdag kunne vi lese i HA om foreløpig siste kapitel i føljetongen rundt halldrift i Hamar. Situasjonen for 2008 synes reddet, men ingenting er avgjort for 2009. Når vi nå skriver medio desember synes jeg det handler om manglende respekt for alle de som etter beste evne forsøker å skape et forutsigbart og godt aktivitetstilbud for barn og unge i ishallene.
At man ikke lenger ønsker å stimulere til en fortsatt driftsmodell med Storhamar må man akseptere, selv om jeg personlig tror de beste løsningene finnes i nettopp samarbeidet mellom det offentlige og det frivillige. Da får man mest igjen for pengene, noe som igjen kommer brukerne til gode.
Det som er vanskeligere å akseptere er at man ved inngangen til 2009 ennå ikke vet rammebetingelsene for 2009. Det etter en prosess som har pågått snart 3 år! Samarbeidsavtalen mellom HOA og Storhamar utløper 31.12.08. Det har alle kjent til. Det burde vært en selvfølge at man fra kommunalt hold hadde et alternativ klart. At man for eksempel kunne fortelle brukerne hva en istime vil koste i hallene de eier. Det er særlig merkelig med tanke på at den politiske ledelsen ikke har lagt skjul på sin manglende tillit til næværende driftsmodellen.
Ishallene kommer nå etter all sannsynlighet til å havne i porteføljen til HOA. Det er mest ryddig, sier Busterud. Jeg vil rope et varsko. HOA er et aksjeselskap eid av Hamar kommune, opprettet for å drifte OL-anleggene etter lekene i 94. Både på Lillehammer (Håkons hall), Gjøvik (Fjellhallen) og her på Hamar (Vikingskipet) finnes det etterbruksselskaper med driftsansvar for ishaller. Flotte haller er det, men de har færrest antall isdøgn av alle ishaller i landet. De har samtidig dyrest timepris! En kombinasjon som ikke akkurat stimulerer til aktivitet. Hvorfor er det slik? Fordi selskapene blir målt på bunnlinje, ikke antall unger i aktivitet.
I Oslo og andre sammenlignbare kommuner er ishallene kommunalt drevet. På Lillehammer var drift av Kristins hall tidligere under etterbruksselskapet Lillehammer Olympiapark, men har blitt definert ut av porteføljen. Den er nå et rent kommunalt anlegg. Hvorfor? I følge administrerende direktør Erik Ulateig i Olympiaparken på Lillehammer er ikke isaktiviteter for barn og unge et lønnsomt forretningsområde. Det generer nemlig ikke penger, men kostnader. Og om det hadde vært penger å tjene her hadde ikke dette vært tema. Da hadde helt sikkert HOA ivret etter overtakelse, de skal jo tjene penger! Blir HOA «pålagt» å drifte ishallene vil man derfor oppnå to ting: Forutsetningene for at HOA skal gå i balanse forverres betydelig, og isaktivitetene i hallene reduseres kraftig. Er det dette Hamar kommune ønsker?
I Stortingsmelding nr 41 «Om idretten» slås det fast at det er et offentlig ansvar å planlegge, bygge og drifte idrettsanlegg. Den frivillige idretten skal skape aktiviteten. Da byen fikk anleggene sine til OL i 1994, lå det også en klar forpliktelse fra sentralt idrettslig hold om at anleggene skulle benyttes til idrett. Storhamar har i sin driftsperiode (2000-2008) ivaretatt dette. Målt i aktivitet for barn og unge så har driften under Storhamars modell vært en ubetinget suksess både på og utenfor banen. Dobling av aktiviteten, samt tildeling av både Kulturpriser og Vikinglaugets hederspris for holdningsskapende arbeid dokumenter dette.
Hamar OL-Amfi og Storhamar ishall er breddeanlegg. 90 % av aktiviteten er rettet mot barn og unge. Nå er det på tide disse brukerne blir kjent med rammebetingelsene for kommende år. Det er et ansvar kommunen har - både gjennom sitt eierskap i HOA og som samfunnsaktør med forpliktelse for å stimulere gode oppvekstmiljøer og aktivitet. Det kan da ikke være for mye forlangt!

Petter Salsten, frivillig trener i yngres avdeling
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke