21. jul
Klar: Karin Gunnel Kvisgaard er klar for nok en sykkeltur over fjellet. Denne gangen i klassen K80.
 
Fikk egen klasse, jubilerer og vinner
For Løten-dama Karin Gunnel Kvisgaard (80) er det én ting som gjelder lørdag. Det er å komme seg over fjellet og til mål.

Publisert: 28.aug.2015 14:15
Oppdatert: 28.aug.2015 14:18

Klarer hun det, blir hun historisk. Hun er den første som kjører Birkebeinerrittet i klasse K80, hun blir også den første vinneren, ettersom hennes argeste konkurrent fra 2013 ikke stiller til start. Det gjorde hun ikke i fjor, heller.

Men Karin Gunnel stiller etter å ha stått over i 2014.

Adrenalinkick

– Det er greit å melde seg på. Da har en et mål med treninga. Og så var det så moro når en får det adrenalinkicket ved målpassering. Målgang ble min form for rus de første årene, sier hun og tror at dette er siste gangen hun sykler over fjellet.

Neste sesong får det klare seg med spinning og litt nyttesykling ute. For Karin Gunnel legger ikke skjul på at det er en slitsom tur over fjellet. På spørsmål om hva hun synes er verst, kommer det kort og kontant: – Alt!

Tøff løype

– Det er tøft med 45 minutter med stigning opp til Skramstadsetera. Etter det er det en nedoverbakke som er ganske trang. Etter det er det ytterligere en nedoverbakke der de aktive kommer virkelig fort. Her gjelder det å passe seg, ellers kan en bli nedkjørt. Deretter følger et skogsparti hvor vi må bære syklene. Det er tungt, det også. Og siden er det oppover til Kvarstad. Da vi tror vi har nådd toppen, er det ytterligere to mils stigning. Men så går det utover fra Sjusjøen. Her sier alle at det er lett, men det stemmer ikke helt. De som har det mest travelt, slipper opp bremsene og kjører som gale nedover. Og ballettbakken? Ja, den går jeg altså, for der har jeg gått over ende én gang før. Det holder.

Startet som 45-åring

Karin Gunnel var 66 år første gangen hun syklet Birkebeinerrittet. Hun syklet hvert år i åtte år før hun ble sjuk og tok en pause. I 2012 gjorde hun comeback, men brøt i 2013 og sto over igjen i fjor. Det er en prestasjon det står respekt av, at hun trår til igjen i år, men slik er det for ei som er vant til å bruke kroppen sin. I yngre dager, det vil si ved 45-års alder, løp hun ganske mye. Ved 50-års alder var hun på topp. Oslo-løpet, Oslo halvmaraton og Sentrumsløpet sto på løpskartet hennes hvert eneste år i flere år framover, helt til knærne begynte å svikte.

Med ny kneprotese

Hun starter i Birkebeinerrittet på formiddagen lørdag. Da har hun sønnen med seg som ledsager, innpisker og motivator. Det er en trygghet for henne. Men i forhold til moren, er han en novise i rittet. Han har aldri kjørt før, men Karin Gunnel regner med at det skal gå bra for dem begge, etter å ha syklet minst fem ganger i uka de tre siste månedene. Sesongen fikk en litt skjev start i og med at hun måtte operere inn en kneprotese, men hun håper å ha utlignet det hun tapte av trening til å begynne med i vår. Nå gjenstår finpussen. Den har bestått av mye pasta og mye drikke. Det er greit å ha noe på lager til turen over fjellet.

– Jo eldre en blir, jo mer trening trenger en, men jammen er kostholdet viktig også, sier Karin Gunnel.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke