18. aug
JUBEL-JENTE: Marit Bjørgen kan slippe jubelen løs etter å ha sikret seg sitt tredje VM-gull.
 
Gammelt utstyr ga ny fest
Marit Bjørgen ble tiljublet som en popstjerne nok en gang. Hun kan takke et skipar fra 2005 for VM-hysteriet mandag.

Publisert: 01.mar.2011 07:45
Oppdatert: -

OSLO: Tusenvis hadde møtt opp for å feire henne i Oslo sentrum. Noen timer før medaljeutdelingen slo hun Justyna Kowalczyk på 10-kilometeren.
- Jeg husker ærlig talt ikke så mye av løpet. Men jeg var innstilt på at det ville gjøre vondt. Jeg jobbet med smerte kvelden før løpet. Dette løpet gjorde vondt, men det er viktig å skyve tankene over på noe annet, sier Marit Bjørgen
- Jeg kjenner at jeg har adrenalin i kroppen fortsatt. Det er kjempemange inntrykk i løpet av en sånn kveld. Det er veldig spesielt, sa Bjørgen etter medaljeseremonien på Universitetsplassen mandag kveld.
Etterpå ble hun eskortert av politiet rett til NRKs VM-studio.

Yndlingspar

Gulløpet skjedde på et skipar produsert for seks år siden. Seiersmarginen var 4,1 sekund.
- Det er et av hennes virkelig yndlingspar. Det gir en veldig trygghet å ha slike ski. Det er ikke så mange tilfeller der ski er med i så mange sesonger, sier smører Perry Olsson til NTB.
Gullparet blir bare brukt en sjelden gang hvert år. Det behandles omtrent like forsiktig som Arve Tellefsens beste instrument.

Passer til tørrvoks

- De benyttes aldri på trening. Det behøver vi ikke fordi de fungerer så godt. Vi ønsker også å slite så lite som mulig på dem.
- Dette er en skipar som passer for bruk av tørrvoks. Vi er veldig trygge på det, og vi behøver lite tid på å klargjøre skiene. De ble ikke benyttet under OL i Vancouver. Der var det klisterføre hele tiden.

Reprise

Bjørgen spratt opp på seierspallen for tredje gang på få dager. Hun er allerede VM-dronning, halvveis i mesterskapet med gull på skiathlom, sprint og 10 kilometer.
Det er uklart om hun går lagsprinten onsdag. Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen tas ikke den beslutningen før tirsdag morgen. Men stafetten og tremila står garantert på hennes liste.

Stafett og tremil viktigst

- Stafett og tremil er desidert viktigst og henger høyest, men jeg har ikke tatt noen beslutning ennå. Sprintstafetten er en kamp med syren, og den må man kvitte seg med på 24 timer, sa Bjørgen til NTB.
Jelena Välbe har VM-rekorden med fem gull i et og samme mesterskap (1997 Trondheim).
Bjørgen kan klare det samme.

Seiersmaskin

Marit Bjørgen (30) er blitt en seiersmaskin av de helt sjeldne. Hun skremmer konkurrentene hver eneste gang.
Etter suksessen forrige vinter jobber Bjørgen videre i samme spor. Det gir en eventyrlig uttelling. Dette er hennes fasit:
Tre gull av tre mulige i det pågående VM.
Seirer i 17 av de 18 siste rennene.
Seks titler i OL/VM på de åtte siste startene.
Ti gull i OL- og VM-sammenheng totalt.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke