24. apr
 
Håkon Olsrud trener 800 timer i året - og går for gull i Paralympics
Det er flere som har prøvd å gi ham en stav under skirenn, men Håkon Olsrud (31) smiler bare av det. Han tenker ikke på at han har et handikap. Nå vil Løten-gutten ha gull i Paralympics.

Publisert: 13.jan.2018 18:11
Oppdatert: 14.jan.2018 13:10

Håkon Olsrud er en superseriøs idrettsutøver. 31-åringen legger ned 800 timer med trening i året for å kjempe med verdens beste, og han synes det er vanskelig å tenke seg et annet liv enn det han har nå. Løten-gutten kombinerer idrettslivet med en 50 prosent jobb som lærer på Lillestrøm.

– Jeg lever som en toppidrettsutøver. Jeg trener, går på jobb, og trener igjen. Forskjellen på meg og Martin Johnsrud Sundby er at han kan ligge mer på sofaen, sier Løten-gutten Håkon Olsrud, som er glad for at han har en snill arbeidsgiver.

proft opplegg

– Jeg stortrives med dette livet. Avstanden til de beste i verden har krympet, og det er den beste motivasjonen jeg kan få.

Han skryter av miljøet på landslaget for funksjonshemmede.

– Det har skjedd mye siden jeg kom på rekruttlandslaget i 2010. Torbjørn Broks Pettersen har gjort en kjempejobb, Lars Berger, som er trener nå, er også dyktig. Vi har et veldig bra opplegg. Det er like bra som langrennslandslaget for funksjonsfriske. Alt er blitt veldig proft, og hjelpen fra Olympiatoppen er helt suveren, sier 31-åringen, som synes det er perfekt at de får gå NM sammen med de funksjonsfriske.

– Alternativet for oss er veldig kjedelig. Det har skjedd mye med inkludering og integrering, sier Olsrud, som ble nummer tre i NM i en sammenslått klasse.

mangler gripeevne

Håkon Olsrud ble født med dysmeli. Enkelt forklart mangler han fingre på høyrehånda. Dermed er det ingen gripeevne på den hånda. 

– Jeg er blitt tilbudt stav i flere skirenn. Da har jeg smilt og sagt nei takk. Det er snilt tenk av folk da, smiler Olsrud, og fortsetter:

– Da jeg var yngre konkurrerte jeg med funksjonsfriske, og tenkte ikke på at jeg har et handikap. Jeg tenker ikke på det nå heller, sier Løten-gutten.

Sesongens store mål er Paralympics i Sør-Korea, og alt er timet og tilrettelagt fram mot de olympiske lekene for funksjonshemmede.

Verdenscup og høyde

– Jeg har lyst på minst en medalje i Sør-Korea. Det er størst sjanse i stafett, men det er mulig også på de individuelle distansene, sier Håkon Olsrud.

Løten-gutten håper å få gå samtlige distanser. Det betyr sprint, 10 kilometer klassisk, 20 kilometer skøyting, i tillegg til stafett.

– I prøve-OL var jeg 15 sekunder bak tredjeplassen på 20 kilometer skøyting, så her er alt mulig. Det blir viktig å finne toppformen.

Nå venter verdenscuprunde i Tyskland. De reiser onsdag. Så blir det en ny verdenscuprunde i Finland, før Olsrud drar på høydeopphold før Paralympics. 

– Jeg har god erfaring med høydetrening, sier Håkon Olsrud, som reiser til Sør-Korea i månedskifte februar/mars..

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.