24. jun
WALISER: Chris Twiddy gleder seg veldig til kveldens kamp mellom Wales og Belgia.
 
– Vi må slutte å si at Norge er et lite land
Chris Twiddy (40) mener fotball-EM er det største som har skjedd Wales på mange, mange år.

0
Publisert: 01.jul.2016 06:17
Oppdatert: 01.jul.2016 07:00

Waliseren Twiddy har etablert seg i Hamar, stiftet familie her og blitt en viktig mann for HamKam, men i kveld er det Wales som gjelder når hans landsmenn skal opp mot Belgia i EM-kvartfinalen.

– Det er det største som har skjedd på mange, mange år. Det er veldig morsomt, og det har samlet hele befolkningen i Wales, forteller Chris Twiddy.

Selv ble han født i det lille landet sør-vest på den britiske øya. Og som ung og lovende fotballtalent fikk han 18 landskamper på aldersbestemte landslag (U16, U18 og U21) sammen med store stjerner som Ryan Giggs, John Hartson og Robbie Savage.

Spilte i Championship

Twiddy flyttet tidlig til Sør-England, og det var i Plymouth han fikk sine kamper i dagens Championship og League One for Plymouth – 36 i tallet, men han spilte også deler av ungdomsfotballen sin i Wales største klubb Cardiff.

– Interessen for fotball er enorm i Wales nå og jeg håper denne oppturen også hjelper den walisiske ligaen kommer veldig i skyggen. Mange av de beste waliserne går jo til engelsk fotball, forteller Twiddy, som også har en forklaring til hvorfor de walisiske spillerne jublet da England ble slått ut av Island:

– Det er de vi har fulgt fra de Storbritannia de siste årene og at Wales jubler sånn er ikke uforståelig. Det er lillebrorsyndromet. Det har ikke vært lett å være hjemme fra alle mesterskapene, så når man kommer lenger en storebror, som tjener alle disse pengene, er det lov å juble.

Hva med Norge?

Med tre millioner innbyggere er Wales en miniputt i europeisk fotball, selv om de har ti ganger så mange innbyggere som Island. Twiddy mener uansett det handler om å trene bra, så gir det resultater.

– Vi må slutte å si at Norge er et lite land. Det er ikke det som er problemet. Tidligere hadde Norge flere som spilte på høyeste nivå, og det er det vi har i Wales nå. Vi har noen stjerner som går foran, men vi har også et bra lag som jobber for hverandre.

Speed startet det hele

Twiddy nevner selvsagt Gareth Bale, Joe Allen og Aaron Ramsey som stjernene, men det er også flere spillere som markerer seg på den internasjonale scenen.

HamKam-mannen mener det er spesielt en mann som må få en god del av æren for fotballeventyret til Wales nå. Nemlig avdøde Gary Speed.

– Det var han som startet dette. Det var han som samlet alle og fikk løftet nivået til landslaget.

Om det holder mot Belgia i kveld er Twiddy usikker på, men han er optimistisk.

– Det blir knalltøft, men de har en sjanse. Wales har matchvinnere, sier Chris Twiddy.

Se Belgia-Wales på NRK1 i kveld klokka 21.00.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke