26. jun
MED LOKALKUNNSKAP: Kjetil Rekdal har ikke vært på en eneste HamKam-trening i år selv om han bor i Ottestad, men gjennom jobben som TV2-ekspert har han fulgt laget. Og han mener det er 25 prosent sjanse for at HamKam overlever i Tippeligaen.
 
- 25 prosent sjanse for at HamKam berger plassen
TV2-ekspert Kjetil Rekdal, som bor ved Gubberud i Ottestad, anslår at HamKam har bare 25 prosent sjanse til å overleve i Tippeligaen. Samtidig avfeier han alle muligheter for at han skal dukke opp på Briskeby som noen kriseløsning. Les også: Rekdal tok treningsøkt med HIL

Publisert: 02.jul.2008 09:13
Oppdatert: -

HAMAR: Etter at Kjetil Rekdal fikk sparken i Kaiserslautern i vinter, har han oppholdt seg mye i Ottestad. Sammen med samboer og stangesokning Ane Guro Skaare har han leid et hus ved Gubberud.

Derfra har han fartet mye i den nye jobben som TV2-ekspert. Og den siste tiden har han også vært opptatt med NFFs kurs som gir profflisens som trener. Sammen med blant andre Ståle Solbakken har han vært på studiesamling i Sveits i forbindelse med EM.

- Greit med ett poeng
Men nå er EM over, og Rekdals fokus rettes mot Tippeligaen igjen.

Og ikke overraskende spår han at HamKam vil måtte kjempe en tøff kamp for å overleve i Tippeligaen.
- Jeg mener de har 25 prosent sjanse for å berge plassen i Tippeligaen. De kom greit i gang med høstsesongen med ett poeng mot Brann. Nå venter en ekstremt viktig kamp mot Molde. Med seier der søndag har de tettet luka, men uansett tror jeg de bare kan ta igjen Aalesund, Molde og Lillestrøm, sier Rekdal.
Dette er lag som HamKam også skal spille hjemme mot i høstsesongen. Det mener Rekdal HamKam må utnytte.
- De må vinne hjemmekampene sine mot disse lagene. Og mot Tromsø og Bodø/Glimt. Vinner de sju kamper, berger de plassen. Så lenge det er bare ett lag som rykker ned, øker jo sjansene betraktelig. Det er tross alt bare ett lag de trenger å passere, sier Rekdal.

- Må narre spillerne
Den tidligere landslagskapteinen har selv trent lag som har vært i vanskelige situasjoner. Han mener Arne Erlandsen har en vanskelig og utfordrende jobb som HamKam-trener nå.

- Det er ikke bare å sette opp treninger og ta ut et lag til kampene nå. Du må nesten narre spillerne til å tro på at dette skal de klare. Det er ikke lett, for alle gjør så godt de kan, selv om det av og til ikke ser slik ut.
- I slike situasjoner er det viktig å ta tak i de helt enkle tingene. Uansett er det viktig å få laget til å opptre samlet. Enten de da gjør det med høyt eller lavt press.
- Og så er det viktig å få alle spillerne tilgjengelig. Og bruke dem i kjente roller. At Arne Erlandsen har måttet stokke på laget, gjør at man ikke har fått maks ut av det. Mot Vålerenga for eksempel var det tre-fire spillere i litt ukjente roller.
- Mot Brann var Pål Strand tilbake. Jeg tror han blir viktig på dødballer fordi HamKam har et stort lag. Og Markus Ringberg er helt klart best som spiss, sier Rekdal.
Til slutt har Rekdal bare et råd i forhold til å overleve:
- Nå handler det kun om å tenke resultat og poeng. Gå over lik for å vinne, sier han.

Nei til utenlandsk klubb
Selv har Rekdal nylig takket nei til et lukrativt trenertilbud fra utlandet.

- Jeg sa nei fordi jeg kjørte knallhardt på at mye av det økonomiske måtte være sikret på forhånd. Det handlet om en klubb fra et land hvor slike ting bør være sikret på forhånd, sier Rekdal.
Han forteller også at den siste jobben i Kaiserslautern har gjort ham mer bevisst på hva han ønsker av trenerjobber.
- Det satte en støkk i meg det som skjedde i Kaiserslautern. Jeg kommer aldri til å ta på meg helt håpløse oppgaver igjen, sier Rekdal.
Og håpløst var det jo i Lierse også.
- Det var egentlig ikke mulig. Laget hadde jo bare to poeng etter 13 kamper da jeg tok over. Vi tok 24 poeng på mine 21 kamper. Målet var 30. Vi fikk kvalik, men tapte mot Mechelen som var et bedre lag.

Ikke til HamKam
Med bakgrunn i disse historiene, erklærer Rekdal seg også uaktuell som en redningsmann for HamKam - hvis en slik situasjon skulle oppstå.

- Det kommer ikke til å skje. Det har ikke noe med at jeg ikke liker HamKam, men fordi jeg ikke ønsker en slik type jobb.
- Er du overrasket over at HamKam er der de er i dag?
- Nei, ikke med utgangspunkt i de kvalitetene de har i spillerstallen og ressursene de har, men det er ikke noe i veien for at HamKam skal kunne konkurrere med lag som Aalesund, Molde, Tromsø, Glimt og Godset.
- Hva med deg selv, har du ambisjoner som landslagstrener?
- Jeg kan ikke si at det ikke vil være aktuelt en gang, men det er en veldig annerledes trenerjobb enn det som er aktuelt nå.

Norge akterutseilt
- Hva med Norges muligheter i VM-kvalifiseringen?

- Det er lite sannsynlig at Norge har sjanse til å komme foran Nederland. Vi kommer til å kjempe om 2.-4. plassen i gruppa, sier Rekdal, som mener at EM var et bevis på at norsk fotball er langt unna toppnivå.
- Vi er milevis bak ferdighetsmessig. Jeg mener vi må komme i gang mye tidligere med å stimulere de som virkelig vil trene mye. I dag er det først når de 13-14 år at det skjer i Norge. De bør få gode tilbud tre-fire år tidligere.
Men Rekdal tror EM kan påvirke norsk fotball positivt.
- Det var et fantastisk mesterskap. Og jeg tror det var en tankevekker for mange. Du så at du ikke kommer så langt hvis du ikke har et eget spill, sier Kjetil Rekdal.
Som igjen er på farten til Bergen og jobb i dag i forbindelse med cuprunden.
Og selv om Molde er aktuelt som nytt bosted fra 1. august, utelukker han ikke at han blir boende her i området. For Rekdal liker seg også godt i Ottestad.
- Jeg vet ikke hvor vi havner, men det har vært fint å bo her, sier han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke