24. jun
SLUTT: Fredag klokka 15.20 forlot Vegar Bjerke treningen med de andre Hamarkameratene på Briskeby for siste gang som HamKam-spiller.Foto: Mattis Røhne
 
- HamKam må skape ledertyper
Etter 17 sesonger på HamKams A-lag, har Vegar Bjerke (34) sine tanker om det som skjer på Briskeby.

Publisert: 23.nov.2013 04:13
Oppdatert: -

Vegar Bjerke har vært med på fire opprykk og fire nedrykk med HamKam i sin karriere. Han skulle derfor vite bedre enn de fleste hva som er bra og hva som ikke holder mål i klubben han nå forlater. Men han er en klubbspiller av dimensjoner på det området også.
Han er ikke typen som sutrer og klager i spaltene, men forteller at han har klare meninger innad i lokalene på Briskeby.

Mer tydelighet

- Men et råd for framtiden kan du vel gi på veien ut?
- HamKam må skape en tydelighet som gjennomsyrer hele klubben. Fra yngres til A-laget. Klubben må samles mer enn den er i dag, og de store retningslinjene på hvordan HamKam skal framstå må være ensartet. Allerede på smågutt/guttestadiet skal spillerne læres hvordan de skal bli gode gjennom en tydelig spillestil som skal være felles for alle i HamKam. Talentarbeidet og spillerutvikling er andre nøkkelord, sier Bjerke, som også ville ha satt et tettere samarbeid med klubbene rundt HamKam høyt på prioriteringslista hvis han var i posisjon til det.
- Hvorfor rykket ikke HamKam opp i år?
- Vi var rett og slett ikke stabile nok. På det beste var vi mer enn gode nok, men de beste lagene hadde et høyere minstenivå enn oss. Vi har en fantastisk spillestil når vi lykkes, men når det går litt tyngre, når det ikke flyter, så har vi ikke vært gode nok. Vi har ikke hatt evnen til å spille en skikkelig møkkakamp og vinne 1-0, sier Bjerke.
- Hvorfor er det slik?
- Dette er ting vi ser på i evalueringen som vi er midt inne i nå, så jeg skal ta det der, sier Bjerke.

Spillertypene

Vegar synes HamKam er blitt mye flinkere til å være mer bevisst i å se etter typer som passer inn i HamKams spillestil, og at det er blitt en mer homogen gruppe. Samtidig mener han det er viktig å få den riktige miksen på alder.
Trener Vegard Skogheim har da også uttalt at han jakter på ledertyper med erfaring foran neste sesong og har nevnt type Peter Sørensen som et eksempel på hva han kunne tenke seg.
- Da skal det letes veldig godt. Typer som Peter Sørensen finnes det veldig få av, mener Bjerke.
- Jeg tror det er vel så viktig at HamKam skaper sine egne ledertyper. Og det er mange måter å være kaptein eller leder på. Det er ikke nødvendigvis den som skriker høyest og mest som er best, sier HamKam-veteranen, som selv bar kapteinsbindet en periode.

Fra vrak til kaptein

Bjerke husker veldig godt hva som skjedde i tiden før han fikk kapteinsvervet.
- Foran 2007-sesongen fikk jeg beskjed av Arne Erlandsen om å finne meg en ny klubb. Jeg fikk nyheten da vi var på treningsleir i Tyrkia. HamKam skulle spare penger, jeg var tilbake etter en skadeperiode og fikk beskjed om at jeg var sistemann i troppen. Jeg hadde fortsatt kontrakt og ga beskjed om at det var helt uaktuelt å bytte klubb. Etter det fikk jeg ikke spille de neste kampene, men etter tre, fire seriekamper var jeg tilbake på laget og spilte resten av sesongen.
- Ett år senere ble jeg utnevnt til kaptein av samme Erlandsen. En personlig seier, smiler Bjerke.

- Tippeligaklubb

34-åringen har sterke følelser for klubben han nå forlater for å kombinere bondeligaspill med daglig ledelse i Moelven.
Men HamKam vil alltid være klubben i hans hjerte, og han ser ikke bort fra at han vil stille seg til tjeneste igjen på Briskeby i en eller annen rolle en gang i framtiden. Og han mener HamKam bør være på et høyere nivå enn i dag.
- HamKam er en klubb som hører hjemme i Tippeligaen. Grunnlaget og potensialet er der, og det må jobbes knallhardt i alle ledd for å lykkes. Det er viktig at hele organisasjonen er forberedt, og om vi bruker to eller tre år på å rykke opp, er ikke så viktig bare vi er forberedt den dagen det skjer. Klubben er i ferd med å bygge et fundament, og det er veldig viktig.

Mange minner

- Hvilke minner tar du med deg ut fra Briskeby?
- Veldig mange. Debuten i 1997. Opprykket med Ståle Solbakken i 2003. Tippeligadebuten mot Sogndal i 2004. Følelsen rundt alle opp- og nedrykkene. De har vært med på å bygge følelsene mine for klubben. Det har vært tungt å ta avgjørelsen om å gi seg. Jeg skal innrømme at jeg har gått noen runder med meg selv, sier Vegar Bjerke.
Nå skal han prioritere utdannelsen innen osteopati.
- Jeg tok det første året via nettet, men nå er det blitt for krevende å kombinere studier i Oslo med toppfotball, avslutter Bjerke. Han vil ikke gjøre noe halvgjort.
Slik ble det heller ikke i internkampen på hans siste HamKam-trening. Fredag klokka 15.20 forlot Vegar Bjerke Briskeby som vinner.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke