26. jun
 
– Norske talenter har for dårlig mentalitet
Polsk galskap: Keepere har rykte på seg for å være litt gale. Lukasz Jarosinski (28) er ikke noe unntak. Selv hevder han at han både er klok og gal. Og da skal vi kanskje lytte da?

Publisert: 24.mar.2017 18:14
Oppdatert: 27.mar.2017 06:43

Dette er også historien om et av de største keepertalentene i Polen. Ikke det aller største, men han var så god som tenåring at han fikk flere landskamper som 17- og 18-åring.

Og du har noe når du får proffkontrakt med en av Polens største klubber Wisla Krakow.

Likevel sitter han her nå på Playa Albir i Spania sammen med resten av 2. divisjonsspillerne til HamKam. Det var ikke helt sånn han hadde planlagt det, men ingen må lure på om han trives i HamKam. For det gjør han.

– Det handler litt om flaks og uflaks, smiler polakken, som har imponert med sitt velutviklede konkurranseinstinkt denne uka.

Han var mildt sagt misfornøyd med Kevin Knappens ferdigheter som dommer i sandvolleyball. Og sa ifra om det på sin måte.

I løpet av vinteren skal også flere av de unge spillerne ha fått satt skapet på plass.

– Han er litt gal. Og det trenger vi, smiler HamKam-trener Kevin Knappen.

HER kan du lese hva Knappen sa til HA da keeperen var på plass.

– Det er bare å spørre Sander Eng Strand hva han synes. Han kom alene mot Lukasz som stupte rett i beina hans. Sander slo kollbøtte og tenker seg nok om neste gang han kommer i samme situasjon, sier keepertrener Rolf Høgmo.

Må kjempe hardere i Polen

Lukasz Jarosinski dro på seg sine første keeperhansker først som 14-15-åring. Og da han fant ut at de passet så godt at dette ville han satse på, ga han alt.

Han så nemlig at fotball var hans mulighet til å komme seg fram i livet. Akkurat der mener han polske unge gutter ligger et lite hestehode foran de norske guttene.

– Det er en viss forskjell på norske og polske gutter. Jeg har spilt fem år i Norge, og jeg mener at vi har sterkere mentalitet i Polen. Du må være tøffere der for å lykkes. Levestandarden i Norge er mye høyere enn de fleste andre land i Europa. Ikke alle har et godt liv i Polen. Da kjemper du hardere for å komme deg opp. I Norge kan du gå på skoler eller få andre jobber uten problemer. I Polen er kanskje fotball den beste muligheten til å komme deg fram i livet. Da trener du enda hardere for å nå målet ditt.

– Har du snakket om dette med de norske talentene.

– Nei, de er for unge til å forstå, smiler Jarosinski.

Skulket aldri

15 år gamle Lukasz Jarosinski forsto raskt at han hadde en mulighet. I gata hadde han reddet alt som kom av skudd. Han hadde ikke tenkt til å la denne muligheten gå fra seg. Han droppet aldri treninger. Han sto selvsagt over hvis han var skadet, men det var aldri en eneste dag hvor han sa han følte seg dårlig og ble hjemme.

– Jeg husker en gang jeg var veldig syk. Det var vinter og jeg hadde høy feber, men jeg møtte på trening, varmet opp og trente. Det føltes nesten som jeg skulle dø på banen, men jeg var der. Hver dag. Det handlet om aldri å gi opp for å komme seg fram i den lange køen av keepere.

– Hvorfor er du da i HamKam når du har jobbet så hardt og har hatt et stort talent?

– Det handler også litt om flaks.

– Jeg var i Strømsgodset, og jeg sa jeg ikke ville være der hvis jeg ikke fikk spille, men nå er Espen Bugge Pettersen skadet. Jeg ville trolig spilt i eliteserien nå hvis jeg hadde blitt. Jeg følte jeg var like god som Espen, men jeg måtte prøve noe nytt. Hvis du sitter på benken er det ingen som bryr seg om deg. Hvis jeg spiller, selv om det er i 2. divisjon, så kanskje jeg får sjansen seinere på et høyere nivå, sier Lukasz Jarosinski til HA-sporten.

Broren i to ulykker

Hans fire år yngre bror var også keeper og sett på som et stort talent, men han har virkelig vært uheldig. Det gjør også at Jarosinski er positiv til livet. Han vet at så lenge han er frisk og skadefri er det muligheter for å lykkes.

– Broren min har vært i to trafikkulykker. Nå har han mistet korttidsminnet sitt etter to smeller i hodet. Han har en datter og en kjæreste, men bor nå med moren vår. Det er ikke så lett. Da ser du hvor skjørt livet er. Du vet aldri hva som kan skje, sier 28-åringen.

Selv valgte han å dra til Norge for fem år siden da han følte han ikke kom lenger i storklubben Wisla Krakow. Der hadde han vært andre- og tredjevalg

– Jeg hadde et godt liv i Polen også. Jeg signerte proffkontrakt i Wisla Krakow som 18-åring og hadde bra med penger. Selvsagt trodde jeg at jeg skulle bli en av de beste. Jeg har drømmer. Det har jeg fortsatt, men nå fokuserer jeg på HamKam.

Og han legger til at han er veldig fornøyd med situasjonen.

– Jeg liker å jobbe med Rolf Høgmo. Han er veldig profesjonell. Og Lars (Jendal) er profesjonell. Lars er ung og god. Han må bare jobbe.

– Men hva med HamKam?

– Vi må bare være fokuserte. Alt går ikke alltid som planlagt. Da må vi være forberedt. Og vi må aldri gi opp.

– Er du så gal som de sier?

– Jeg er litt gal, men jeg var verre i ungdommen. Da gjorde jeg mye rart. Nå er jeg gal på en klok måte, smiler Lukasz Jarosinski.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke