24. jun
NØKKELSPILLER: Sigurd Ertsås bidro sterkt til at Dala endte på 4. plass. I år blir det tøffere for både Dala og Ertsås, spår sportsredaktør Rune Steen Hansen. Spørsmålet er om Ertsås kan score like ofte i en litt tøffere liga.Foto: Anders Bakkerud Larsen
 
Det kommer til å bli en kamp for å overleve
Fotballstart: Det beste argumentet for at Brumunddal skal klare seg i 2. divisjon i år også, er å vise til hva de gjorde i fjor.

Publisert: 11.apr.2017 06:20
Oppdatert: 11.apr.2017 06:30

Det var ikke mange som mente Dala kom til å berge seg da hele sju lag måtte ned i 2016-sesongen for å gjøre plass til en smalere og sterkere 2. divisjon i 2017.

Men det var akkurat det Dala-gutta gjorde.

Med fire poengs margin.

4. plass var et solid svar etter at Kevin Knappen forlot skuta midt i sesongen. Mitt inntrykk er at det gikk en faen i hele garderoben på Sveum. At Knappen gikk til HamKam, var kanskje det flere spillere trengte for å vise at de virkelig kunne brette opp ermene og gjøre en jobb for Dala.

Fred Leo Nysæter rykket opp fra assistentrollen og vokste i den utover i sesongen.

Samtidig var de ekte Dala-gutta Rune Pettersen og Christoffer Heier Solbakken viktige vaktbikkjer som gjorde at ingen sluntret unna verken på eller utenfor banen.

Da det så litt mørkt ut midtsommers, gamblet Dala på ringreven Sigurd Ertsås. Noen mener han har kastet bort talentet sitt på ikke å satse mer for lenge siden. Nå fikk han i hvert fall vist hva han kan på et bra nivå.

Med ti mål i andre delen av sesongen, var han svært viktig for at Brumunddal fikk være med videre i en ny og spennende liga i år.

Helmersen må score mål

Utfordringen i år, selv om Ertsås også til slutt ble med videre, er at laget ikke er forsterket.

De virker litt bedre på keeperplass med en sulten Emil Holst mellom stengene. Så ser de litt svekket ut i midtforsvaret med Håkon Aalmens overgang til KFUM Oslo.

Midtbanen er i hvert fall ikke styrket. Og offensive Stian Nyhus er heller ikke erstattet.

Det betyr at Jonathan Helmersen må vise seg fram mer i år. Det har vi ventet på, og han har vært positiv nå inn mot serieåpningen. Det er på tide at han som ble sett på som Dalas største talent for noen år siden, viser litt mer. Han må fortsette å utnytte farten sin. Og så må han først og fremst score noen flere mål.

Det kan ikke bli sånn at Sigurd Ertsås alene skal stå for alle målene. Med flere gode motstandere, kan veien til målet bli lengre i år både for Dala og Ertsås, så en Helmersen som scorer sju-åtte mål vil være kjærkomment for Fred Leo Nysæter.

Nysæter har vokst

Dala-treneren har et solid og digert hjerte for klubben. Han er ikke av den bortskjemte typen, og denne sesongen tar han seg av markedssiden i tillegg til å trene laget. Og så følger han opp to barn på to ulike lag i yngres avdeling. Fred Leo Nysæter er hel ved som type. Og selv om klubben ikke har råd til å gi ham de forsterkningene jeg vet han hadde ønsket seg, syter han ikke.

Den lille utryggheten han eventuelt følte da Knappen dro, er også gjort om til en solid porsjon erfaring.

Ser han tilbake på det som skjedde for snart ett år siden, vil jeg tro at han så hvor sårbare Dala var da de møtte lag som var en klasse bedre enn dem spillemessig. Både mot Elverum og HamKam røk Dala solid både hjemme og borte. I år blir det flere slike kamper.

Det må Nysæter og Dala ta konsekvensen av.

Det betyr enda strammere defensiv organisering.

Enda mindre risiko på egen banehalvdel.

Og de må være solide på dødballer for og imot.

De må også ta mye poeng hjemme for å berge plassen, og de må spille som om det er HamKam de møter i hver eneste kamp.

Da vet vi de kan være ordentlig ubehagelig å møte.

Tøffere for Ertsås nå

Min frykt er at det blir langt tøffere forhold for Sigurd Ertsås i år enn i fjor og at Dala blir satt enda mer under press i en tøffere liga. Da kan det bli vanskelig å skaffe de nødvendige trepoengerne.

Kollektivet til Dala og Fred Leo Nysæter blir virkelig satt på prøve nå.

Fordelen er at de tippes ned av de fleste.

Det gjør at HA-sporten tror de kan overraske igjen.

Akkurat nok til at de berger plassen.

Det vil i så fall være en bragd i dette selskapet med dette laget.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke