22. jul
 
Fru Solbakken – en annerledes fotballfrue
Briskeby: Anniken Solbakken (39) er nok meste kjent som kona til Ståle Solbakken. Nå har hun sagt ja til å ta et krafttak for HamKam mens mannen regjerer i FC København.

Publisert: 08.mar.2015 07:28
Oppdatert: 08.mar.2015 19:21

Når vi har ringt på hos familien Solbakken i Solplassveien i Hamar, har det alltid vært mannen i huset vi har søkt for en fotballprat enten temaet har vært FC København eller HamKam.

Denne gangen er det fruen i huset vi søker. Og temaet er det samme: fotball. Og bare for å ha nevnt det: Fotballfrue er et helt annet begrep når det gjelder Anniken Solbakken enn Caroline Berg Eriksen som det har kokt skikkelig rundt med bloggen «Fotballfrue». Hennes blogg har handlet om helt andre ting enn fotball.

Anniken Solbakken er ingen blogger selv, men 39-åringen, som er utdannet psykolog i Danmark, har sagt ja til å gå inn i HamKams nye styre og jobbe for at HamKam forhåpentlig skal bli en toppklubb igjen. Kanskje kan utdannelsen komme godt med. Hun er klar til innsats, selv om det bare står varamedlem på vervet hennes.

Faren Knut spilte for HamKam

Anniken har et langvarig forhold til HamKam. Hun ble født i Hamar mens faren Knut Stensrud spilte for klubben i perioden 1972–1976.

Og før Anniken traff Ståle var hun ofte med storesøster Kristin på Briskeby for å se hennes kjæreste, Stein Arne Ingelstad, spille fotball for HamKam.

Det helt spesielle forholdet til klubben fikk hun de tre årene Ståle var trener på Briskeby.

Den avsluttende kampen på Briskeby, før de dro til København, kommer Anniken aldri til å glemme.

Sammen med Ståle har hun tre aktive idrettsbarn. Og det er ikke så rent lite administrasjon med kjøring for mor når barna skal skysses til og fra trening og kamper sommer, høst, vinter og vår. Eldstemann Sondre (17) spiller juniorfotball på Storhamar, er familiens største HamKam-supporter og har vært med Briskebybanden på noen bortekamper.

Markus (15) er en lovende HamKam-spiller som satser skikkelig på fotball, mens tiårige Ida spiller både tennis i HIL og fotball i Storhamar.

Nå er også mor inne i HamKam-styret, og det er god grunn til å spørre hvorfor hun har tatt på seg verv i en klubb som har mistet så mye de siste årene?

– Egentlig hadde jeg ikke forestilt meg å sitte med noe styreverv, men da forespørselen kom fra HamKam stilte det seg annerledes. I vennegjengen vår blir det mye HamKam-prat, og jeg har vært en av dem som har stukket fram nesa. Da syntes jeg at det var naturlig å ta ansvar da jeg ble spurt om være med i styret.

– Ikke etter press fra fotballmannen i huset altså?

– Nei. Det er klart vi diskuterte det, men Ståle ser ikke noen skummelt i slike oppgaver. Han var bare med på å ufarliggjøre styrevervet.

– Kommer du til å bruke Ståle som samtalepartner i HamKam-spørsmål?

– Det ville være dumt ikke å gjøre det, men jeg er ikke typen som ringer Ståle for å spørre om hva jeg skal mene, sier Anniken bestemt.

Tøft på topplan

Gjennom 20 år med spilleren- og treneren Ståle Solbakken er hun blitt godt kjent med fotballbransjen på topplan.

– Den kan være nådeløs. Svart/hvit. Det er få gråsjatteringer i toppfotballen, sier kvinnen som har stått rakrygget ved Ståle når mannen har fått sparken i både Köln og Wolverhampton.

– Hva har dette lært deg når du nå skal være med i et fotballstyre?

– Vi har snakket mye fotball hjemme, og jeg tror jeg har relativt god innsikt i livet i og rundt fotballen. Jeg tror også jeg har en personlighet som er godt egnet. Jeg nyter oppturer, men graver meg heller ikke ned i motgang. Verken topp eller bunn varer evig, mener Anniken og ser for seg at styret i HamKam nå går inn i en periode der svært mye vil dreie seg om å skaffe penger.

– Det er naturligvis veldig viktig å få økonomien på plass. Parallelt må vi jobbe med å få A-laget opp på et slikt nivå at talentene ikke forsvinner.

– Bereder du grunnen for Markus?

– Det kommer noen før han som vi må ta vare på, og vi fikk en gave med Wang idrettsgymnas. Nå håper vi at talentene velger Wang og HamKam i stedet for å dra til toppidrettsgymnaset i Bærum og andre klubber

– Er du glad i fotball?

– Ja, men i motsetning til noen jeg kjenner, kan jeg få nok. Ståle har fått noen ungkarsuvaner i København og kan se en fotballkamp uten lyd på tv, en med lyd på PC’n og følge med på oppdateringer på ipad’en. Han dekker seg bak at det er jobb, smiler Anniken.

– Når er HamKam i eliteserien igjen?

– Det vil jeg ikke spå. Vi må være forberedt på mange tøffe kamper, men da blir forløsningen enda større. Vi har vist at vi kan tidligere, og nå gjelder det å få et godt økonomisk fundament og en sportslig plattform som fungerer. Treffe på spillersigneringer og utvikle egne spillere. Det kreves også en oppbakking fra hele byen.

– Når skal du hente Ståle tilbake som HamKam-trener?

– Nå har vi en barndomskamerat av Ståle i Kent Bergersen, som har god kompetanse på feltet. Han er dedikert og har masse erfaring, sier Anniken Solbakken som er klar for gjøre en jobb for HamKam.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke