20. aug
VIKTIG: Styreleder Truls Nordby Johansen (til venstre) er klar på at HamKam-vennene er helt avgjørende. Her i samtale med nestleder Rune Strand.
 
HamKam tapte 900.000 og reddes av gode venner
Et underskudd på over 900.000 kroner og en negativ egenkapital på drøye tre millioner kroner skremmer ikke HamKam.

Publisert: 01.mar.2017 21:27
Oppdatert: 01.mar.2017 21:30

Årsregnskapet ble lagt fram på klubbens årsmøte onsdag kveld, og det viste en underbalanse på 932.735 kroner. I en sesong hvor opprykket glapp før St.hans og treneren fikk sparken, er det kanskje ikke så overraskende.

Trenerskiftet kostet

Underskuddet kan forklares med en tredeling:

• Lavere sponsorinntekter siden HamKam ikke nådde målet om en bonusorientert avtale klubben har.

• Lavere publikumsinntekter som følge av at de ble tidlig hektet av i kampen om opprykk. I tillegg gjorde HamKam kampen mot Dala til et gratisarrangement. Mer enn 3.000 tilskuere gikk inn gratis på Briskeby.

• Trenerskiftet. Etter det HA-sporten erfarer hadde Kent Bergersen en oppsigelsestid uten arbeidsplikt som kostet klubben rundt 300.000 kroner. Det er noe som er kontraktsfestet for slike situasjoner.

Når det gjelder egenkapitalsituasjonen per 31.12 2016 så er den negativ med 3.069.737 kroner. Den dekkes opp med summen av langsiktig lån (2.168.500) og kortsiktige lån (1.419 866) og utgjør 3.588.366 kroner. Likviditetsmessig har klubben dermed et «overskudd» på i overkant av 500.000 kroner.

– Helt avgjørende

Begge disse lånepostene er summen av lån gitt av venner av klubben. Etter det HA-sporten erfarer er Ståle Solbakken, Hage-familien og Haakonsen-brødrene blant disse vennene, sammen med andre sentrale folk som styreleder Truls Nordby Johansen og Audun Mathisen.

– For en 2. divisjonsklubb med ambisjoner er disse vennene helt avgjørende. Det handler om sportslig satsing. Det er en samstemt gjeng. Noen bidrar mer enn andre, sier styreleder Truls Nordby Johansen, som ble gjenvalgt på onsdagens årsmøte.

HamKam har i flere år nå dratt med seg gjeldsposter som følge av noen leie- og leasingavtaler, men disse er nå helt oppgjort. Det betyr at gjelda nå bare er til klubbens nærmeste venner.

I budsjettet for neste år legges det opp til en inntektsøkning på rundt 900.000 kroner sammenlignet med regnskapet for 2016. Totalbudsjettet er på 10.270.000 kroner. Her er det tatt høyde for en total lønnsøkning i klubben på rundt 550.000 kroner og en dobling av publikumsinntektene som utgjør rundt 700.000 kroner.

I budsjettet framgår det at HamKams eksterne bidragsytere vil bidra med inntil 1,2 millioner kroner i 2017. Det har gjort at klubben har hatt mulighet til å være offensive i satsingen sin.

Må bedre egenkapitalen

Truls Nordby Johansen er klar på at det er opprykk som gjelder kommende sesong.

– Vi tror det kommer flere tilskuere til Briskeby hvis HamKam er nummer en eller to på tabellen.

Hvis HamKam skulle rykke opp til 1. divisjon kommer lisenskravene fra fotballforbundet sigende inn igjen etter hvert. Der er egenkapital et vesentlig punkt.

– Vi jobber med å bedre egenkapitalen, og ser på økonomiplanlegging. Vi jobber også med konkrete prosjekter, men jeg vil ikke gå i detalj på disse nå. Det er andre ting enn tradisjonelle sponsorkontrakter. Jeg føler at vi har bra kontroll nå, og jeg føler at vi har veldig gode venner, sier Truls Nordby Johansen, som ser muligheter for større sponsorinntekter hvis de skulle klare opprykk.

Her er styret som ble valgt: Truls Nordby Johansen (leder), Rune Strand (nestleder), Kai Kristiansen, Audun Mathisen, Anniken Solbakken (alle styremedlemmer).

Truls Jevne Hagen ble tildelt bragdmerket på årsmøtet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke