25. jun
KRITISK: Emil Søbak Gundersen er kritisk til toppidrettskulturen i fotballen. Her fra Kirkebakken Grand Prix.
 
Kritiserer toppidrettskulturen
Emil Søbak Gundersen er ikke imponert over toppidrettskulturen i fotball. Han mener at mange fotballspillere er langt unna å være en 24-timersutøver.

Publisert: 08.mai.2008 12:27
Oppdatert: -

HAMAR: Vang-gutten var en lovende keeper i HamKam i flere sesonger. Han fikk med seg samlinger med U16-landslaget, og trente en del med A-laget til HamKam.

Etter hvert valgte han langrenn.

Het debatt
Landslagsløper Tor Arne Hetland startet en debatt på sprintgutta.no, som er hjemmesiden til sprintlandslaget i langrenn. Temaet var fotball, fotballspillere og toppidrett.

Etter hvert ble Emil Søbak Gundersen utfordret til å skrive et innlegg om det samme.
Med bakgrunn i sine erfaringer.
Som keeper i HamKam.
Og som hardtsatsende langrennsløper.
Emil presiserer at han er HamKam-supporter, og vil laget og klubben alt vel, og at hans motiv er å sette et tema på dagsorden.
For fotballen generelt.

- Mye å gå på
- Mye av mitt grunnlag stammer fra den tida da jeg var med sjøl, og jeg regner med at det har skjedd noe siden da. Men jeg opplevde at mange i garderoben hadde kommet dit på grunn av talentet, og ikke på grunn av viljen. Selvfølgelig skal jeg ikke skjære alle fotballspillere over en kam, og si at de er useriøse, for det finnes flere som jeg respekter veldig for den jobben de legger ned. Men jeg tør påstå at majoriteten av de fotballspillerne jeg har vært borti, ikke vet hva det vil si å legge opp hverdagen på en slik måte som gir dem best mulig forutsetninger for å prestere på banen.

Det er mye snakk om 24-timersutøveren.
- Der har fotball definitivt mye å gå på. Slik jeg kjenner miljøet, lever de i en helt annen verden. Det er 70-80 langrennsløpere i Norge som kjemper om de 50 beste plassene i NM. De satser hardt for å komme opp. Fra august til april er de utrolig nøye i forhold til kosthold, søvn og ikke minst restitusjon.

Lengre pauser
Det siste er han spesielt opptatt av:

- De dagene HamKam trener to økter i oppkjøringen, er det for kort tid mellom øktene. Da blir det skader. Begrunnelsen som blir gitt, er at spillerne skal ha ettermiddagen fri til andre gjøremål, kone og eventuelt barn. På grunn av lite restitusjon blir det dårligere kvalitet og mer slitasje. Alt bunner i holdningene og kulturen i prestasjonsmiljøet. Der ligger for eksempel langrenn langt foran. Det er ikke bare fordi det er en individuell idrett, sier Vang-løperen.
Tidligere har Ole Anders Johannessen stått fram og lagt fram de samme tingene.

Alt det andre
For Emil mener at fotballspillere har aller mest å hente utenfor treningsfeltet.

- På treningene gir jo folk full gass. Der er ikke fotballspillere noe dårligere enn andre, tror jeg.
Han mener eksemplet med at Rosenborg-spillerne har forbud mot å gå på byen fra fredag til søndag sier det meste.
- En slik regel burde strengt tatt ikke vært nødvendig. Det sier noe om en kultur, dessverre, sier Søbak Gundersen, og fortsetter:
- Det finnes fotballspillere som er på høyde med langrennseliten når det gjelder seriøsitet, kunnskap og målbevisthet, men de fleste får ingen respekt hos meg for seriøsitet. Jeg applauderer gjerne godt spill likevel, sier Vang-gutten, og avslutter:
- Fra min periode i HamKam var det ikke snakk om toppidrett, slik jeg ser det.
Avslutter Emil Søbak Gundersen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke