24. jun
NEDSKALLINGEN: Leonardo Da Silva går unna, mens de andre spillerne flokker seg omkring dommeren og Agbar Barsom etter episoden på Briskeby søndag.
 
La idretten straffe sine egne syndere
Jeg er av dem som ikke uten videre kan si at Leonardo skallet Abgar Barsom med vilje, men uavhengig av det, ville det uansett vært helt hinsides all idrettslig fornuft hvis FFK-spilleren gikk til politianmeldelse. Din mening: Skriv din mening om saken her.

Publisert: 27.aug.2008 06:07
Oppdatert: -

HAMAR: Heldigvis fikk vi skalle-saken ned på det nivået den hører hjemme i går da Fredrikstad kunngjorde at det ikke ble noen politianmeldelse mot Leonardo.

Enig med Steen Hansen? Skriv din mening her!

En forseelse som skjer innenfor 16-meteren på ei fotballbane, har selvsagt ikke noe i et rettssystem å gjøre.

Heller fløyte enn kapper
Fotballen er så heldig/uheldig at den har dommere med fløyte som dømmer. Dommerne med kapper tar seg av helt andre saker.

I tillegg har idretten sitt eget rettssystem. I det øyeblikket noen begynner å flytte saker ut av dette systemet og over i det sivile, risikerer idretten at den undergraver sitt eget system.

Jeg sier ikke at det aldri skal skje, men det skal være en svært alvorlig sak hvis man skal gå til en politianmeldelse for noe som skjer på en idrettsbane.

Særlig når man snakker om idretter innenfor kampsport.

I dette tilfellet handlet det om en skalling. Ute på gata belønnes springskaller med bøter og fengsel, men på fotballbanen blir det frispark, kort og karantener.

Enig med Steen Hansen? Skriv din mening her!

Klart det kan være noe annet hvis en spiller går til angrep på en annen og slår vedkommende rett i bakken, men heller ikke da er det vanlig med politianmeldelser så lenge vi snakker om kampsport.
Det er bare å dra på en ishockeykamp, så forstår du det.
Et blått øye lever man faktisk greit med i ishockey.

Konsekvensen avgjør
Det er klart hvis slike episoder får store konsekvenser for den som rammes, så nærmer vi oss en sivilrettslig sak.

Men det blir et problem - både for fotballspillere og ishockeyspillere - dersom det åpnes for politianmeldelser hvis noen går over streken. I ytterste konsekvens kan det føre til at klubbene sitter igjen med spillere som blir dårligere duellspillere, fordi de frykter rettslige konsekvenser.
Da er det bedre at idretten selv straffer de verste synderne. Gjerne hardt - med sitt eget regelverk og sine egne strafferammer.
For klubbene vil det også være negativt å ha slike straffesaker hengende over seg i måneder og år i det sivile systemet. I idrettsverden blir saken gjerne oppgjort i løpet av den påfølgende uka.

Synsing avgjør
Til gjengjeld må idretten også akseptere at det er vanlige mennesker, uten juridisk utdannelse, som dømmer de «tiltalte» på skjønn.

For å si det på godt norsk; det handler om synsing.
Og da er vi tilbake til Leonardos skalling av Abgar Barsom.
Det har vært mye synsing i den saken. Og det har vært mange som synes at skallingen har vært meningsløs, stygg og tilsiktet.
De drøyeste har til og med ment at Leonardo burde sendes ut av landet.
Med fare for å bli beskyldt som en patriotisk lokalsportsjournalist med grønne og hvite underbukser, drister jeg meg til å si at jeg ikke tror han mente det.
For det første: Hvorfor skulle han gjøre det? Barsom hadde ikke gjort Leonardo noe. For det andre: Leonardo har ingen historie som forteller at han er en grisespiller. Tvert imot. Derfor er det faktisk godt mulig han snakker sant.

Rimelig tvil
Går vi inn på selve episoden, ser vi at Leonardo skaller Barsom. Og det ser merkelig ut at han skaller såpass kraftig ut fra den dytten vi ser, men det synes ikke på tv-bildene at Leonardo fokuserer på ballen som er på vei mot hodet hans. Jeg mener det er en fair sjanse for at han faktisk gjør seg klar for en heading, og at bevegelsen forsterkes av den grunn. Og kan det tenkes at han i en refleks beskytter nesa? I tillegg er det ikke så opplagt, som mange mener, at han burde rukket å komme opp med armene. 

Enig med Steen Hansen? Skriv din mening her!

Bare prøv selv hvis du er fokusert på noe som skjer foran deg og litt oppe i lufta.
Det er med andre ord rimelig tvil rundt hele saken.
Og det er bare en eneste person som egentlig vet svaret.
Nemlig Leonardo selv.

La utvalget avgjøre
Det blir nå opp til noen utvalgte mennesker i en av NFFs mange utvalg å avgjøre saken.

Det som er sikkert, er at Leonardo ville blitt frikjent i en sivil sak. Der ville det vært umulig å føre bevis på at dette var en bevisst handling.
Men så lenge det er idretten som dømmer, må HamKam og Fredrikstad akseptere disse menneskenes skjønn.
Slik HamKam måtte da Roman Kienast nærmest ble stemplet som en rasist etter de berømte ordene «fucking monkey». Det var også en sak som ville vært håpløs å bevise i en sivil sak. Kienast sa han ikke mente det rasistisk, men han ble likevel straffet av idretten.
Kanskje skjer det også med Leonardo. Kanskje får han to kampers karantene.
Men idretten, også HamKam, tjener mest på at idretten straffer sine egne syndere.
Det ville blitt ganske kaotisk hvis det sivile rettsapparatet måtte på banen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke