16. jul
 
Lett å være fotballkritiker
Det er ikke første gangen noen rasler med sablene mot fotballmiljøet. De fleste har jo en mening om sporten. Det synes jeg fotballen får tåle, selv om de er blitt mye flinkere i faget sitt.

Publisert: 09.mai.2008 06:00
Oppdatert: -
HAMAR: Emil Søbak Gundersen var en svært lovende fotballkeeper. Jeg husker skuffelsen i HamKam over at han valgte langrenn framfor fotball. De kunne ikke begripe det.

Hvorfor velge å bli nummer 47 i langrenn, når han kunne stå i mål på A-laget i HamKam, var den litt flåsete kommentaren fra Briskeby.
Nå har Emil Søbak Gundersen ikke slått helt gjennom som senior-langrennsløper ennå, men han er på vei mot norgestoppen - først og fremst som sprinter.
Jeg synes det er spenstig at han våger å mene noe om toppidrettskulturen i fotball. Det krever guts å slakte både holdninger og treningsmetoder, men samtidig er jeg også skeptisk til hvor godt innblikk han har i dagens HamKam.

Vanskeligere i fotball
Det er også lett å gå i fella og sammenligne idretter.

Det er ikke til å komme fra at det er vanskeligere å legge opp trening for ei prestasjonsgruppe på 26 fotballspillere enn for en langrennsløper.
I en ideell verden er jeg enig i at HamKam kunne ha utnyttet dagen bedre, med kanskje lengre tid mellom øktene hvis det var rom for det - slik de gjerne gjør på treningsleirene om vinteren.
Men jeg tror også at hvis Søbak Gundersen samlet sammen 25 langrennskompiser, så ville de fått problemer med å kjøre det samme opplegget for alle med en trening på morgenen og en seint på ettermiddagen hver eneste dag.

Det er ikke første gangen at fotballspillere får refs for holdninger og treningskvalitet av individuelle utøvere. Det har skjedd så ofte, og det har også vært en del å ta tak i, at fotball har blitt tvunget til å ta det på alvor.
Treningsmessig er inntrykket mitt at fotballen har tatt det steget man ønsket de skulle, men det er klart det fortsatt er ting som kan gjøres bedre.
Slik vil det alltid være.
Og det er umulig å si at hele HamKam har en sunn og fornuftig toppidrettskultur, rett og slett fordi de har 26 individuelle utøvere som gjør sine egne valg i sin fritid.
Jeg vet det fortsatt finnes dem som gjør feil eller burde visst bedre i HamKam, men som gruppe, er inntrykket mitt at profesjonaliseringen har kommet langt. Også i forhold til kosthold - som Søbak Gundersen nevner i sin kritiske omtale på sprintlandslagets nettside.

Flere trenere
For øvrig er fotball en mye mer sammensatt idrett enn for eksempel langrenn, hvor det handler om å gå fortest mulig fra A til B.

Det betyr at det er vanskeligere å trene seg til maks yteevne fordi det er flere ting å trene på, men samtidig er det også flere muligheter til å trene.
Og jeg mener fortsatt det er mulig å bruke mer tid på detaljer, som ikke gir fysisk slitasje. Det gjelder også A-laget i HamKam.
Men det vil også kreve flere trenere til å ta seg av detaljtrening. Og vi ser allerede nå flere eksempler på at lagene med mest ressurser, er på vei i den retningen.

Misunnelse
Fotballspillerne må regne med at det er en del andre idrettsutøvere som er misunnelig på dem, og at det kan komme en del kritikk som følge av det. Fotballen får jo mesteparten av medieoppmerksomheten.

Og en middels tippeligaspiller tjener ganske mye mer enn en langrennsløper som er tett oppunder landslagsnivå.
Det forklarer kanskje også noe hvorfor kritikken aldri kommer andre veien, for vi hører aldri Markus Ringberg uffe seg over de elendige resultatene til de svenske langrennsløperne.
Han gir vel mest sannsynlig blanke i dem.
Det er lettere for langrennsløperne å kritisere fotballspillerne, som hele tiden blir profilert.
Noen av kritikerne har jo til og med spilt selv på et brukbart nivå.
Som Emil Søbak Gundersen.
Så er det jo opp til fotballspillerne selv om de føler seg truffet av kritikken.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke