17. jul
BRA DRIV: Nico Mickelson og de andre HamKam-gutta ligger godt an til opprykk. Klarer de det ligger det mye penger i potten. Her bra hjemmekampen mot Kjelsås.FOTO: FREDRIK OLASTUEN
 
Millioner i potten ved opprykk
Hvis HamKam rykker opp til 1. divisjon vil de få minimum to millioner kroner brutto fra medieavtalen.

Publisert: 29.sep.2017 20:21
Oppdatert: 29.sep.2017 20:26

Det er ingen tvil om at medieavtalen er viktig for alle klubber på de to øverste nivåene. Summen avhenger av plassering. De to andre hovedinntektskildene er sponsorinntekter og publikumsinntekter. I tillegg er det mulig å få såkalte utviklingsmidler som fordeles ut fra klassifisering. Disse pengene er øremerket spiller- og trenerutvikling, og fordelingen er uavhengig av liga.

Styreleder i HamKam, Truls Nordby Johansen, forteller at de har sett litt på mulighetene et eventuelt opprykk gir.

– Vi har sett på begge scenarioene, men vi håper selvfølgelig på opprykk. Pengene fra medieavtalen blir viktig hvis vi klarer det.

Budsjettert med fem mill.

HamKam har et sponsorbudsjett på fem millioner kroner nå.

– Hvor mye tror du det kan være mulig å øke ved et opprykk?

– Vi er litt bak budsjett på sponsorinntekter nå, men vi har noen aktiviteter igjen. Vi bør kunne engasjere mer. Det handler om å lage gode aktiviteter. Historisk sett har sponsorinntektene økt ved opprykk, men jeg synes det er vanskelig å spekulere i hvor mye vi eventuelt kan øke. Det er stor konkurranse i markedet, sier styrelederen.

Har opprykksbonuser

Truls Nordby Johansen bekrefter at det ligger opprykksbonuser fra noen sponsorer i potten nå, men han vil ikke ut med noen summer.

Styrelederen forteller at det er aktuelt å styrke markedssida i klubben. Nå jobber Thomas Mølstad 50 prosent med marked.

– Vi har brukt mye penger på sport i jakten på opprykk de siste årene. Administrasjonen må også bygges, og det å forsterke markedssida er en mulighet vi ser på, sier styreleder Truls Nordby Johansen.

Så langt har HamKam et publikumssnitt på 1.350 tilskuere. Der ligger det også muligheter for en inntektsøkning.

Økte med én million

Daglig leder i Kongsvinger Toppfotball, Espen Nystuen, forteller at de har bygd seg gradvis opp. Kongsvinger rykket opp i 1. divisjon for to år siden.

– Vi har om lag åtte millioner kroner i sponsorinntekter nå. Vi økte med rundt én million etter opprykket. Det er viktig å ha et produkt, for sponsorene vil ha noe tilbake. Medieavtalen er viktig for oss også. Når det gjelder publikum hadde vi mange tilskuere i 2. divisjon også, men vi gikk litt opp i serien. I fjor hadde vi rundt 1.700 tilskuere i snitt, sier Nystuen.

Kongsvinger har et totalbudsjett på 16,5 millioner kroner, mens HamKams budsjett er ti millioner kroner nå.

Økte med 1,5 millioner

Elverum, som er nyopprykket i 1. divisjon, har seks millioner kroner i budsjett.

– På mine tre år i klubben har vi økt omsetningen fra åtte til 18 millioner kroner. Etter opprykket økte vi sponsorinntektene (cash) med om lag 1,5 millioner kroner. Det gikk fra 2,5 millioner til fire millioner kroner. Vi har seks millioner kroner i totalbudsjett, og ligger vel lavest i 1. divisjon, sier daglig leder i Elverum Fotball, Per Steinar Krogsæter.

Start med 45 mill. i budsjett

Det er Start som har det høyeste budsjettet i 1. divisjon nå med 45 millioner kroner, fulgt av Bodø/ Glimt med 40 millioner kroner. Før helgas runde leder Bodø/Glimt 1. divisjon med imponerende 59 poeng. Start, som sparket trener Steinar Pedersen fredag, er nummer to med 46 poeng.

Ranheim ligger på fjerdeplass på tabellen (43 poeng), og får veldig mye ut av sine ti millioner kroner i budsjett. Mjøndalen på femteplass (40 poeng) har 27 millioner koner i totalbudsjett denne sesongen. Fredrikstad, som kjemper med Elverum om å unngå nedrykk, har hele 30 millioner i totalbudsjett.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke