9. des
BORT FRA HAMKAM: Fredrik Sjølstad har hatt Briskebybanden i ryggen, men nå er han ferdig i HamKam. At Raufoss blir vurdert som en mulig ny klubb skaper reaksjoner.Foto: Kai Kristiansen
 
Raufoss er ikke HamKams største problem akkurat nå
Fotballrivaler: Diskusjonen rundt Fredrik Sjølstads flørt med Raufoss vekker følelser. Det skal HamKam være glad for.

0
Publisert: 17.des.2015 06.44
Oppdatert: 17.des.2015 06.47

Det startet med at Briskebybandens profil Gaute Smestad Pedersen reagerte på at Fredrik Sjølstad trente med Raufoss og vurderte 1. divisjonsklubben som et alternativ, fortsatte med at Sjølstad sa han ikke kunne brydd seg mindre og la til at han var ferdig i HamKam.

Før Ståle Solbakken og Vegard Skogheim tok dramaet litt ned og plasserte det der det hører hjemme. Med forståelse for at Sjølstad vil spille på et høyere nivå samtidig som at heller ikke han har fått ut potensialet sitt og sånn sett kan ha godt av et klubbytte.

Jeg lar meg heller ikke hisse opp av at Raufoss er et alternativ, men for Sjølstads del håper jeg han finner en klubb med større potensial. For selv om Raufoss akkurat nå er klart bedre enn HamKam, er mulighetene begrenset der til å være et bunnlag i 1. divisjon.

Da har for eksempel Kongsvinger et større potensial igjen.

God mulighet neste år

Men tilbake til HamKam og Briskeby-klubbens posisjon – som er årsaken til at diskusjonen kommer opp. Sjølstad har jo helt rett i at HamKam akkurat nå er en middels 2. divisjonsklubb. Både Raufoss og Kongsvinger ligger et stykke foran i løypa.

Spørsmålet er hva HamKam kan gjøre for å rette på det.

Jeg håper de bruker nettopp Sjølstad-saken til noe positivt. Som å skape en enda større fandenivoldsk innstilling til å reise seg.

Selv om 2015 ble en vanskelig sesong for HamKam, synes jeg de underpresterte ut ifra forutsetningene sine. På den andre siden, måtte de ha vært betydelig mye bedre for å rykke opp, så lenge Kongsvinger ble så solide.

Neste år er det ingen lag som peker seg ut som en soleklar opprykkskandidat i HamKams 2. divisjonsavdeling. HamKam sier de skal være det, mens Hønefoss, som rykket ned fra 1. divisjon, fort kan få en sesong som HamKam hadde i år.

Mulighetene ligger med andre ord der til det laget som kjenner sin besøkelsestid.

Må bygge nytt lag

Problemet til HamKam, er at de nesten må starte på nytt igjen siden halve laget byttes ut. Nesten hele midtbanen forsvinner. De må ha en ny midtstopper. Og akkurat nå virker det ikke som toppscorer Bajram Ajeti blir på Briskeby. Kent Bergersen må bygge på nytt igjen.

Forskjellen fra forrige sesong, er at han kommer i gang litt før. HamKam kom jo ikke i gang med spillerjakten før de andre lagene var i mål da, og de spillerne HamKam fikk inn rett før seriestart, var ikke i form.

Opplegget holdt rett og slett ikke mål.

Nå er Franck Semou og CH Jagne på plass sammen med en Ivar Sollie Rønning. En ny midtstopper nærmer seg. Og Kent Bergersen får bedre tid på å sette sammen laget, oppspillsmønstre og defensiv organisering.

Hvis ikke årsmøtet i februar kommer med en ny negativ overraskelse om enda dårligere økonomi, bør HamKam være en soleklar opprykkskandidat.

Men de må jo likevel lykkes med de spillerne som hentes.

Ivar Sollie Rønning, som ble hentet denne uka, må blomstre. Den tidligere Levanger-spilleren er fysisk sterk og har målscoreregenskaper, men han har også vært skadet halve sesongen i år. Da må han også regnes som et lite sjansespill, men jeg tolker signeringen som at Bergersen ønsker seg et mer robust lag inn mot neste sesong.

Og det tror jeg er lurt.

Vi har sett det flere ganger de siste årene at et fintspillende og teknisk HamKam er blitt for lette i de viktige duellene foran begge målene, og en mer robust tilnærming til spillet kan også gi laget mer energi.

Bedre garderobekultur

I tillegg er det viktig at de som kommer nå er typer som kan ta tak i garderoben. Det er ingen tvil om at det har vært for få ledertyper i klubben over tid. Som igjen har skapt en litt for dårlig garderobekultur.

Et lag som har ledertyper, som kan avlaste treneren i garderoben og sørge for at hele laget er til stede mentalt til enhver tid, vil ha større sjanser til å vinne fotballkamper.

Slik jeg ser HamKam utenfra, må Kent Bergersen være desperat på jakt etter akkurat slike typer.

I tillegg må folkene rundt klubben fortsatt jobbe med omdømmet. Jeg hører aldri noen snakke positivt om HamKam av seg selv. Bortsett fra dem som snakker om historien.

Her er veien tilbake faktisk enda lenger enn den sportslige.

Sett i lys av disse problemene, kan HamKam leve godt med at en enkeltspiller synes det er mer spennende å spille for Raufoss akkurat nå. Det er verre hvis det blir en trend. Derfor haster det med å få HamKam opp i 1. divisjon igjen.

Opprykket må sikres i 2016.

Hvis ikke er det kort vei til at ingen bryr seg om Fredrik Sjølstad havner på feil side av Mjøsa.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke