22. jul
BEDRE KOMPETANSE: Rolf Høgmo (venstre) og Leif Nordli tar UEFA A-lisenskurs for å utvikle seg som trenere. Kunnskapen de skaffer på det NFF-regisserte kurset, ønsker de å ta med seg videre inn på treningsfeltet for å styrke HamKam som klubb.BEGGE FOTO: JACOB SUNDBLOM NYGAARD
 
Utdanner seg for å styrke Kamma
Keepertrener Rolf Høgmo og juniortrener Leif Nordli tar NFFs høyeste trenerutdanning. Ikke bare for å utvikle seg selv, men også for å styrke HamKam som klubb.

Publisert: 06.okt.2017 10:50
Oppdatert: 06.okt.2017 10:58

– Det handler om å utfordre seg selv og skaffe mer kompetanse. På den måten utvikler man seg som trener, sier Høgmo.

UEFA A-lisens er den høyeste trenerutdanningen som NFF tilbyr. Ved gjennomført kursing skal man ha kompetanse til å trene lag og spillere på toppfotballnivå.

Stoppere og scoringer

Som en avsluttende del av kurset skal deltakerne lage en omfattende avhandling på størrelse med en bachelorgrad.

Den tidligere midtstopperen Leif Nordli fant det naturlig å skrive om nettopp midtstoppere.

– Oppgaven min kommer til å handle om hvordan vi skal utvikle gode midtstoppere. For en stund siden hadde vi flere i Norge som holdt et internasjonalt nivå, men nå har vi ingen. Hovedvekten vil ligge på spillere mellom 13–20 år, sier Nordli.

Keepertrener Høgmo har paradoksalt nok valgt å ta et dypdykk i hvordan HamKam skaper og scorer målene sine.

– Kanskje høres det litt rart ut at jeg, som keepertrener, har valgt det å score mål som tema. Det dreier seg om at jeg allerede har skrevet en tilsvarende oppgave om defensivt arbeid og har lyst til å utfordre meg selv på noe nytt, sier Høgmo.

Til nytte for HamKam

Begge legger vekt på at hovedformålet med kurset er å kunne gjøre en bedre jobb på treningsfeltet for HamKam.

– Dersom jeg kan utvikle unge spillere til et sånt nivå at de kan gjøre en jobb på A-laget, så blir jeg veldig fornøyd, sier Nordli.

– Jeg håper min oppgave kan brukes inn mot neste sesong. Kevin Knappen og Chris Twiddy har bedt meg undersøke visse ting, som jeg kommer til å ta fatt på i oppgaven, sier Høgmo.

Lære av Rosenborg

To av tre samlinger i forbindelse med kurset har allerede blitt gjennomført.

I tillegg til avhandlingen, skal NFFs veiledere observere kursdeltakerne i aksjon på trening og i kamp. I én uke skal deltakerne også være med Rosenborg for å få muligheten til å studere deres hverdag.

Under samlinger handler alt om fotball fra man står opp på morgenen, til man legger seg på kvelden.

– Det er intenst å tenke utelukkende fotball døgnet rundt. Samtidig er det lærerikt, sier Nordli.

ROSER MILJØET

Leif Nordli og Rolf Høgmo forteller at trenerne i HamKam utfordrer hverandre til å stadig ta nye steg.

– Jeg synes det er fantastisk moro å være en del av HamKam. Med Rolf Høgmo, Kevin Knappen, Chris Twiddy, Stig Holmen og Kjetil Rekdal har vi et godt team som ønsker å bli bedre sammen. Vi kjenner hverandre såpass godt nå, at vi kan sette spørsmålstegn til hverandre, sier Leif Nordli, som i tillegg til å være juniortrener i HamKam, også er lærer ved Wang i Hamar.

På UEFA A-lisenskurset blir de utfordret på en helt annen måte enn hva de er vant med.

– Alt man gjør blir analysert ned på detaljnivå. Man blir satt spørsmålstegn til, det er kanskje ikke like hyggelig alltid. Man må se seg selv, og det man står for på fotballbanen, i speilet. Det er vanvittig lærerikt, og man vokser på ærlige tilbakemeldinger, sier Høgmo, som har en fortid i Lillestrøm og Fredrikstad.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke