23. jul
RØDT: Kevin Knappen og hans spillere topper 2.divisjon nå. Styreleder Truls NordbyJohansen måtte se tilbake på røde tall i fjor, kanskje blir det bedre i år.
 
HamKam og Dala i rød sone - Follo innstilt på å legge ned 
Kun 9 av 26 fotballklubber i 2. divisjon leverte plusstall i 2016-sesongen.

Publisert: 23.jun.2017 11:55
Oppdatert: 23.jun.2017 12:03

Det viser tall fra Norges Fotballforbund.

Både HamKam og Brumunddal fikk røde tall i regnskapet i fjor.

Nære venner som blant andre Knut Hage, Ståle Solbakken og Truls Haakonsen redder økonomien i HamKam.

HamKam la nemlig fram et negativt resultat på 780.520 kroner på årsmøtet. Den negative egenkapitalen er på hele 2.137.002 kroner, men et langsiktig lån fra gode HamKam-venner gjør at styret i klubben ser lyst på framtiden. Lånene er også i stor grad rente- og avdragsfrie.

Underskudd

Samlet hadde de 26 lagene på nivå tre i norsk fotball driftsinntekter på 334 millioner kroner. Kostnadene var oppe i 346 millioner kroner, slik at klubbene opplevde et negativt resultat på 14 millioner kroner.

Klubbene i 2. divisjon er blitt målt opp mot det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) som også brukes i Eliteserien og 1. divisjon.

Ni klubber havner i beste kategori (grønn). Fem klubber får status som gul, mens hele tolv klubber er havnet i rød kategori.

– Siden innføringen av FOS i 2009 har man sett en positiv utvikling i økonomien til klubbene i de to øverste divisjonene. Med et større fokus på økonomi også på nivå tre, tror og håper vi å se samme positive utvikling her i løpet av noen år, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

Tidligere i uken meldte Follo, som møtte Strømsgodset i cupfinalen i 2010, at de trolig legger ned sin satsing etter sesongen på grunn av svak økonomi. En rekke tidligere eliteserielag sliter med økonomien. Bryne, Hønefoss og HamKam er alle havnet i rød kategori.

Klubbene i grønn kategori: Grorud, KFUM, Kjelsås, Byåsen, Fana, Fram, Hødd, Vard Haugesund og Vidar.

I gul: Alta, Bærum, Nybergsund, Egersund og Nardo.

I rød kategori: Asker, HamKam, Bryne, Hønefoss, Brumunddal, Finnsnes, Follo, Raufoss, Skeid, Bryne, Hønefoss, Nest-Sotra, Notodden, Vindbjart.

Innstilles nedlagt

Styret i Follo Fotballklubb innstilte torsdag på at klubben skal avvikle sin drift og nedlegges etter sesongslutt, om ikke rammebetingelsene endres vesentlig.

– Det er med svært tungt hjerte vi har kommet til denne innstillingen, sier styreleder Hans Henning Ruud på klubbens nettsted.

Alle spillere er meddelt at de fristilles fra og med 21. juli, samtidig med at overgangsvinduet åpner.

– Av respekt for spillerne og våre motstandere vil vi gjerne fullføre sesongen, og vi håper så mange som mulig av spillerne vil være med videre på amatørkontrakter uten lønn fra 21. juli, sier hovedtrener Anders Særvold.

Akutt situasjon

Trenernes kontrakter blir avsluttet når klubben legges ned ved sesongslutt. Gjelden er på 1,6 millioner kroner, og klubben klarer ikke å betjene den.

Follo FK melder at det ble budsjettert nøkternt med 0,5 million kroner i lavere inntekter og 0,6 million i lavere kostnader i forhold til i fjor.

En stor svikt i sponsorinntekter og en tilsvarende publikumssvikt har likevel ført klubben i en akutt økonomisk situasjon.

Follo FK er en overbygningsklubb etablert i 2000 av flere breddeklubber i regionen. Klubben har utviklet både spillere og trenere som har hevdet seg på høyt nivå.

Stolt øyeblikk

For klubben var det store høydepunktet semifinaleseieren over Rosenborg i 2010 som førte til cupfinale mot Strømsgodset på Ullevaal.

I øyeblikket er Follo sist i sin avdeling i 2. divisjon.

Styreleder Ruud sier at rammebetingelsene er slik at det ikke er langsiktige utsikter til at klubben kan driftes forsvarlig.

– Hvis noen ser en vei videre som styret ikke ser, er vi selvsagt lutter øre. Men med mindre noe ekstraordinært skjer, ser vi for oss at klubben avvikles ved sesongslutt, sier Ruud.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke