buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Sårbare mellom 14 og 20 år

Publisert: 31.okt.2017 13:54
Oppdatert: 31.okt.2017 13:54

Professor Lars Engebretsen er en av Norges fremste eksperter på idrettsskader og forebygging av skader. Han synes temaet korsbåndskader på unge utøvere er veldig interessant.

Andelen jenter med korsbåndskader (operasjon) i alderen 10–19 år er dobbelt så høy som hos gutter, viser statistikken.

– Hvorfor er det så mange flere jenter enn gutter som pådrar seg korsbåndskade i ung alder?

– Noe er den genetiske disposisjonen. Noen familier har mer korsbåndskader enn andre. De må trene ekstra på styrke og balanse. Men viktigere for det store flertallet er følgende: Den store kjønnsforskjellen ser vi i yngre alder. Mens gutter skader seg mer når de er yngre, 10–14 år, fordi de driver mer med aktiviteter som twintip skikjøring, snowboard og lignende, skader jentene seg plutselig langt mer fra 14–20 år, sier Lars Engebretsen, og fortsetter:

– Trolig skyldes dette at musklene som skal beskytte kneet (hamstrings og quadriceps – baksiden og forsiden av kneet) verken er sterke nok eller reagerer raskt nok til å beskytte kneet når man tar en høyre-venstre- finte eller lander etter et hopp. Gutter utvikler raskere og sterkere muskulatur som beskytter korsbåndet. Etter 20 år forsvinner de store kjønnsforskjellene i Norge, sier Lars Engebretsen.

– Hva er de viktigste tingene som kan gjøres for å forebygge en slik type skade?

– Sjekk gratisappen «Skadefri» – laget av Senter for Idrettskadeforskning, med støtte fra IOC (Den internasjonale olympiske komitee). Der kan interesserte gå inn på de forskjellige idrettene, eller de forskjellige kroppsdelene, for eksempel kne, og finne et øvelsesutvalg på tre forskjellige nivåer for å forebygge korsbåndskader. I dag burde ingen unge jenter spille håndball uten å få opplæring i forebyggende program. Man blir også en bedre håndballspiller dersom man gjør dette til en vane. De hopper høyere og finter bedre, sier professor Engebretsen.

90 prosent av tilfellene som er registrert handler om fremre korsbånd. Fotball (38 prosent), Alpint (14 prosent) og håndball (14 prosent) er de aktivitetene som dominerer statistikken. Her må det nevnes at fotball har flest utøvere. I håndball er det flere skader på kunstdekket enn på parkett. Det handler om friksjon.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat