21. jul
NÅDDE IKKE OPP: Sverre Lunde Pedersen og Jan Blokhuijsen fra Nederland under 10.000-meteren søndag. Det ble tungt for nordmannen inn mot mål.
 
Kan bli Nord-Europas skøytesenter
Med prosjektmidler til flere millioner kroner fra ISU kan Vikingskipet bli Nord-Europas nye skøytesenter.

Publisert: 05.mar.2017 21:25
Oppdatert: 06.mar.2017 10:13

De offensive planene har vært diskutert i gangene i Vikingskipet i helga, og alt tyder nå på at Hamar IL, Wang, skøytekretsen og skøyteforbundet går sammen om søknaden som Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har oppfordret dem til å sende.

HA-sporten har snakket med både ISU, forbundet og lokale krefter som mener at en slik satsing vil være bra både for den lokale og den nasjonale skøytesporten i tillegg til store deler av Nord-Europa.

Tanken er at løpere fra en rekke land skal kunne samle seg i Vikingskipet som stiller med en base av trenere og gode forhold i store deler av året.

Større satsing

Wang-rektor Eskil Ervik er blant dem som nå jobber med denne saken.

– Det vil være mulig å samle mer kompetanse i Hamar. Da blir det enda flere skøyteløpere som vil bruke Vikingskipet, og så vil det gjøre at vi kan satse litt mer på skøyter her også. Det følger jo noen midler med også, sier Ervik.

Etter det HA-sporten forstår, skal fem millioner sveitserfranc (i underkant av 42 millioner norske kroner etter dagens kurs) deles årlig på tre senter som ISU skal satse på rundt omkring i verden.

– Dette er noe vi må søke om å få. Det som er tenkt her er for Nord-Europa minus Nederland. Et senter for Norge, Sverige, Finland, Danmark, Latvia, Estland, Storbritannia og så videre. Det vil bety at folk kommer hit for å trene en del, og det vil brukt midler på trenerutdannelse. ISU ønsker å samle kompetansen på en plass og jobbe med utviklingen av skøytesporten. Jeg tror også at Thialf i Heerenveen er aktuell, men det er mulig ISU mener det er mer behov andre steder enn i Nederland nå, sier Ervik til HA-sporten.

Han mener alt ligger til rette i Hamar for at dette skal bli bra.

– Vi trenger å få prosjektet godkjent, så lage en organisasjon med ledelse og trenere. Ellers har vi det meste i Hamar. Vi har ledig istid. Det er en fordel sammenlignet med Heerenveen hvor det er fullbooket. Skøyteforbundet skal signere på søknaden, og så blir det å få med andre nasjoner på søknaden, sier Ervik.

ISU er positive

Visepresident i ISU, Tron Espeli, bekrefter overfor HA-sporten at et slikt senter har vært et tema i forbindelse med VM på skøyter.

– Det er snakk om et utviklingsprogram. Og Hamar og Vikingskipet kan være vertssted for et slik senter. Et såkalt Centre of Exellence. De har noe lignende i Canada i Calgary, forteller Espeli.

Han mener det er viktig for skøytesporten å hjelpe de som ønsker å utvikle seg, og ISU ser at det er mange som er for små til å lage gode nok opplegg alene. Derfor ønsker de å lage base som flere land og miljøer kan oppsøke når de har behov for det.

– Det blir da sånn at ulike grupper kan booke treningstider og få kvalifiserte trenere på stedet. Da får de både gode treningsforhold og et bra totaltopplegg, samtidig som de kan ta med seg kompetanse hjem, sier Espeli til HA-sporten.

Forbundet har tro

Norges Skøyteforbund er også klar for å gi (skøyte)jernet for å få til en slik søknad. Samtalene i helga var også positive.

– Hvis klubben, kretsen, Vikingskipet og vi ser at dette kan vi få til, så kan dette bli meget bra, sier generalsekretær i Norges Skøyteforbund Halvor Lauvstad.

Han bekrefter at søknaden trolig blir sendt i løpet av våren.

– Vi har begynt å se litt nærmere på det, og jeg tror vi skal være klare etter hvert. Dette er spennende tanker, sier han til HA-sporten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke