20. aug
HOCKEYFEBER: Hockeyinteressen er helt overlegen i Hamar sammenlignet med resten av landet. Det så vi også på lagets kick off på CC Amfi hvor Eirik Skadsdammen & co. ble omkranset av et par tusen mennesker. Nå skal laget også kjempe om gull denne sesongen. HAs sportsredaktør Rune Steen Hansen mener det fint går an å se for seg at Storhamar vinner sluttspillet denne sesongen.Foto: Pål Jacobsen
 
Klart det er lov å drømme om bøtta igjen nå
Seriestart: Canadisk kvalitet og en finsk legende gjør at hockeybyen Hamar står på hodet igjen. Mer enn noen gang.

Publisert: 10.sep.2016 08:28
Oppdatert: 10.sep.2016 08:42

Det snakkes hockey over alt nå. På hvert gatehjørne og hver eneste kafé.

For ikke å snakke om sosiale medier: Gamle tanter, bestemødre, de gamle ringrevene som vokste opp med kølle og puck på Hamar vest, sportsidiotene, politikerne, folk fra hele Hedmarken til langt opp i Rendalen og Østerdalen, ja you name it; folket enten legger ut statuser selv eller trykker liker på alt som har med Storhamar å gjøre. Laget som samler flere folk enn noe annet lag i hele Innlandet.

Den lange ventetida er endelig over.

Har fått de to beste

Og de fleste har fått med seg at canadieren Joey Tenute leverer varene fra dag én. Det er pur klasse og ren kvalitet. Den beste lønnesirupen du kan få i Norge er hentet til Storhamar.

For ikke å snakke om fenomenet Petteri Nummelin. 43-åringen som garantert har funnet ungdomskilden i de dype finske skoger. Et skøytetråkk så kraftfullt som Eric Heidens og stilrent som Sonia Henies. Og et håndledd så mykt som fløyel. En gavepakke som smaker fløte med sukker på.

Det er ikke gitt at de store signeringene leverer slik fra starten av som disse gutta har gjort i treningskampene. Vi som fulgte Storhamar i forrige århundre også, husker Yuri Leonov – en annen hockeylegende – som så ut som han hadde de sløveste skøytene nord for ekvator før jul i 96, men som til gjengjeld så ut som en million glinsende sølvdollarer etter nyttår i 97.

Som den rake motsetningen reddet Mika Rautio alt som var mulig pluss halvparten av det umulige hele høsten 97 og et godt stykke inn i vinteren 98, før det så ut som noen tok fra ham både snappen og spaken da sluttspillet begynte.

Du vet egentlig aldri hva du får før du har det, men jeg må innrømme at disse to importene skinner før de er blitt pusset på. Akkurat nå seiler de opp som seriens to beste utlendinger.

Ni år siden sist

Sesongkortene har gått som varmt hvetebrød og med sportslig suksess kan Storhamar regne med nærmere 4.000 tilskuere i gjennomsnitt på kampene sine. Det skal med andre ord omsettes brukbart på Hamar vest i månedene som kommer.

Etter eventyrsesongen i 2014/2015, kom motbakken i serien i forrige sesong, men askeladdsuksessen i Champions Hockey League og et anstendig sluttspill reddet æren for de gule og blå.

Men i denne sesongen kommer vi ikke unna snakket om det edleste metallet. Og aller helst bøtta – som hockeyfolket døpte kongepokalen til for et halvt århundre siden. Når vi kommer til aprildagene i 2017 er det ni år siden sist den ble igjen i Hamar.

Det er med andre ord på tide igjen.

Spørsmålet er om det går? Om det kan gå?

Ja, det kan gå, er mitt svar.

Men:

Det er så mange men.

Stavanger favoritt igjen

Det største heter Stavanger. Problemet med dem er at de er ikke så mye dårligere enn forrige sesong – slik mange tror og håper på.

De har fortsatt den jevneste og bredeste stallen. Og den med mest kvalitet i alle ledd.

De er klare favoritter til å ta seriegullet, men for all del, det er jo lov til å håpe. Jeg tror likevel vi vil erfare at de er like sterke på backsiden som forrige sesong, men trolig litt svekket offensivt.

Tapet av Petter Thoresen er nok likevel det som vil merkes aller mest, men på papiret ser ikke de andre lagene sterke nok ut til å utfordre dem i en lang serie.

Så vet vi at sluttspill er noe annet.

Et sluttspillag

For min del ser også Storhamar ut som et bedre sluttspillag enn serielag. Det har litt med bredde i stallen å gjøre. Og veldig mye med en spesielt sårbar backsituasjon å gjøre.

Storhamar ønsket seg både den ene og den andre gode norske backen, men bommet på alle. Henrik Ødegaard endte opp i Frisk Asker. Dennis Sveum ble i Stavanger. Stefan Espeland ville ikke nok. Alexander Rindal hadde nok for mye Lillehammer-blod i seg og dro heller til Frankrike, og til slutt rant alt ut i litt dårligere alternativer.

Men det er der jeg liker Sjur Robert Nilsen når han sier at «vi trenere må ha noe å gjøre vi også. Vi kan ikke få alt ferdig.»

Med den innstillingen tenker jeg at det kan gå bra likevel. Og det hadde jo vært innmari moro da om både Mikkel Søgaard og Emil Sæteraas Lyngstad tar det steget de må gjøre for å kunne bidra for Storhamar. Og det samme med egenproduserte unge Simen Løvhaug Hansen som jo er et veldig stort talent.

Alle disse gutta vil spille mye i serien. Så får vi se hvor langt det holder. Er det litt for dårlig, har trenerne fortsatt muligheten til å coache hardere i et sluttspill. Og det er derfor jeg tror Storhamar er et bedre sluttspillag enn serielag.

Da kan de skvise ut såpass mye ekstra saft av den kvaliteten de har, at bredden og nivået til Stavanger kan utlignes og vel så det.

Det så vi jo at Aleksander Smirnov også gjorde med Storhamar mot både Sparta og Stavanger i vår. Selv om Storhamar var på stålet med skader, så hang de i tauene og sto imot på en måte du ikke trodde var mulig i semifinalene under de forutsetningene.

Frisk og Lørenskog

Men det vil selvsagt ikke bare handle om Storhamar og Stavanger. Både Frisk Asker og Lørenskog vil være der oppe. Kanskje en av dem til og med tar Storhamar i serien. Vi får se. Og jeg tror fortsatt Storhamar blir Stavangers hardeste utfordrer i sluttspillet.

Sparta vil også være med, selv om de kanskje ser litt svekket ut. Vålerenga vet du aldri helt med. Både Lillehammer og Stjernen er litt bedre enn sist, mens MS og Kongsvinger får gjøre opp i bunn.

I kveld kommer Vålerenga på besøk, og selv om de ikke nevnes blant favorittene og Storhamar banket dem godt forrige helg, er det bare å minne om hva som skjedde for nøyaktig ett år siden da Oslo-laget ødela stemningen med å vinne serieåpningen i Hamar.

Det handler om å være på jobb fra dag én.

Fansen fortjener gull

Og så er det en annen ting. Storhamars supportere har støttet laget så bra i så mange år nå i motgang og medgang. Mye bedre enn andre lags supportere. Er det noen som fortjener NM-gull nå, så er det alle de som gjør hver eneste hockeykamp i CC Amfi til en fest.

De har satt rekord på den første treninga og den første treningskampen allerede.Det sier noe om hvor mye hockeyen betyr her.

Det er noe å ta med seg på isen det også for spillerne. At de har Norges beste publikum.

Et publikum som drømmer om det helt store.

Med marginer og flyt kan det gå med dette Storhamar-laget.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke