17. jul
UTLÅN: Martin Ødegaard går på utlån fra Real Madrid til Heerenveen.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 
Lånes ut til Heerenveen
Martin Ødegaard (18) går på utlån fra Real Madrid til nederlandske Heerenveen.

NTB
Publisert: 10.jan.2017 11:50
Oppdatert: 10.jan.2017 11:59

Det ventede utlånet ble bekreftet av Heerenveen tirsdag. 18 år gamle Ødegaard har signert en avtale som strekker seg over ett og et halvt år.

- Jeg vil bare si at jeg er veldig fornøyd. Dette er en bra sjanse til å vise ferdighetene mine. Heerenveen virker å være en bra klubb, og vi har hatt gode samtaler siden jeg kom, sa Ødegaard.

- De sa fine ting om klubben, og fortalte hva de forventer av meg. De ønsker å utvikle meg videre som spiller, og det er det viktigste for meg, tilføyde han.

Valget om å forlate Real Madrid sa nordmannen følgende om:

- Madrid er en veldig bra klubb. Jeg har hatt en strålende tid der, men det er vanskelig å få spilletid der som ung gutt. Derfor vil jeg prøve noe nytt.

Medieoppbudet på tirsdagens pressekonferanse var stort. Ødegaard svarte på spørsmålene som kom med stor ro. Nederlandske medier konfronterte unggutten med stempelet som et fotballens vidunderbarn og fikk følgende svar:

- Jeg ser på meg selv som en helt normal gutt. Hva andre sier, bryr jeg meg ikke så mye om.

Ødegaard gjennomfører sin første trening med Heerenveen tirsdag ettermiddag.

Mange norske

Æresdivisjonsklubben, som har norske Morten Thorsby i A-stallen og Dennis Johnsen på ungdomslaget, gjenopptok treningen etter vinterpausen 1. januar. Deretter sto en ukes treningsleir på La Manga på planen. 

Nå er laget tilbake i Nederland og lader opp til seriekampen mot Den Haag kommende lørdag. 

Ødegaards nye klubb er i øyeblikket nummer fire på tabellen. 13 poeng skiller opp til ligaleder Feyenoord.

Klubben har tidligere hatt en rekke norske spillere i sine rekker. Magnus Wolff Eikrem var den siste som var innom klubben. Han var der fra 2013-2014. Tarik Elyounoussi og Christian Grindheim har også spilt for nederlenderne. De spilte der fra henholdsvis 2008-2011 og 2007-2011. Thomas Holm, Daniel Berg Hestad, André Hanssen og Børre Meinseth har også en fortid i klubben. 

Ikke Frankrike

Ødegaard var svært nær et utlån til franske Rennes i fjor sommer, men i og med at han ikke var myndig ble overgangen felt av Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) aldersregler. Nordmannen, som ble 18 år 17. desember 2016, var på besøk i byen et par uker før det, men Rennes-trener Christian Gourcuff bekreftet at utlånet ikke kom til å bli noe av like før jul. 

Drammenseren har fått lite spilletid for Real Madrids A-lag etter overgangen fra Strømsgodset i 2015. Hans debut kom i 7-3-seieren mot Getafe i La Liga 23. mai 2015. Ødegaard ble første norske spiller, og den yngste gjennom tidende, til å spille en seriekamp for Real Madrid. 

Hans andre kamp for stjernegalleriet kom i slutten av november. Ødegaard fikk 90 minutter for et meget reservepreget Real mot Deportiva Leonesa (tredje nivå i Spania) i cupen. Han var i troppen til cupkampen mot Sevilla i starten av januar, men satt på benken kampen gjennom. Nå går ferden videre til Nederland. 

Perfekt

Tidligere Nederland-proff Hallvar Thoresen er sikker på at den nederlandske ligaen passer Martin Ødegaard noe nær perfekt.

Tirsdag ble Ødegaards bebudede utlånsavtale fra Real Madrid til nederlandske Heerenveen en realitet. Hallvar Thoresen, som selv var Nederland-proff i Twente og PSV Eindhoven mellom 1976 og 1988, tror nettopp det blir en lykkelig løsning for den norske unggutten.

- Med de kvalitetene og egenskapene han besitter, er det åpenbart at Nederland er en veldig fin utviklingsarena for Ødegaard, sier Thoresen til NTB – og utdyper:

- Det har med hva som er prioriteringene i Nederland, hva folk liker å se på der og hvilke spillertyper trenerne fokuserer på. Ødegaard er kreativ, har god teknikk og er flink til å ta av press én mot én. Det passer som hånd i hanske, sier Thoresen.

Overgangsrekord

Nivået i den nederlandske æresdivisjonen sier den tidligere landslagsstrategen følgende om:

- Det er bare å måle opp mot prestasjonene i europacupen. De beste lagene er stadig vekk i mesterligaens gruppespill, men går sjelden videre derfra. De nest beste, som AZ Alkmaar og Heerenveen, greier seg godt i europaligaen, sier han.

Thoresen spilte selv mer enn 300 ligakamper for Twente og PSV. De 3,5 millioner kronene sistnevnte la på bordet for å hente Thoresen i 1981, var den gang overgangsrekord for en norsk fotballspiller.

I 1982/83-sesongen ble vestfoldingen toppscorer i sin nye klubb med 22 mål, og sesongen etter overtok han kapteinsbindet.

"Norsk" klubb

Thoresen hevder han kjenner lite til Heerenveen som klubb og hva klubbens nåværende trener Jurgen Streppel står for. Samtidig tror han Martin Ødegaard vil dra fordel av å komme til en klubb som har hatt svært mange norske spillere innom i årenes løp.

- Heerenveen er vant til å legge til rette for norske spillere. De vet å ta vare på dem og kjenner mentaliteten. De vet hva som skal til for å utvikle den typen spillere, sier han.

I Heerenveen får Martin Ødegaard to norske lagkamerater i Morten Thorsby og Dennis Johnsen. Tidligere har Christian Grindheim, Thomas Holm, Daniel Berg Hestad, André Hanssen, Tarik Elyounoussi, Magnus Wolff Eikrem og Børre Meinseth vært i den nederlandske klubben.

Heerenveen er i øyeblikket nummer fire på tabellen i æresdivisjonen. 13 poeng skiller opp til ligaleder Feyenoord.

(©NTB) 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke