21. jul
- Må tåle: Det mener toppdommer Svein-Erik Edvartsen om mye av hetsen han blir utsatt for på sosiale medier. Her fra en kamp mellom Strømsgodset og Aalesund i 2009.
 
Mener han må tåle kraftsalver på nett
- Jeg hører ting som «du er et jævla rasshøl», men det må jeg tåle når jeg er på Twitter, mener toppdommer Svein Erik Edvartsen.

Publisert: 02.okt.2012 14:23
Oppdatert: -

Tirsdag forteller VG om flere fotballprofiler som opplever både sjikane og trusler på nett.

TV2s fotballekspert Lars Bohinen og kommentator Øyvind Alsaker sier til riksavisen at de får særlig hard medfart på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Mye sinne og frustrasjon

- Det er mange brukere på Twitter som er direkte ufine. Kanskje tror de det ikke har noen innvirkning på dem de skriver til, eller så bryr de seg ikke om det. Folk tror at fotballfolk, og da også kommentatorer, tåler alt. Mange fotballfans har mye sinne og frustrasjon, sier Lars Bohinen til samme kilde.

«Jævla rasshøl»

Sinte fotballsupportere er en del av hverdagen også for Hamar-gutt og eliteseriedommer Svein-Erik Edvartsen. Han forteller at han er blitt hardhudet med årene, og at han har lært seg å måtte akseptere de til tider personfokuserte mishagsytringene og kraftsalvene som treffer ham med jevne mellomrom.

Men sjikane av det groveste slaget har han til gode å måtte bite i seg.

- Jeg har vært på Twitter en stund, og jeg har til dags dato aldri opplevd grov sjikane. Jeg hører ting som «faen så dårlig du er», «nå er han i gang igjen» og «du er et jævla rasshøl». Men det må jeg tåle når jeg er på Twitter, sier Edvartsen til VG Nett.

Aldri drapstrusler

Drapstrusler er dommeren også blitt skånet for.

- Jeg har faktisk ikke fått det. Jeg var Norges dårligste eliteseriedommer i 2008, og jeg var Norges beste i 2011. Jeg har blitt hetset, men det er på en helt annen måte. Når du er fotballdommer, er du i en utsatt posisjon i utgangspunktet. Jeg har tatt et valg med å være dommer og være på Twitter. Jeg har alltid vært for åpenhet, og jeg føler at jeg har tjent på det, fortsetter han.

Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen, som har skrevet boka «Lov og rett i cyberspace», mener at mennesker som sjikanerer andre på Twitter og Facebook glemmer at det er like alvorlig som å gjøre det samme direkte til offeret.

- Det er da en direkte trussel og en straffbar handling hvis innholdet er av den art. Det er lettere å true på grunn av distansen. Folk ble jo truet før i tiden også, men det er enklere å fyre av en melding enn hvis man ser den andre personen rett inn i øynene, sier Sunde til VG Nett.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke