23. okt
25 år siden: Her er ett av Terje Kojedals aller første møter med Mulhouse-trener Raymond Domenech - nå best kjent som fransk landslagstrener.
 
Mitt møte med Domenech
For nøyaktig 25 år siden møtte jeg en ung og ukjent trener som het Raymond Domenech. Han hadde hentet Terje Kojedal til 2. divisjonsklubben Mulhouse. Klubben satset på opprykk, men Domenech lyktes ikke.

Publisert: 24.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

Nå ser det ut som alle hater Raymond. Nå blir det offentlig skittentøyvask i Frankrike etter at Raymond Domenech og hans mannskap har stått fram som tidenes mest håpløse gjeng i et fotball-VM.
Jeg kunne naturligvis lagt inn en variant og sagt at jeg ikke skjønner hva som har skjedd med Raymond de siste årene, men det blir å dra det litt for langt.


25 år siden sist


For jeg kan så absolutt ikke påstå at jeg kjenner Raymond Domenech. Det er nå nøyaktig 25 år siden vi møttes og snakket sammen langt ut på bygda i Huttenheim; et stille sted langs Rhinen, i grensetraktene mellom Frankrike og Tyskland.
Da snakket vi faktisk om en felles bekjent: Terje Kojedal.
Og jeg glemmer det aldri.
Ikke fordi Domenech gjorde et så kolossalt inntrykk, men fordi han kjørte Terje Kojedal nesten helt i senk.


Raymonds første


Raymond Domenech hadde nettopp gått på sin første trenerjobb i 2. divisjonsklubben Mulhouse. Målet for den franske klubben var opprykk til eliten, og for å forsterke laget skulle det hentes inn en ny midtstopper. I valget mellom Terje Kojedal og Rune Tangen satset franskmannen på Hamar-gutten som stopper.


Løpssterke Domenech


Som HA-sportens utsendte, var jeg på plass i Huttenheim da Kojedal skulle ha sin første trening på fremmed jord. Det var tre økter om dagen - to av dem uten ball, og den unge treneren la seg i tet da spillerne la ut på løpetur i Huttenheim-skogen.
De løp og de løp. Løpskapasiteten skulle det ikke være noe å si på.
Jevnlig dro Raymond Domenech seg bakover i feltet for å sjekke at etternølerne holdt følge - før han igjen var framme og dro opp tempoet. Jeg har sett Ståle Solbakken gjøre det samme både i HamKam og FC København.


Verdens støleste mann


Grunnen til at jeg husker den første treningsøkten så godt, er at Terje Kojedal nesten ikke greide å komme seg ned trappen på hotellet da vi skulle ta en prat.
Jeg sto nede i hotellresepsjonen da jeg så en ung mann som var til forveksling lik en olding i ganglaget, slite seg nedover trappene.
Kojedal var øm i hvert eneste fiber i kroppen, og hadde fått en forsmak på hva han kunne vente seg av samarbeidet med Raymond Domenech de nærmeste tre årene.
Verken Terje Kojedal eller jeg hadde noen anelse om at trener Domenech senere skulle bli landslagssjef. Terje har senere sagt til meg at han ikke akkurat så Raymond som den typen - selv om han var en kjekk og flott kar.
Han opplevde ikke Domenech som den store taktikeren, og formasjonstrening sto ikke på planen i Mulhouse-tiden.


Fikk ligge djupt


- Jeg fikk ligge djupt for å sette i gang spillet bakfra, og det var jo gøy å spille på den måten, sier Kojedal, som synes han har sett klare spor av et Frankrike-lag uten struktur i årets VM.
Han er heller ikke overrasket over de dårlige franske resultatene i VM.
- Det har nok litt å gjøre med et lag som er på nedtur, sier han.


U21-landslagstrener


Terje Kojedal har ikke snakket med Raymond Domenech siden deres veier skiltes etter tre år i Mulhouse. Da hadde laget blitt nummer to eller tre i serien og spilt 1. divisjonskvalik hvert år.
Men vår venn Domenech lyktes aldri å føre Mulhouse til den franske toppserien.
Terje Kojedal dro videre til et års opphold i Valenciennes, mens Raymond Domenech ble hentet som trener til Lyon.
Neste gang jeg hørte om Raymond Domenech var han ansatt som U21-landslagstrener i Frankrike. Og så var det duket for opprykk til nasjonens stolthet - som ikke lenger er det.
Nå er tiden over som landslagssjef for Raymond Domenech, men vi får nok høre mer om han de nærmeste dagene og ukene...

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke