23. okt
DEPP: Spania-spiss Fernando Torres depper etter 0-1-tapet for Sveits i går. Kanskje statistikken som viser at et lag som taper åpningskampen aldri tidligere har vunnet et VM? FOTO: Reuters
 
Nå åpner VM seg
Spania-Sveits 0-1 Dette VM fikk akkurat hva det trengte. En skikkelig ufortjent bombe. Og når nå flere mesterskapskandidater har kniven på strupen, vil mesterskapet åpne seg.

Publisert: 17.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

Spania-Sveits 0-1 Dette VM fikk akkurat hva det trengte. En skikkelig ufortjent bombe. Og når nå flere mesterskapskandidater har kniven på strupen, vil mesterskapet åpne seg.


HAMAR: Vicente Del Bosque vil få pepper for laguttaket sitt etter det sviende tapet mot Sveits. Fernando Torres burde jo spilt fra start for å komme i matchform. Og hvor var Fabregas? Han har jo trent.
Når det er sagt kunne Spania ledet 6-0 til pause. De burde i hvert fall hatt 3-0 slik de skjøt og skjøt, men sånn er det noen ganger. Det vil seg bare ikke.


Spania kom til innlegg på innlegg. Ja, sikkert 30 ganger slo de inn fra siden og inn i boksen. Og kanskje var det akkurat det som ble problemet. Sveits var nemlig svært gode til å forsvare seg i sin egen 16-meter. Og David Villa blir for liten for et slikt spill.
Sånn sett er Fernando Torres mer komplett enn Villa. Han behersker luftrommet også, men touchen til Torres da han kom inn i andre omgang, avslørte at Liverpool-spissen har et stykke fram.


Har svakheter


Det er selvsagt altfor tidlig å avskrive Spania, for det var bare tilfeldigheter som gjorde at de tapte i går. Men Del Bosque fikk i hvert fall litt å tenke på.
Nå er Spania i trøbbel. De risikerer selvsagt ikke å gå videre, men de står også i fare for å få Brasil i åttedelsfinalen, hvis de bare blir nummer to i gruppen.
Jeg tror ingen ønsker en slik kamp så tidlig i mesterskapet.
Spania spilte på seg trøbbel mot Sveits. De lot ballen gå aldeles for mye på tvers og rundt Sveits som sto solide foran sin egen boks.
Og hvis vi skal være pirkete, så er det noen få svakheter også hos VM-favoritten nummer en.
Xabi Alonso (Real Madrid) og unge Sergio Busquets (Barcelona) sentralt på midtbanen er begge litt temposvake, mens Xavi er bedre litt lenger tilbake på banen enn i den offensive midtbanerollen. I tillegg hadde David Silva en middels dag på jobben, mens Villa på topp ikke fikk den kampen han ønsket seg.
Og vi kan ta med at venstrebacken Capdevilla er av middels kvalitet, men ellers er dette laget komplett.


God Sveits-årgang


Likevel er fotball slik at ingen skal føle seg sikre.
Og kanskje hadde Del Bosque, i likhet med mange andre, glemt hva som egentlig møtte Spania.
Fort åtte år siden ga en målbevisst sveitsisk ungdomssatsing resultat i et sensasjonelt gull i U17-EM. Generasjonen med spillere fra 1984, 1985 og 1986 er blitt voksne og vel så det. Barnetta, Senderos, Ziegler ... I laget som slet mot Spania i går kom seks spillere fra dette laget.
Kanskje vil flere få merke hva Sveits står for i dette mesterskapet.
Tyskland vinner ikke
Men jeg tror også Spania vil slå tilbake. Sammen med flere andre store nasjoner som nå må prestere.
Frankrike, England, Italia, Portugal og Elfenbenskysten må alle opp og fram i banen. De må ha mål.
Det vil trolig endre et litt kjedelig preg VM har hatt i sine åpningskamper.
Tyskland har imponert mest av alle. De så virkelig gode ut, men jeg tror ikke de holder helt fram. De har et litt for ferskt lag til det.


VM er fortsatt helt åpent.


Av enkeltspillere har Lionel Messi markert at han er verdens beste spiller. Han manglet bare mål mot Nigeria. Ellers rangerer jeg VMs fem beste så langt slik: 2. Maicon, 3. Steven Gerrard, 4. Robinho, 5. Daniele De Rossi.
I tillegg synes jeg dommerne, og spesielt linjedommerne har vært gode. Reprisene viser til min store overraskelse at linjedommerne for en gangs skyld stort sett har rett.
Og bare en ting til:
Visste du forresten at et lag som taper åpningskampen sin i VM, aldri har vunnet VM?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke