21. jul
MYE NYTT: Dommer Svein Erik Edvardsen har fått en rekke nye regler og regelendringer han og de andre dommerne i eliteserien må lese seg opp på.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
 
Nå endres en rekke fotballregler i toppfotballen
Fra nå skal ikke en spiller automatisk vises ut dersom man fratar motspilleren en klar målsjanse.

NTB
Publisert: 14.jun.2016 14:49
Oppdatert: 14.jun.2016 14:51

Allerede fra 1. juli trer de nye regelendringene i kraft i norsk toppfotball.

– Dette er en av de største revisjoner av spillereglene gjort i FIFAs medlemsland på veldig mange år. FIFA har brukt god tid på dette, endringene har vært oppe i flere instanser og skal være godt forankret. Det er gjort en skikkelig god jobb, og dette er godt strukturert, sier dommeransvarlig i NFF Rune Pedersen i en kommentar til Norsk Toppfotballs nettsider.

The International Football Association Board (IFAB) har gjennomført den største moderniseringen av spillereglene i fotball siden 1925. Hovedformålet er å gjøre reglene enklere å forstå, tolke og anvende.

Allerede 1. juli innføres regelendringene i eliteserien for kvinner og de to øverste divisjonene for menn. I tillegg endres reglene i den norske cupen.

– Årsaken til at vi innfører dette midt i sesongen er at det innføres i de aller fleste europeiske nasjoner i sommer. Det vil gjøre det enklere for de norske klubbene som skal ut i kvalifiseringer til europacupene, sier Pedersen.

Tilpasser seg for europacupene

For de øvrige divisjoner innføres endringene fra 1. januar 2017.

Pedersen trekker spesielt fram en av reglene som vil bli godt mottatt. Den såkalte dobbeltstraffen med automatisk rødt kort fordi du tar fra en motspilleren en klar målsjanse er nå endret på.

– Nå får man ikke automatisk rødt kort ved forseelse som fratar opplagt målsjanse. Hvis spilleren gjør et ærlig forsøk på å nå ballen kan man gi gult kort og straffespark i stedet for rødt kort og straffespark. Dette har vært debattert en stund, og blir nok godt mottatt, sier Pedersen.

Eksempler på regelendringer:

*Avspark kan nå sparkes i alle retninger, også bakover.

*Spillerens hender og armer skal ikke tas med i offsidevurdering.

*Dommeren kan gi rødt kort før spillerne kommer på banen. For eksempel ved slåssing i spillertunnelen. Dersom spilleren sto oppført på dommerkortet, kan laget erstatte spilleren. Dersom vedkommende ikke sto på dommerkortet kan ikke spilleren meldes på til kampen.

*Dommeren kan åpne opp for drikkepauser ved behov.

*Spiller som byttes ut kan gå av banen hvor som helst, men spilleren som byttes inn må gå på banen midt på som tidligere.

*Innbytteren kan involvere seg i spillet umiddelbart. Det vil si at vedkommende kan ta et eventuelt tildelt straffespark med en gang spilleren kommer inn. (©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke