20. jul
NÆRMERE LØSNING: HamKam var et skritt nærmere en løsning på sine økonomiske problemer da formannskapet i går vedtok å ta seg av gjelda klubben har pådratt seg overfor Briskeby-selskapene som følge av at de ikke har betalt husleie. Ordfører Einar Busterud
 
Ny millionhjelp
Formannskapet vedtok i går å dekke HamKams gjeld til Briskeby-selskapene på rundt 8,5 millioner kroner. Nå er det opp til kommunestyret 15. desember om klubben reddes fra konkurs.

Publisert: 09.des.2010 10:03
Oppdatert: -

HAMAR: HamKam er i hvert fall et skritt nærmere en ny sjanse etter vedtaket i formannskapet i går.
Det bekreftet også ordfører Einar Busterud. Som mener kommunen ikke har så mange valg i saken.
- Vi erkjenner at sier vi nei, er alle pengene tapt. Vi erkjenner også at sier vi ja, så er alle pengene tapt. Men ved å ordne opp i gjeld HamKam har til Briskeby-selskapene, så legger vi grunnlaget for mulig inntjening i framtida, sier Busterud til HA-sporten.

4,5 mill. ekstra
I praksis sa formannskapet i går ja til 4,5 millioner kroner ytterligere nødhjelp til HamKam.
Briskeby-selskapene mener å ha et totalt krav mot HK-sport på 8.491.000 kroner ved utløpet av 2010. I tillegg kommer utestående felleskostnader for 2010. Sportsanleggene har bekreftet at felleskostnader inkludert strøm for 2010 forventes å utgjøre cirka 600.000-700 000 kroner uten moms.
HamKam-selskapene anerkjenner ikke kravene, da de mener at krav eldre enn 29. mai 2009 bortfalt som følge av akseptert og gjennomført frivillig akkord. Briskeby-selskapene mener det var tatt forbehold om at akkorden ikke omfattet betydelige krav knyttet til husleie og storskjerm/elektroniske reklameskilt.
I sakspapirene har HamKam kommet med følgende uttalelse:
- Det er hevet over tvil at HamKam er ute av stand til å bære de krav som er framsatt. Vi har ingen egenkapital som kan dekke slike krav, og driften i inneværende år medfører et ikke ubetydelig underskudd. HamKam har dermed verken tid eller ressurser til å prøve kravene rettslig eller på annen måte. Faktum er at klubben vil trenge ekstern økonomisk bistand som ikke kan påregnes dersom utleier opprettholder et omstridt krav i denne størrelsesorden. Konsekvensen vil følgelig måtte være oppbud, hvilket må anses som svært beklagelig i lys av økonomisk innsats fra aktører i og utenfor klubben i fjor og i år, samt opprykk til Adeccoligaen i år.

Stort underskudd i 2010
Problemene til HamKam stopper imidlertid ikke her. Selv med kraftige innsparinger i 2010, styrer klubben mot et nytt millionunderskudd. Kilder HA-sporten har snakket med, forteller at det er snakk om et underskudd på i overkant av to millioner kroner. I et møte med kommunen skal klubben imidlertid ha opplyst at underskuddet lå an til å bli rundt tre millioner kroner.
HamKam-selskapene skal nå totalt ha åtte millioner kroner i gjeld til Hamar kommune og HeH. Regnskapet for 2009 viser også at konsernet har en samlet langsiktig gjeldsbyrde på cirka 14 millioner kroner. Av dette utgjør ansvarlige lån 12,6 millioner kroner.

Kommunen stiller krav
Når kommunen nå ordner opp i gjelda til Briskeby-selskapene, stiller de blant annet disse kravene:
* Øvrige samarbeidsparter bidrar til å løse det øvrige driftsunderskuddet som ikke er knyttet opp mot Briskeby-selskapene for inneværende år.
* HamKam-selskapene legger fram et realistisk detaljbudsjett for 2011, og langtidsbudsjett for perioden til og med 2013. Budsjettet skal godkjennes av kommunen.
* Langtidsbudsjettet skal ta høyde for at HamKam/HK Sport tilbakebetaler tidligere innvilget ansvarlig lån pålydende sju millioner kroner til HeH, og ansvarlig lån pålydende en million kroner til Hamar kommune.
* HamKam-selskapene (elite) forplikter seg til å inngå leieavtale med Hamar kommune/Briskeby gressbane AS, som innebærer at de skal betale en årlig leie for idrettsanlegget på Briskeby. Leien skal være på minimum 800.000 kroner pr år, med tillegg av andel felleskostnader, ved spill i de to øverste divisjonene.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke