23. okt
 
Rekorden som ingen er stolte av
Etter å ha tapt 48–0 mot Ringsaker/Nes, mistet så mange av Moelvens G12-spillere gleden ved fotball at laget måtte trekke seg.

Publisert: 17.okt.2017 15:25
Oppdatert: 17.okt.2017 15:42

Datoen er 30. august på Stavsjø. Sommeren er på hell, men barnefotballen er godt i gang etter skolestart. Ivrige 12-åringer fra Ringsaker/Nes og Moelven møtes til det som skal være en hyggelig fotballopplevelse, men som ender i alt annet enn nettopp det.

Allerede etter fem minutter leder Ringsaker/Nes med ti mål. Jo lenger ut i kampen man kommer, desto styggere blir resultatet. Til slutt vinner Ringsaker/Nes hele 48–0.

Gnisten er for lengst borte hos barna, på vinnerlaget så vel som hos Moelven-spillerne. Noen gråter i det de går av banen etter at kampen er over.

Trakk laget

I kjølvannet av kampen var mange av Moelven-spillerne så lei fotball at de ikke ville mer. Moelvens G12 måtte etter hvert trekke laget sitt, fordi det ikke var nok spillere igjen til å stille lag.

– Det ble en skrekkamp og skal ikke skje. En trist sak, sier Bjørn Nybu, som er leder i Indre Østland Fotballkrets.

Håkon Taskerud er engasjert i barnefotballen. Han så kampen som tilskuer på Stavsjø og fulgte med fra sidelinjen.

– Det er første gang jeg har vært lei meg på veg hjem fra barnefotballkamp. Gleden var helt borte i øynene til barna. Hadde min unge vært involvert, ville jeg tatt han av banen og reist hjem i pausen, forteller han som var til stede som fotballglad Ringsaker-mann, uten tilknytning til noen av lagene.

Etter kampen fryktet han at flere spillere ville gi seg.

Og slik ble det altså.

Nils Harald Lehne – legende i Ringsaker-fotballen – er trener for Ringsaker/Nes G12. Han nøt på ingen måte av storseieren, men dro i stedet hjem etter kampen med en vond følelse.

– Man skjønte tidlig i kampen hvilken veg det bar. Etter hvert begynte noen å gråte på banen og det var tydelig at gleden var borte. Det var en kjedelig og uhyggelig opplevelse, forteller Lehne til HA-sporten.

Jobber med løsninger

Stig Kristiansen er leder for yngres avdeling i Moelven. Han forteller at klubben har hatt en dialog med foreldre og spillerne i etterkant av kampen.

– Dette er en komplisert og lei sak, men det er åpenbart at en slik kamp gjør noe med guttene. Lufta går ut av dem, og det er kanskje ikke moro å gå på skolen dagen etter å ha tapt 48-0, sier Kristiansen.

Nå jobber klubben med å hjelpe ungene med å finne tilbake gleden ved å spille fotball igjen. Bare fem spillere ble igjen på laget, etter at flesteparten altså ga seg. De gjenværende spillerne trener og spiller sammen med G11-laget.

– Vi prøver å motivere og finne løsninger for å få ungene tilbake til fotballen. Som klubb har vi grublet og tenkt mye på hva vi kan gjøre for at de skal ville spille igjen. Moelven som klubb synes det var fryktelig trist å måtte trekke et lag av sånne årsaker. Vi er inne i en prosess nå der vi ser etter løsninger, sier han.

Klubb og krets i dialog

Nybu i fotballkretsen forteller at det ikke ble levert noen rapport i etterkant av kampen, men at de likevel har sett nærmere på saken.

– Dette var et såpass ekstremt tilfelle at vi tok dialog med Moelven. Kretsen ønsker å legge til rette for å få ungene tilbake til fotballen.

For å utjevne nivåforskjellen forsøkte Ringsaker/Nes sine trenere først å plukke én spiller av banen, for så å begrense antall touch innad i laget.

Uten at det hadde noen effekt.

– Vi vurderte å plukke av enda flere spillere også, men følte det ikke ville føre til annet enn at det ville gi en mer ydmykende følelse overfor motstanderen. Vi vurderte og diskuterte hva vi kunne gjøre, men klarte ikke finne på noe lurt, forteller trener Lehne.

I NFFs reglement står det ingen fast prosedyre for hville tiltak som skal eller bør gjøres underveis i kamper dersom resultatene går over stokk og stein.

– Men det er godt å høre at laglederne har diskutert og tenkt gjennom hva som kan være med på å gjøre ting jevnere, sier Bjørn Nybu.

Etterlyser jevnhet

Emil Brotangen driver fotballakademi i Moelven og har en mastergrad i idrettspsykologi og coaching. Han engasjerte seg i diskusjonen som fulgte på Twitter i etterkant av denne kampen. Han etterlyser en mer jevnbyrdig kamparena i barnefotballen. Han sliter med å se hvordan lag med så stort ferdighetssprik kan møte hverandre.

– Det er veldig lenge siden jeg har hørt om et like ekstremt tilfelle. For meg som er engasjert i barnefotballen, oppleves det som et hjertesukk. Som trener legger man til rette for at treningshverdagen skal være differensiert og tilpasset mestringsevnen. Det må tilstrebes i kampsituasjon også, sier Brotangen.

Barneidrettsbestemmelsene sier at det ikke skal føres tabeller og at resultater ikke rapporteres inn.

– Det er en tanke og filosofi jeg støtter fullt ut. Men det gjør kommunikasjon og dialog desto viktigere, sier han.

Praten mellom klubbene og krets bør kunne resultere i virkemidler som kan føre til jevnbyrdighet i kampsituasjoner. Så kunne G12-kamper som den mellom Ringsaker/Nes og Moelven vært unngått.

Brotangen skisserer følgende tiltak:

– For eksempel kan et jevnbyrdighetsmøte avholdes før oppstart av vårsesong med oppfølgingsmøte før høstsesong. Formålet med et slikt forum må være at krets og klubber samarbeider om et mest mulig jevnbyrdig kamptilbud på alle alderstrinn. Jevnbyrdighetsprinsippet er kanskje det viktigste prinsippet for utvikling og mestring.

– Ikke stort problem

NFF har som motto at flest mulig skal være en del av fotballen lengst mulig. Og den ujevne kampen mellom de to 12-årslagene i Ringsaker har også vært et tema i Indre Østland Fotballkrets.

– Denne saken står dårlig opp imot forbundets motto og ambisjon. Samtidig er dette et ekstremtilfelle. Egentlig er ikke store resultatforskjeller et stort generelt problem, sier Nybu i kretsen.

Han forteller at kretsen gjør flere tiltak for å unngå skrekkeksempler som dette.

– Vi har en ordning der lagene gir tilbakemeldinger etter vårsesongen, nesten slik Brotangen skisserer. Det hender ofte at vi flytter lag opp eller ned ett nivå før høstsesongen for å få mer jevnhet. Jeg kan anslå at vi flytter opp og ned kanskje ti til tolv lag fra vårsesongen til høsten.

– Er dette utfordrende for dere å kartlegge nå som det ikke føres resultater eller tabeller?

– Det blir litt vanskeligere å få god oversikt. Det å til enhver tid ha god nok kommunikasjon med klubblederne er en utfordring.

HA-sporten spurte serieansvarlig i Indre Østland Fotballkrets, Lars Jørgen Sandvik, om hvor vanlig det er i barnefotballen lokalt at et lag vinner med ekstremt mange mål.

– Det er umulig for meg å svare på, sier Sandvik.

– Fordi resultater i barnefotballen ikke rapporteres til dere i kretsen?

– Ja.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke