20. jul
VINNER: Ann Cathrin Lübbe er nominert til pris etter OL-gullet med hesten fra Hamar.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Se hvem som er nominert til idrettspriser
Ingen hedmarkinger nominert i år.

Publisert: 21.des.2016 10:02
Oppdatert: 21.des.2016 11:32

Idrettsgallaen nærmer seg med stormskritt. Så fort vinteridretts-utøverne har kost seg med ribbe og pølse, og langrennsløperne er i full gang med Tour de Ski, møtes resten av idretts-Norge i Hamar. Her skal det deles ut priser til en rekke utøvere, trenere og ildsjeler. Hvem det blir? Det får du se på nyåret, men nå er det i hvert fall klart hvem som er nominert til priser. 

Ann Katrin Lübbe er opprinnelig fra Ottestad. Nå er hun er nominert til pris på Idrettsgallaen. Det på bakgrunn av hennes kjempeprestasjon i Rio-OL med hesten fra Hamar. Der red hun Donatello til både gull og sølv.

Ann Cathrin Lübbe (45) bar en historie videre på Donatello da hun skal kjempe om gull i Rio. For egentlig var det Mina Skogheim som skulle sittet på den hesteryggen.

Kursen for Donatello ble også staket ut for lenge siden. Unge Mina Skogheim, datter av Tanja Lillemæhlum og Kim Skogheim fra Hamar, drømte om OL med hesten sin Donatello. Og treneren Ann Cathrin Lübbe skulle hjelpe henne på veien.

Men 11. november 2013 mistet den unge jenta livet i trafikken.

LES: Mye følelser

Ny struktur

Det er ny struktur på prisene for Idrettsgalla 2017. «Åpen klasse» er tatt bort, i tillegg er alle lagklassene samlet i klassen «Årets lag».  Det betyr at «Årets teamprestasjon» og «Årets lagspiller» er fjernet, og at lagspillere i spesielle tilfeller kan nomineres i klassene «Årets kvinnelige utøver» eller «Årets mannlige utøver». Antall priser på idrettsgallaen blir da 11, mot 14 i fjor.

- Det har vært et givende og spennende arbeid i juryen, og jeg vil takke jury-medlemmene for inspirerende diskusjoner. Når vi fordyper oss i mangfoldet i norsk toppidrett, så er det mange fremragende kandidater til å vinne pris på idrettsgallaen. Noen av dem må dessverre innse at de ikke er nominert. Den nye ordningen av kategoriene har gitt en ny dynamikk i klassene, og gitt grunnlag for gode debatter, sier juryleder Tore Øvrebø.

Juryen består av Karen Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Kjetil André Aamodt og Jan-Erik Aalbu og altså juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

- Det er mange gode kandidater i alle klassene, så alle de nominerte er i godt selskap. Det er oppløftende å se at selv i et år hvor målene for OL i Rio ikke ble nådd, så er det en lang rekke gode prestasjoner som blir fremhevet gjennom nominasjonene. Ekstra gøy er det med nykommerne i «Årets gjennombrudd». Det er flott å se at det kommer opp nye utøvere, og at det er en fin bredde i norsk toppidrett. Det er en svært krevende oppgave å sette ulike idrettsprestasjoner opp mot hverandre, og det vil alltid være grunnlag for diskusjon om hvem som skal være nominert blant mange sterke kandidater, sier Øvrebø.

Raser

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har lite til overs for at U23-verdensmester i sykling, Kristoffer Halvorsen, ikke er blant de nominerte til Idrettsgallaen. 

Halvorsen gikk til topps på fellesstarten Doha i oktober. Det var likevel ikke nok til å nå opp blant de seks som er nominert til årets gjennombrudd. 

- Vi er ikke forundret. Først og fremst er det en galla for vinteridretten. Det har det alltid vært. Det eneste unntaket var vel da (Thor) Hushovd ble verdensmester. Ellers har den NRK-dominerte juryen kun sansen for egne idretter og det de promoterer, sier sykkelpresidenten til NTB. 

- Jeg vet ikke hvor mye jeg skal si, men dette viser at det er relativt liten innsikt i hvilken prestasjon "Doffen" sto for i Doha, fortsetter han. 

De nominerte til årets gjennombrudd er Filip Ingebrigtsen, Emil Iversen, Marcus Kleveland, Marte Olsbu, Silje Waade og Karsten Warholm.

Nominasjoner Idrettsgalla 2017:

Årets kvinnelige utøver:

Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril Eckhoff

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Ada Stolsmo Hegerberg

Nina Løseth

Maiken Caspersen Falla

Birgit Reitan Øksnes

Årets mannlige utøver:

Stig-André Berge

Johannes Thingnes Bø

Kenneth Gangnes

Filip Ingebrigtsen

Henrik Kristoffersen

Olav Lundanes

Martin Johnsrud Sundby

Mats Zuccarello

Årets lag:

Dobbeltsculler lettvekt, Brun/Strandli

Dobbeltsculler tungvekt, Borch/Tufte

Håndballjentene

VM-laget, skiflyvning, menn

VM-stafettlaget, orientering, menn

VM-stafettlaget, skiskyting, kvinner

VM-stafettlaget, skiskyting, menn

Årets gjennombrudd:

Filip Ingebrigtsen

Emil Iversen

Marcus Kleveland

Marte Olsbu

Silje Waade

Karsten Warholm

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:

Aida Dahlen

Ann Cathrin Lübbe

Sarah Louise Rung

Birgit Røkkum Skarstein

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:

Andreas Bjørnstad

Bjørnar Erikstad

Kristian Moen

Tommy Urhaug

Årets trener:

Morten Eklund

Johan Flodin

Thorir Hergeirsson

Gjert Ingebrigtsen

Christian Wolfgang Mitter

Alexander Stöckl

Årets navn:

Stig-André Berge

Cecilia Brækhus

Johannes Thingnes Bø

Magnus Carlsen

Tiril Eckhoff

Ada Stolsmo Hegerberg

Håndballjentene

Filip Ingebrigtsen

Henrik Kristoffersen

Ann Cathrin Lübbe

Sarah Louise Rung

Mats Zuccarello

Utøvernes pris:

Utøverne nominerer og stemmer selv.

Årets forbilde:

Ingen nominerte, juryens begrunnelse.

Årets ildsjel:

Egen jury.

Idrettsgallaens hederspris:

Ingen nominerte, juryens begrunnelse.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke