21. jul
 
Sju risikerer fengsel for kampfiksing
* 8. juli 2012: 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Dette ble starten på kampfiksingsaken som nå kommer for retten.

NTB
Publisert: 02.mar.2015 13:27
Oppdatert: 03.mar.2015 10:57

Rettsforhandlingene i den omtalte kampfiksingssaken i norsk fotball startet i Oslo tingrett tirsdag. Ingen av de sju tiltalte erkjente straffskyld etter tiltalen.

De to kampene som ligger til grunn for tiltalen er kampen mellom Follo og Østsiden samt oppkjøret Frigg – Asker. Begge ble spilte 24. juni 2012.

Fem tidligere spillere i Follo og Asker sitter på tiltalebenken i tingretten sammen med to personer som skal ha satset store beløp på de to nevnte kampene.

Da retten ble satt tirsdag formiddag fikk alle de sju tiltalte spørsmål om de erklærte seg skyldig etter tiltalen eller ikke. Alle sju sto i tur og orden fram og erklærte seg «ikke skyldig».

Retten blir administrert av Anniken Nygaard Ottesen, mens statsadvokat Asbjørg Lykkjen er aktor i saken. Sistnevnte spilte tirsdag av et mobiltelefonopptak som ifølge aktoratet skal bevise at det var foregått bevisst kampfiksing. Deretter fortsatte aktor å lese opp bevisene påtalemyndigheten mener taler mot de tiltalte.

I de aktuelle kampene tapte Follo 3-4 for Østsiden etter å ha ledet 3-0, mens Frigg slo Asker hele 7-1. Det siste resultatet kom få dager etter at Asker-laget hadde slått Stabæk fra eliteserien ut av cupen.

De to tiltalte gamblerne satset til sammen nesten 80.000 kroner på de to kampene og gevinsten var i hundretusenkronersklassen. Det var snakk om en nettogevinst på 340.000 kroner.

Fengsel

Sju personer risikerer lange fengselsstraffer når den mye omtalte kampfiksingssaken i norsk fotball starter i Oslo tingrett tirsdag. Tiltalen lyder på grov korrupsjon og grovt bedrageri.

Fem tidligere Follo- og Asker-spillere sitter på tiltalebenken anklaget for å ha mottatt inntil 200.000 kroner for å tape to fotballkamper sommeren 2012. Tiltalt i saken er også to personer som skal ha spilt for store beløp hos Norsk Tipping på de samme kampene.

Det er oppgjørene Østsiden – Follo og Frigg – Asker som skal ha vært gjenstand for resultatmanipulering. De tiltalte spillerne er Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar (Follo), Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice (Asker).

Etter lang tids etterforskning tok Oslo statsadvokatembeter ut tiltale i saken i fjor høst. Av den fremgår det at de fem fotballspillerne er tiltalt for grov korrupsjon, mens de to øvrige tiltalte må svare for anklager om grovt bedrageri. Strafferammen er henholdsvis ti og seks års fengsel.

Kompleks sak

Aktor i saken, statsadvokat Asbjørg Lykkjen, bekrefter at kompleksiteten i saken har gjort etterforskningen krevende.

– Det har vært gjort mange undersøkelser og mye etterforskning både i Norge og Sverige. I tillegg har det vært nødvendig å gjøre mye analysearbeid for å få oversikt over hva som egentlig har foregått, sier Lykkjen til NTB.

At saken har forgreninger til Sverige, ble tidlig klart. I hvilken grad det ligger et større miljø bak, er ifølge Lykkjen vanskeligere å bevise.

– Vi ser at det er forgreninger til Sverige, men vi klarer ikke føre tilstrekkelig bevis for å ta ut tiltale mot flere. Samtidig ser vi jo antydninger til hva som kan ha foregått, sier hun.

Mottok store summer

Begge de aktuelle 2.-divisjonsoppgjørene ble spilt 24. juni 2012. Follo tapte 3-4 for Østsiden etter å ha ledet 3-0, mens Asker tapte hele 1-7 for Frigg. Få dager i forveien hadde nettopp Asker beseiret eliteserielaget Stabæk i cupen.

Ifølge tiltalen er det én mann med adresse i Norge og én mann med adresse i Sverige som skal ha spilt på de nevnte kampene. De to mennene skal ha satset nesten 80.000 kroner hos Norsk Tipping, hvilket ga en bruttogevinst på 340.000 kroner.

De fem spillerne skal deretter ha mottatt inntil 200.000 kroner for å ha påvirket resultatet i kampene.

Totalt har tolv personer hatt status som siktet i kampfiksingssaken. En tippekommisjonær ble varetektsfengslet i juli 2012. Han ble løslatt kort tid etter, men var inntil i fjor fortsatt under etterforskning for mulig grovt bedrageri mot Norsk Tipping.

– Saken mot ham er nå henlagt etter bevisets stilling, bekrefter aktor Lykkjen overfor NTB.

Ikke enestående

Kampfiksingssaken slo ned som en bombe i norsk fotball i 2012. Ifølge Lykkjen er det imidlertid grunn til å tro at saken ikke er den enestående i norsk fotball.

– I vår sak fremkommer det opplysninger som tyder på at dette har foregått tidligere også, sier hun.

Rettssaken varer fram til 27. mars. Flere fotballprofiler er ventet å innta vitneboksen i Oslo tingrett. 

Dette er saken

 Kampen ble omberammet til 18. juli. HamKam vant 1-0.

* Norges Fotballforbund (NFF) varslet at det også ville ettergå tips tilknyttet kamper i 2. divisjon. En av disse kampene er Østsiden – Follo, som ble spilt 24. juni, basert på tips fra Follo.

* 2.-divisjonslaget Asker har også kontaktet NFF om sin bortekamp mot Frigg 24. juni. Asker tapte 1-7. Klubben syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.

* Mandag 9. juli 2012 anmeldte NFF saken til politiet og hadde møter med aktuelle klubber.

* Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, uttalte at det sannsynligvis er snakk om organisert kriminalitet.

* Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet samme dag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

* 11. juli 2012: Oslo-politiet pågrep en Follo-spiller i 20-årene. Han ble siktet for heleri og for å ha mottatt utbytte/penger fra kampfiksing. Han ble senere løslatt.

* 13. juli 2012: Oslo-politiet gikk til pågripelse av en 23 år gammel Follo-spiller og en 22 år gammel Asker-spiller. Det kom også fram at ytterligere én Follo-spiller var siktet i forbindelse med et vitneavhør tidligere i uken.

* 26. juli 2012: En tippekommisjonær i Oslo ble siktet i saken.

* 9. august 2012: Den siktede tippekommisjonæren løslates fra varetekt.

* 16. oktober 2012: Oslo-politiet opplyser at en ny person er pågrepet og siktet for medvirkning til grov korrupsjon og grovt bedrageri overfor Norsk Tipping. Personen er mistenkt for å ha bidratt til å betale de aktuelle mistenkte/siktede spillerne i saken.

* 19. oktober 2012: En ny Asker-spiller er siktet for medvirkning til grov korrupsjon, grov utroskap mot egen klubb og medvirkning til grovt bedrageri overfor Norsk Tipping.

* 3. desember 2012: Oslo-politiet gjennomførte sammen med svensk politi en aksjon mot gamblermiljøet i Sverige. Denne ledet til to nye pågripelser i saken. De pågrepne ble løslatt etter avhør.

* 11. desember 2012: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) legger fram den nasjonale handlingsplanen mot kampfiksing i idretten.

* 12. desember 2012: Politiet opplyser at to nye personer i Sverige er siktet i saken. Tippekommisjonæren i Oslo er sjekket ut av kampfiksingssaken, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping.

* 29. september 2014: Oslo Statsadvokatembeter tar ut tiltale mot sju personer i kampfiksingssaken.

* 3. mars 2015: Kampfiksingssaken kommer opp i Oslo tingrett. Det er satt av snaue fire uker til saken. (©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke