20. aug
SPEAKER: Dette bildet av Tor Inge Martinsen ble tatt da han var speaker under London-OL.
 
Skal jobbe som håndball-speaker under OL
Tor Inge Martinsen fra Hamar blir en av to engelskspråklige speakere under håndballkampene i OL i Rio.

Publisert: 25.mai.2016 13:50
Oppdatert: 25.mai.2016 13:54

Martinsen begynner å opparbeide seg en stor erfaring som håndballspeaker, og det har nærmest blitt en tradisjon at han befinner seg i speakerboksen under store arrangementer.

Han har tidligere vært speaker i 148 landskamper, deriblant under OL, VM og EM, og er den eneste som har vært speaker i finalen i de tre mesterskapene.

Nå er det altså Brasil, Rio de Janeiro og Copacabana som gjelder for Martinsen som er mest kjent i Hamar i rollen som lokalpolitiker for By- og bygdelista.

Men til tross for sol og varme, blir det ingen ferietur for Martinsen.

Lang arbeidsdag

Han har arbeidstid fra klokken 09.30 til 23.30 hver eneste dag, men noen innlagte pauser da selvsagt.

- Men da jeg var speaker under London-OL i 2012, rakk jeg faktisk ikke å se en eneste annen OL-øvelse. Jeg håper i alle fall å være litt på Copacabana, sier en entusiastisk Martinsen.

Selv mener han jobben han skal gjøre i London ikke skiller seg så veldig mye fra det han gjør når han er speaker under barnekamper i Prestrudhallen, selv om det selvsagt er visse forskjeller.

- Foruten den tradisjonelle speakerrollen som innebærer at jeg skal gi nøkkelinformasjon som lagoppstilling, hvem som scorer, hvem som blir utvist, og ulike faktaopplysninger underveis i kampen, har jeg også som jobb å lage informasjonsfilmer i forkant som vises på storskjerm. Dette kan foreksempel være spilleanalyse av utvalgte spillere, sier han.

- Hva er det viktigste for å bli en god speaker?

Forberedelse er over halvparten. Folk har jo ulik stil, men jobben til speakeren er å holde stemingen oppe og komme med nøkkelinformasjon. Man skal ikke være for aktiv slik som en kommentator på TV vil være, sier Jørgensen.

Starter med Brasil-Norge

Han karakteriserer seg selv som en nøktern og rolig speaker. Under OL i Rio vil han ha en brasilianer som snakker på portugisisk som sidemakker, og Martinsen vedgår at de nok muligens vil ha litt ulik stil.

- Den aller første kampen jeg skal være speaker på er åpningskampen for kvinnene. 09.30 den 6. august mellom Brasil og Norge. Det er blir utrolig stas, sier Martinsen.

Martinsen er som sagt en veteran innen speakerjobbing, og han har tydelig fått en høy stjerne i det internasjonale håndballforbundet. Under London-OL var han speaker i hele 52 av 76 kamper.

Ble headhuntet - får godt betalt

Da OL ble arrangert i London, søkte Martinsen på forhånd og måtte på "intervju" og testing før han fikk jobben. Denne gangen ble han headhuntet av direktøren for sport og seierseremonier.

Martinsen skal være i Brasil fra 1. august til 22. august, og vegår overfor HA at han får anstendig betalt for jobben. uten å røpe hva beløpet er.

- Jeg får veldig godt betalt. Dette er et veldig profesjonelt opplegg hvor jeg er den eneste amatøren blant mange profesjonelle idrettsprodusenter. Det blir mye jobb, men når du er vant med å få betalt i en kopp kaffe for speakeroppdrag, er dette meget bra betalt, sier Martinsen og ler godt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke