17. jul
Vil ta tak: Tommy Olsen la mandag kveld fram et forslag, på vegne av styringsgruppa, på hvordan klubbene på Hedmarken kan samarbeide videre.
 
Slik skal de få fart på skiene
Tommy Olsen mener klubbene må ta felles tak nå, hvis distriktet skal ha topp langrennsløpere. Derfor la han mandag fram konseptet Hedmarken Langrenn, på vegne av styringsgruppa.

Publisert: 26.nov.2015 06:49
Oppdatert: 26.nov.2015 08:37

– Vi har hatt som mål at det sportslige tilbudet skal bli så bra at de klubbene som setter sine utøvere i fokus ikke har råd til å si nei, forteller Tommy Olsen som har utviklet konseptet Hedmarken Langrenn, som et forslag på hvordan klubbene i regionen kan samarbeide framover.

Forslaget ble lagt fram på et møte mandag kveld, hvor Ottestad, Hamar, Vang, Nordbygda/Løten Ski og Vallset var representert.

– Kan ikke si vi er gode nok

Visjonen til Hedmarken Langrenn er å skape det beste utviklingsmiljøet for langrenn sammen, ved å tilpasse skiforbundets utviklingstrapp til de lokale forhold og utnytte fagkompetansen og ressursene på tvers av klubbene.

– Vi må ta tak nå, eller så har vi snart ingen seniorløpere igjen på Hedmarken, sier Olsen og peker på at det under kommende Sjusjøcup kun vil være to jenter i 18-årsklassen fra Hedmark.

Les også Tommy Olsens blogg: "Tommy på torsdag"

– Vi kan ikke si at vi er gode nok på å skape bredde med slike eksempler. Det som blir feil, er å fokusere kun på at vi må få et bedre juniortilbud. Vi mener et felles kompetanseløft for trenere på gruppa 13–16 år er nøkkelen til utvikling av flere og bedre utøvere, samt at vi må tone ned konkurransejaget for sju-åtteåringer hvis vi vil at de skal bli lenge i idretten.

Egen utviklingstrapp

Det nye konseptet, som blir betegnet som et kompetansenettverk, skal sørge for en felles utviklingstrapp blant klubbene, samt være en kunnskap- og kompetansebank.

– Altfor mange løpere faller av for tidlig, spesielt jenter. Vi må forsterke trenerkompetansen og gi økt bevissthet hos utøverne. I tillegg må trenerne i de forskjellige klubbene coaches. Vi har mange trenere, men lite treneroppfølging, sier Olsen.

Forslaget Olsen la fram, var på oppdrag fra styringsgruppa som er representert ved Hamar, Vang og Ottestad. Det vil bli en daglig leder, et eget arrangementsledd og medisinsk støtteapparat. Det skal engasjeres coacher for trenerne i gruppen for 6–12 år, 13–16 år, 17–23 år og en egen teknikktrener. I forslaget ble det forespeilet både utgifter og inntekter på 340.000 kroner i året. Det er ment at tiltaket ikke skal medføre økte utgifter for klubbene.

Vil skape utviklingsmiljø

I forslaget kom det fram at ressurspersoner som Marianne Myklebust, Tore Neby og Stein Vidar Thun med flere er positive til å ha en rolle i Hedmarken Langrenn.

– Vi har noen få ressurspersoner som er de beste i landet på sitt felt. Alle de jeg har snakket med om dette prosjektet har sagt ja til å bli med, sier Olsen.

Det kom også fram at klubbene må stille krav til utøverne. Og målet for satsingsprosjektet er tydelig.

– Målet er at Hedmarken skal produsere mange gode skiløpere. Vi vil skape et utviklingsmiljø som favner både bredde og topp. Dette er et perspektiv på fem til ti år, sier en ivrig Tommy Olsen til HA-sporten.

God diskusjon

Etter at forslaget om Hedmarken Langrenn ble lagt fram, ble samtlige klubber enige om å jobbe videre med ideen, men det er foreløpig ikke gjort noe vedtak.

– Det ble en god diskusjon. Konkret ble vi enige om å sette sammen en kompetansegruppe som skal jobbe videre med skissen og ideen, og konkretisere det. Samtlige ønsker å videreutvikle langrenn på Hedmarken, sier Trude Vestli, nestleder i langrennsgruppa i Vang Skiløperforening og representant for styringsgruppa.

Ottestad, Hamar og Vang samarbeidet godt med sommerskiuka som ble arrangert for første gang i år.

– Nå har vi mulighet til å ta det et hakk videre. Dette vil gi alle klubbene et systematisert kompetansenettverk, sier Torfinn Kringlebotn i styringsgruppa for den ny ski-ideen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Tatt steget: Kristian Græsli er en av få seniorløpere fra Hedmarken som satser for fullt.
FOTO: Arve Hovelstuen Blystad
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke