18. aug
LEGENDE PÅ SOKKEL: Knut «Kupper'n» Johannesens fylte 80 år onsdag, og statuen av ham ble avduket på Bislett. Kunstneren Nina Nesje står bak verket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 
Sølv var nederlag, men bronse er gull
Knut “Kupper'n” Johannesen har tatt permanent tilhold utenfor Bislett stadion. Onsdag ble statuen av ham i bronse avdekket.

Publisert: 06.nov.2013 20:05
Oppdatert: -

- Sølv var kanskje nederlag, men bronse er neimen ikke det, sa skøytepresident Rune Gerhardsen da den flotte statuen, laget av kunstneren Nina Nesje, ble avdekket utenfor maratonporten på Bislett.
Hjalmar “Hjallis” Andersen har allerede stått på sokkel i motsatt sving i mange år. Skøytekongen Oscar Mathisen står i fint driv utenfor Frogner stadion. Nå er også Kupper'n, den store skøytekongen fra slutten av 1950- og begynnelsen av 60-tallet, på plass.
- Vi inviterte kongen, men på grunn av statsbesøk i Tyrkia kunne ikke han være til stede her i dag. Via slottet skal jeg hilse fra Hans majestet. Han beklager at han ikke kan være til stede for å hylle sin gamle venn, fortalte Gerhardsen.
Knut Johannesen ble mest kjent for sin gullmedalje og legendariske verdensrekord med 15.46,6 på 10.000-meteren i Squaw Valley i 1960. På dagen da statuen ble avdekket feiret han sin 80-årsdag.

Jordnær og jovial

- I alle år har Kupper'n vært et enestående forbilde. Du ble også hele Norges skøytekonge. Ikke bare trakk du tusenvis av tilskuerne til Bislett, men du samlet også hele nasjonen foran radioapparatene da du gikk.
- Det mest imponerende er jovialiteten din. Du har alltid vært veldig jordnær og et samlende ikon for hele nasjonen, sa kulturminister Thorhild Widvey.
Hun var til stede i spissen for svært mange Kupper'n-venner, deriblant idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder Stian Berger Røsland og den gamle idrettshistorikeren og radioreporteren Per Jorsett.
- Du har gitt denne byen utrolig mye glede, og du har vært knyttet til Oslo i all din tid. Det er ingen tvil om at denne statuen passer veldig godt her på Bislett, sa Røsland i sin tale til jubilanten.

Fantastisk

- Takk til alle dere som har kommet hit. Dette er bare fantastisk, særlig når jeg tenker på at det er 50 år siden jeg sluttet å konkurrere på skøyter. Jeg må få si at jeg har hatt stor glede av idretten min, og jeg tror også at jeg har gledet mange, sa Knut Johannesen selv.
Statuen er lagd etter det berømte svingbildet fra Squaw Valley, der Kupper'n jager den fantastiske verdensrekorden som har gjort ham til en levende legende.
- Jeg gikk aldri inn for å vinne bronse da jeg var aktiv, men når jeg nå er blitt stående her på Bislett i nettopp bronse, får jeg si meg fornøyd med det. Da har jeg alle valører, sa Kupper'n smilende.
- Jeg er veldig stolt, og det vil nok ta litt tid før det går opp for meg at jeg har fått en statue, sa den gamle skøytekongen.
Han gikk sitt første løp, et skoleløp over 1000 meter, på Bislett i 1950. Tiden var 1,39,0, og det var starten på en fantastisk skøytekarriere som skulle gi ti medaljer i norske mesterskap, fem EM-medaljer, tre VM-medaljer og fem olympiske medaljer. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke