23. okt
Henrik Ingebrigtsen er en ensoom stjerne i norsk friidrett.
 
- Norsk friidrett er mest dugnad
Norsk friidrett drives mest på dugnad, med noen få unntak. Påstanden kommer fra Henrik Ingebrigtsens tidligere trener, Eric Toogood.

Publisert: 20.aug.2014 12:39
Oppdatert: 20.aug.2014 19:09

Fra 2004 til 2012 var Toogood trener for Norges beste friidrettsutøver, Henrik Ingebrigtsen – gutten som besørget Norges eneste medalje i friidretts-EM. Toogood er som de fleste andre bedrøvet over EM-resultatene.

– Vi må få mer profesjonalisering av friidretten i Norge, med flere heltidsansatte trenere. Det er selvfølgelig lett å si, jeg vet at det er et pengespørsmål. Klubbene har ikke råd til å ansette heltidstrenere, men vi burde jobbe for å få heltidsansatte i regionene. Vi trenger en debatt om dette, sier Toogood, som har britisk bakgrunn og vet hvordan britene har kommet seg til verdenstoppen.

– Der har de fire nivåer på trenerne, fra frivillige klubbtrenere til de ansatte coachene som har ansvaret for de beste i hver øvelse. Det er mye vi kunne lære av dem.

USA kunne ødelagt Ingebrigtsen

Toogood etterlyser også et bedre system for å bringe videre den kunnskapen Norge tross alt besitter, i alle fall på mellom- og langdistanse.

– Vi lærte mye av Marius Bakken (13,06 på 5000 meter) om hvordan trene mye uten å få belastningsskader, men i hvilken grad en hans kunnskaper brakt videre? Og hva har vi lært av Grete Waitz og Ingrid Kristiansen?

Toogood fyrer løs mot dem som tror at løsningen er å sende norske utøvere på college i USA.

– For mange av dem som har dratt dit, er det blitt bare sorgen etterpå. De møter trenere som blir lønnet etter hva de presterer, og de tenker kortsiktig. Utøvere blir presset til å løpe når de heller burde hvile. Heldigvis kom Henrik hjem igjen, ellers er det store fare for at han hadde blitt ødelagt, han også.

Norge ikke så ille

Toogood får støtte av Jack Waitz, som nå tilhører trenerstaben til Vidar.

– Vi må dra mer sammen. Det er litt for mange som jobber hver for seg. Og så opplever vi altfor mange skader. Oppfølgingen av utøverne må bli enda bedre og enda tettere. Det er ganske mye som må gjøres, sier Waitz.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i NFIF er enig i at EM-resultatene var under forventet, men ber om at folk ser nyanser og helhet.

– Vi rykket opp i Super League i sommer og er blant Europas 12 beste. Det viser bredden vår. Vi tok også to medaljer i junior-VM, sier Hildeskor.

Det kommer mye bra ut av dugnad ...

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke