23. okt
NØKKELSPILLER: Marthe S. Johansen ble nøkkelspilleren for Storhamar med glimrende spill i både forsvar og angrep.
 
Århundrets beste
Byåsen - Storhamar 22-29 Da Maja Jakobsen og Linn-Marie Birkeland fikk frimerke, tok Marthe S. Johansen tak i kampen, og ble en avgjørende spiller for Storhamar. For første gang siden 1971 har et jentelag fra Hedmark greid å spille seg fram til finalen i junior-NM i håndball.

Publisert: 13.nov.2009 05:14
Oppdatert: -

TRONDHEIM: Storhamar J20 er klare for NM-finalen i Spektrum 30. desember, og de har stått for en bedrift ingen trodde var mulig da de første cuprundene ble spilt.

HamKam var siste Hedmark-klubb i jentenes juniorfinale. De tapte finalen for Kjelsås i 1967, men slo Njård i både 1969 og 1970. De tapte også for 11-2 Stabæk i 1971.
Vi må med andre ord tilbake til forrige århundre, for ikke å snakke om forrige årtusen sist et Hedmark-lag maktet det Storhamar-jentene greide i går.

To x frimerke
Fra første stund raste Storhamar fra, og ledet 5-0 før det var gått fem minutter. Byåsen-trener Trine Haltvik skjønte at noe måtte gjøres, og hun la ut frimerke på både Maja Jakobsen og Linn-Marie Birkeland.

I åpningsminuttene hadde Ane Emilie Søbstad vist skuddansvar, men da spillet naturlig nok ble preget av at de to nøkkelspillerne fikk oppdekking, steg Marthe S. Johansen fram og tok ansvar. Elverum-jenta ble etter hvert kampens store spiller med en herlig innsats i både angrep og forsvar. Hun holdt et ekstra øye med landslagsspilleren Marie Henriksen, og det gikk en hel omgang før Byåsen-jenta kom på scoringslista.

Dobbel for mamma
På tribunen satt mamma May Tove sammen med den hørbare heiagjengen fra Hamar, og for May Tove blir det litt av en finalesøndag i Spektrum. Som sportslig leder i Elverum opplevde hun at klubbens A-lag sikret seg finalebilletten onsdag, og i går var det datteren sin tur. Det blir dagens dobbel for henne 30. desember.

- Dette var enda morsommere, jublet hun etter kampen. - I hvert fall i dag. Marthe elsker kamper som denne.
- Jeg hadde tenkt å dra til Spektrum uansett, men nå er jeg ikke bare tilskuer. NM-finale er stort, og det er NM-finale uansett om det er junior eller senior, sier Marthe til HA-sporten.

Godt forberedet
- Vi var godt forberedt på at de ville kjøre med to frimerker. Maja og Linn-Marie har jo bøttet inn mål, så vi har trent på å spille med frimerke. Jeg var bakspiller da jeg var yngre, så jeg er ikke helt ukjent med det, smiler Marthe.

- Hadde du trodd det var mulig å komme til finalen?
- Da vi slo Nordstrand i forrige kamp, så øynet jeg sjansen. Det ble en annen type kamp enn mot Nordstrand, men vi kjempet på samme måte. Nå er jeg bare stolt! Dette var det ingen som hadde trodd, jublet Marthe S. Johansen.

Viktige grep
- Marthe var grisegod, istemmer Arne Senstad. Han og Reidar Møistad tok noen viktige grep i pausa. Kjørte Linn-Marie Birkeland inn på strek, og samtidig var Birkeland flink til å stikke ut og gjøre seg spillbar.

Også Maja Jakobsen ble mer bevegelig da hun fikk sjansen, og det sier litt om både Maja og Linn-Maries spill at de scoret henholdsvis seks og sju mål med spesialoppvartning.
Mye dreier seg naturlig nok om A-lagsspillerne Maja og Guro Jakobsen, Marthe S. Johansen og Linn-Marie Birkeland på dette laget.

Holder alderen
Men som Arne Senstad sier:

- De andre jentene meldte seg på en etter en. De så at det var mulig å lykkes - og de gjorde det, sier Senstad.
Vi skal heller ikke glemme Storhamars 17-årige målvakt, Sara Haugli, i denne kampen.
Sara hadde en grei 1. omgang, for så å bli en meget viktig spiller etter pause. Storhamar gikk fra 14-11 til 17-11 rett etter pause, og i denne perioden reddet Sara seks skudd på rad - ett av dem straffekast.
Og bare for å ha gjort det helt klart: Det er bare Marthe S. Johansen som blir for gammel for dette laget neste år.
Det som ikke er klart, det er hvem som blir Storhamars finalemotstander. Det blir klart når Selbu møter Stabæk 27. november.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke