23. okt
 
Ingen elsker Storhamar som kapteinen
SERIESTART: Kamilla Sundmoen (31) er klubbspilleren med stor K. Kjærligheten til Storhamar er enorm, og en dag tror hun de vinner serien.

Publisert: 06.sep.2016 06:05
Oppdatert: 06.sep.2016 06:14

Da Arne Senstad fikk oppgaven med å føre Storhamar tilbake til eliteserien i håndball, var han klar på at han måtte få med seg en spesiell spiller. Han måtte få Kamilla Sundmoen til å tro på prosjektet. Selv er kapteinen ydmyk i forhold til sin egen rolle. Hun er en lagspiller.

– Vi er fem-seks spillere som er en gjeng, som har vært her lenge. Blir vi med, så blir også de andre med, sier Sundmoen.

Har fått masse tillit

I morgen tar Storhamar imot Glassverket til serieåpning i Grundigligaen. De gule og blå er tilbake der de hører hjemme, men det så verre ut på samme tidspunkt i fjor. Sundmoen forteller at hun telte på knappene da Storhamar, hovedsakelig på grunn av slett økonomisk ledelse, ble kastet ut av den øverste divisjonen.

– Det var helt jævlig. Jeg hadde akkurat begynt å trene meg opp igjen for å komme tilbake etter svangerskapet. Plutselig visste jeg ikke om det ble noe. Jeg begynte å tenke tanker, skal jeg legge opp, eller se etter andre ting?

En nyvalgt styreleder fikk Sundmoen til å legge tankene på hylla og finne fram skoene for nok en sesong i gult..

– Jeg fikk håp da Øystein Holtet kom på banen, og sa han ville dra lasset. Det å komme inn på det tidspunktet han gjorde, det må ha vært et mareritt. Men var det noen jeg trodde skulle klare det, så var det han. Man har virkelig lyst til å hjelpe til når noen står fram slik som han gjorde, forteller Sundmoen.

Hun angrer ikke på at hun har tilbrakt så å si hele karrieren på Hamar.

– Jeg hadde sikkert hatt lurt av å prøve meg ute. Det har vært nære på et par ganger. Samtidig, her har jeg fått masse tillit og har fått lov til å spille slik jeg spiller, sier Sundmoen, som i tida i Storhamar både har fått prøve seg på landslaget, og har fått spille på et lag som har kjempet i toppen.

– Jeg føler jeg har utvikla meg hver sesong, og jeg har hatt gode trenere. Jeg har fått lov til å bli den jeg har blitt.

Men Sundmoens spillestil har etter hvert satt sitt preg på beina.

– Stilen min er preget av høyt tempo. Det kan være utfordrende for mine knær, men det er slik jeg spiller best. Det skal gå fort med meg, men jeg jobber med roligere tempo, og forsøker å få til litt mer eksplosivitet, sier hun.

Samtidig blir tempoet stadig høyere i håndballen, så det er ingen uting å være en temposterk spiller.

– 7 mot 6-biten har skapt et høyere tempo. Det går fortere enn noen gang, spesielt på landslagsnivå. Norge er for eksempel et temposterkt lag. Russland er den eneste nasjonen jeg har sett som har klart å demme opp.

MÅLET: TOPP FEM

I skadeperiodene motiveres hun av tanken på de viktige kampene, gjerne foran et tettpakka og engasjert hjemmepublikum..

– Den følelsen før en storkamp, det er sommerfugler i magen. Jeg motiveres av å skulle spille store kamper igjen. av å få den enorme adrenalinfølelsen, sier Sundmoen.

Hun peker også på en annen faktor som gjør at man står på for å komme tilbake.

– Det sosiale biten med laget er også ekstremt viktig. Man merker det når man er ute, merker hvor gode venner man er og hvor artig man har det. Det blir en livsstil, forklarer kapteinen.

Selv om Storhamar er tilbake blant de ypperste, hallen er ny, interessen stigende og økonomien bedre, er det fortsatt stram styring på det meste rundt klubben. Det merkes på størrelsen på spillerstallen.

– Vi har satt oss et plasseringsmål. Det er topp fem. Men vi er avhengig av å ha de beste på beina, vi har en tynn stall. Blir det 8–9 spillere på tribunen blir det vanskelig, mener Sundmoen.

Det finnes likevel de som mener klubbens mål i comeback-sesongen er kjedelig. Sundmoen er uenig..

– Vi kommer fra første divisjon, det er et annet trøkk i øverste divisjon. Jeg tror topp fem passer oss fint. Det er mange tunge kamper, mange gode lag, mange gode spillere. Vi må finne ut om vi er der vi var, sier Sundmoen, som tror kampene mot de antatt dårligere kan skille mellom suksess eller nedtur.

– Det er kanskje et skille mellom de 5–6 beste lagene og de nederste. Det er små marginer, og fort gjort å gå på noen unødvendige tap. Det er kampene mot antatt dårligere motstand vi må vinne

Storhamar betyr mye

Sundmoen skrev en ny fireårskontrakt i 2014, men har ingen planer om å bli en ny Trine Haltvik.

– Det er en hard idrett. Mye trøkker og høyt tempo. Man får karameller hele tida. Jeg kjenner på kroppen at jeg ikke har fem år igjen. Jeg tar ett år av gangen, både med tanke på skader og familie.

På sikt mener veteranen at det er mulig for Storhamar å gå helt til topps.

– På sikt er det realistisk å vinne serien. Det er mange gode spillere i Storhamar allerede, og det kommer også talenter nedenfra, men vi er avhengig av å beholde stammen i laget, mener Sundmoen.

Og det hadde vel vært en perfekt avrunding av karrieren. Gå til topps med laget som betyr så mye.

– Det er utrolig morsomt å spille her, og det betyr mye for meg å spille på dette laget. Jeg har vært her i tjue år. Jeg er fra byen. Klubben har støtta meg i alle år, og det er et tydelig bånd mellom oss, avslutter klubbspilleren fra Hamar.

Storhamar serieåpner mot Glassverket hjemme i morgen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke