20. jul
 
Surfer på en medgangsbølge
– Følelsen er ubeskrivelig. Slik beskriver Mats Styren (18) fra Hamar surfelivet Han er noe så spesielt som en Hamar-gutt som satser på havsurfing, og han har deltatt i flere internasjonale mesterskap.

Publisert: 06.feb.2017 17:00
Oppdatert: 07.feb.2017 08:30

Hvordan kan en 18-åring fra tjukkeste Innlandet komme til EM og VM i havsporten surfing? Jo, det skal jeg fortelle deg. Mats Styren fra Hamar så en annonse for surfecampen Lapoint på Vestlandet, og bestemte seg for å dra. Dette var i 2013.

– Da jeg dro over, så syntes jeg det bare var helt rått å surfe, så da dro jeg over fem ganger til, og så har det bare gått derfa. Nå reiser jeg over så ofte jeg har mulighet, kanskje en gang hver andre måned, men det er litt avhengig av når det passer, forteller 18-åringen fra Hamar engasjert til HA-sporten.

Styren forteller mye om følelsen av å surfe. Og hva det gir ham.

– Det å være ute i havet og være avhengig av naturen, er helt rått. Det er så kult at man må ha gjensidighet av havet for å lykkes. Det synes jeg er et veldig kult element.

Startet med Nm, så EM og VM

Når det gjelder konkurransesurfing, startet det for unggutten i NM i 2016 i begynnelsen av året.

– Det var den første konkurransen min. Jeg ble nummer to der, og fikk jeg beskjed om at jeg skulle få være med på en landslasamling. Der surfet jeg masse, og da ble det klart at jeg skulle få være med på junior-EM, og junior-VM i surfing.

Junior-VM gikk på Azorene i september, en øygruppe som hører til Portugal, midt ute i Atlanterhavet. Det ble en veldig god opplevelse for Styren fra Hamar.

– Det var helt utrolig bra. Bølgene var helt syke de første dagene jeg var der. I tillegg møtte jeg mennesker jeg kun har sett på nettet, og så skulle jeg surfe med dem. Verdens beste surfere og meg.

Selve konkurransen gikk ikke så bra for Styren, som hadde små bølger da det var hans tur til å skinne, og han røk ut i første heat.

– Men selv om det ikke gikk så bra, var det en veldig lærerik opplevelse, som jeg tar med meg masse fra, sier han.

– Bølgene var helt rå

I desember var det klart for junior-EM i Marokko. Der gikk det litt bedre for Hamar-gutten. Han kom videre fra første heat.

– Bølgene var helt rå, og jeg klarte å komme til heat 2, så det var veldig moro.

Han har et noe uvanlig treningsopplegg.

– Når jeg ikke surfer, driver jeg en del med skateboard og snowboard. Jeg prøver å dra til Trysil hver helg på vinteren. Sånn tradisjonell trening på treningsstudio har jeg aldri drevet så mye med, og det passer ikke meg helt, sier han muntert.

Nå ønsker unggutten å utvikle seg enda mer.

– Det er veldig liten sannsynlighet for at jeg kommer på verdensnivå, men jeg har et mål om å hevde meg på nordisk nivå, komme på landslaget, og vinne NM. Neste år skal jeg være instruktør ved Lapoint, så da håper jeg at jeg får surfet mye hele året, og kan utvikle meg mye som surfer, sier Mats Styren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke