23. okt
 
Therese kjemper sitt livs kamp
Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort medgir at hun har begått et regelbrudd, men bestrider at det foreligger skyld.

NTB
Publisert: 25.jan.2017 06:52
Oppdatert: 25.jan.2017 16:02

- Man har ikke skyld kun ved å bryte reglene, sa han i sitt innledningsforedrag. At Johaug ifølge reglene har et objektivt ansvar for ikke å få i seg et forbudt stoff er ikke det samme som skyld, hevdet han.

- Vi mener hun har vist den forsiktigheten man med rimelighet kan forvente av en toppidrettsutøver. Hun undersøkte personlig at kremen ikke inneholdt noe forbudt stoff med den beste kilden for slike opplysninger, nemlig landslagslege Bendiksen, sa Hjort.

- Det har ingen betydning hvordan pakken så ut. Jeg vil derfor prinsipalt påstå at det ikke er grunn til å utelukke Therese Johaug. Hun er uten skyld, fortsatte han.

- Subsidiært mener vi og ADN at hun ikke kan anses å ha utvist annet enn ubetydelig skyld. Rammen er da mellom ett og to år, men straffen burde i dette tilfellet være vesentlig kortere enn 12 måneder.

- Dette gjelder

Han hevdet at alle "konspirasjonsteorier" kan legges til side og at følgende kan legges til grunn etter Antidoping Norges etterforskning:

* At det ble funnet clostebol i dopingprøven.

* At clostebol er et forbudt stoff.

* At tilstedeværelsen skyldes bruk av kremen Trofodermin.

* At lege Fredrik S. Bendiksen kjøpte kremen.

* At Johaug fikk esken for behandling av en leppeskade.

* At hun spurte legen om det var greit å bruke den, og at det verken forelå prestasjonsfremmende effekt eller overlegg ved bruk av den ulovlige kremen.

Ingen uro

Hjort opplyste at hun brukte kremen som anvist av legen, to ganger om dagen. Siste gang var 15. september hjemme i Oslo. Dagen etter ble hun vekket av dopingkontrollører.

- Hun kjente ingen uro og var som vanlig trygg på at alt var i orden, sa Hjort. Tidligere kom det fram at Johaug hadde avgitt 88 dopingprøver, alle negative, før prøven som inneholdt clostebol.

Hjort beskrev hvilket sjokk det var for Johaug å få beskjed om den positive prøven.

- Verden raste sammen for henne da hun fikk beskjeden. Hun forsto det ikke. En marerittaktig tid fulgte. Uken etter var et emosjonelt kaos, og på pressemøtet flommet følelsene over, sa han.

Hjort beklaget også det han beskrev som stigmatisering av utøvere som bryter dopingreglene.

- At regelbrudd kan ha svært ulik karakter kommer ikke fram, sa han.

Ikke gjennomført

Therese Johaug hadde ikke gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram "Ren idrettsutøver" før sin positive dopingprøve.

Det sa ADNs advokat Niels R. Kiær i sitt innledningsforedrag i behandlingen av hennes dopingsak.

- Hun hadde verken registrert seg i systemet eller gjennomført programmet, sa Kiær. Først dagen etter pressekonferansen hvor den positive prøven ble offentliggjort gjennomgikk hun dette kurset.

Kiær sa innledningsvis at Domsutvalgets viktigste oppgave blir å vurdere Therese Johaugs aktsomhet da hun brukte kremen Trofodermin på grunn av en solbrent leppe.

Han leste fra et intervju med Østlendingen i september, der Johaug sa at hun alltid sjekker medikamenter hun bruker. - Jeg sjekker både en, to og tre ganger, sa hun.

Therese Johaug hadde 13 nanogram per milliliter clostebol i kroppen, viste dopingprøven som ble tatt 16. september.

Det har tidligere ikke vært kjent hvor mye av det anabole steroiden Johaug hadde i kroppen. Det var Antidoping Norges advokat Nils R. Kiær som opplyste om dette under sin innledning i den muntlige forhandlingen onsdag. 

Både A- og B-prøven var positiv og viste samme mengde clostebol. 

Til sammenligning hadde den italienske syklisten Stefano Agostini, som ble utestengt for bruk av samme stoff, 0,7 nanogram per milliliter. Han ble utestengt i 15 måneder.

- Har aldri ment at Johaug jukset

Antidoping Norge mener ikke at Therese Johaug prøvde å jukse. Hun skal straffes fordi hun ikke utviste aktsomhet, sa Niels R. Kiær i sitt innledningsforedrag.

ADNs advokat mener at selv om Johaug har begått et regelbrudd ved å ha et ulovlig stoff i kroppen, kan hennes skyld betegnes som "ubetydelig". Strafferammen er da mellom ett og to års utelukkelse, og han mener at ADNs påstand om 14 måneder vil være en riktig straff.

- Fire år er for dem som jukser. Vi har aldri anført at Johaug ville jukse og få en prestasjonsfremmende effekt, sa han på et spørsmål fra dommer Ivar Sølberg.

Forklaringene stemmer

Antidoping Norges etterforskning har bekreftet lege Fredrik S. Bendiksens opplysning om at han kjøpte salven Trofodermin på et apotek i Livigno.

Det opplyste Kiær under sitt innledningsforedrag onsdag.

- Han brukte sitt eget kredittkort, og informasjon om dette er hentet inn. Det er riktig basert på bilag og regninger, sa Kiær.

Han sa også at det er dokumentert at Johaug hadde et blødende sår på leppen, og han la til at laboratoriets forklaring vil vise at resultatet av dopingprøven er forenlig med bruk av kremen i den oppgitte perioden.

Ikke aktsom nok

- Vi har ikke bevist at det er noen prestasjonsfremmende effekt, sa Kiær.

Han sa at manglende aktsomhet fra Johaugs og Bendiksens side er sakens kjerne.

- Sakens viktigste element er at hun ikke sjekket esken etter at hun fikk den av legen. Det er ikke tilstrekkelig for undersøkelsesplikten kun å spørre legen. En slik forståelse av reglene vil gjøre det umulig å håndheve dem, sa Kiær.

Blits-regn

Therese Johaug ankom den muntlige forhandlingen 08.50. Deretter fulgte fem minutter med blitsregn. 

Medieoppbudet på Ullevaal i forbindelse med den muntlige forhandlingen i dopingsaken mot Therese Johaug er enormt. Da 28-åringen ankom Brann-losjen, hvor forhandlingen skal foregå, ble hun omringet av video- og fotokamera.

Fem minutter senere ble disse kastet ut. Det er ikke lov til å ta bilder eller filme under forhandlingene. 

Hovedtemaet er om hun har utvist skyld og om det er et vilkår for utelukkelse. Og dersom det er utvist skyld, så er det om det er skyld som juridisk bedømmes som ubetydelig eller noe mer. Ubetydelig er mindre enn alminnelig aktsomhet, forklarte leder i domsutvalget, Ivar Sølberg, innledningsvis. 

Forhandlingen startet videre med formalia og godkjenning av domsutvalget, vitneliste og tidsskjema før Antidoping Norges advokat Niels R. Kiær startet sitt innledningsforedrag.

Johaug gir sin forklaring i dag mellom klokken 13 og 14.30. 

- Hun gruer seg selvfølgelig, men er samtidig glad for å komme i gang og forhåpentlig bli ferdig med saken, sa Hjort til NTB mandag.

Enorm medieinteresse

Et massivt medieoppbud vil følge nøye med på hva skistjernen fra Dalsbygda har å fortelle. Det er ventet at 30 ulike medier dekker høringen. 

- Det mest spennende blir å høre utdypende forklaring rundt hendelsesforløpet. Det foreligger en del spørsmål som det aldri har vært anledning til å få fullstendige refleksjoner rundt fra hovedpersonen selv. Det vil også være interessant å høre henne fortelle om følelsene knyttet til lege Fredrik Bendiksens vurderinger i denne saken, sier VGs sportssjef Øyvind Brenne til NTB.

Avisen satser stort på Johaug-saken. Ifølge Brenne vil VG ha rundt ti medarbeidere på plass på Ullevaal stadion.

Under forhandlingene skal advokatene innledningsvis redegjøre for sin parts oppfatning av sakens fakta og hva de mener domsutvalget må legge til grunn for avgjørelsen. Kiær skal i aksjon først, deretter Hjort.

Videre skal partene avhøre vitner og føre andre bevis som er påberopt. Blant annet møter Johaugs lagvenninne Marit Bjørgen opp for å vitne torsdag. Samme dag skal tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen avgi sin vitneforklaring.

Bedyrer sin uskyld

Til slutt skal partenes advokater oppsummere saken og argumentere for hvilke regler som kommer til anvendelse, og hvilke konsekvenser partene mener dette bør få for Johaug. 

Det er ventet at en dom kommer innen én måned etter at de muntlige forhandlingene er ferdig.

Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken.

Skistjernen ble tatt for det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Kremen skal ha blitt brukt for å behandle en solbrent leppe under en treningsleir i Italia.

Vitnelista

Onsdag:

09.00 – 09.15: Forhandlingene starter

09.15 – 10.15: Innledningsforedrag advokat Niels R. Kiær (Antidoping Norge)

10.15 – 10.45: Supplerende redegjørelse Birgit Haukland (ADN)

10.45 – 11.00: Pause

11.00 – 12.15: Innledningsforedrag Johaug-advokat Christian Hjort 

12.15 – 13.00: Lunsj

13.00 – 14.30: Partsforklaring Therese Johaug

14.30 – 14.45: Pause

14.45 – 15.15: Vitneforklaring Yvette Dehnes (laboratorium for dopinganalyse på Aker sykehus)

15.15 – 16.00: Vitneforklaring Jo Klaveness (professor i farmasi)

Torsdag:

09.00 – 10.15: Vitneforklaring Fredrik Bendiksen (tidligere landslagslege)

10.15 – 10.45: Vitneforklaring Marit Bjørgen

10.45 – 11.00: Pause

11.00 – 11.30: Eventuell ytterligere dokumentasjon

11.30 – 12.15: Prosedyre advokat Kiær

12:15 – 13.00: Lunsj

13.00 – 13.45: Advokat Kiær fortsetter

13.45 – 14.45: Prosedyre advokat Hjort

14.45 – 15.00: Pause

15.00 – 15.30: Advokat Hjort fortsetter

15.30 – 16.00: Replikk/duplikk.

Kilde: TV 2 og VG.

Dette har skjedd

Dette er hendelsesforløpet rundt Therese Johaugs pågående dopingsak:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling. 

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen. 

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen. 

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven. 

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen. 

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om 14 måneder med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.-26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenger suspensjonen ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug starter på Ullevaal stadion. Avgjørelse i NIFs domsutvalg ventes i løpet av et par uker.

(©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke