20. jul
KLAR FOR KOLLEN: Gyda Enger er spent på laguttaket før VM i Holmenkollen. Etter NM-gullet i november tror hun sjansene er gode for å komme med på hopplandslaget. Her er hun på toppen av Ydalir-bakken i Elverum.FOTO: Christian e. bergheim
 
Tilbake på topp etter stygg skade
Høsten 2008 fikk Gyda Enger omfattende skader etter et mislykket skihopp i Vikersund. Legene fryktet at karrieren hennes var over. I år slo Hernes-hopperen tilbake og ble norgesmester i stor bakke.

Publisert: 29.des.2010 09:03
Oppdatert: -

ELVERUM: Allerede i svært ung alder visste Gyda Enger at skihopp var en idrettsgren som passet for henne. Første gang hun var i en hoppbakke nøyde hun seg med å skli ned unnarennet, men det tok ikke lang tid før hun fikk ski på beina.
- Jeg startet med hopp da jeg var fire år. Når man vokser opp sammen med to eldre brødre som driver med det samme, da kan man ikke være noe dårligere selv, ler hun.
I tillegg til brødrene er det to hoppere som har betydd ekstra mye for Hernes-jenta.
- Adam Malysz var den store helten da jeg var yngre. Han vant det meste på den tiden. De siste årene har Anders Jacobsen vært den hopperen som har inspirert meg mest til å fortsette, sier hun.

Ulykken
For drøye to år siden kunne det gått veldig galt for Gyda Enger. Det som i utgangspunktet skulle være et rutinehopp i K105-bakken i Vikersund, kunne fort ha satt punktum for det unge hopptalentets videre karriere. 17-åringen grøsser når hun tenker tilbake på hendelsen.
- Hoppet gikk greit helt til jeg skulle lande. Skien skar ut til siden, og jeg falt stygt.
Den påfølgende legesjekken var nedslående. Gyda Enger fikk konstatert to avrevne korsbånd, avrevet sidebånd og meniskskader i kneet.
- Legene sa jeg aldri ville klare å bli en god skihopper igjen. Det var en tung beskjed å få, sier hun.
For Gyda Enger var det likevel helt uaktuelt å legge hoppskiene på hylla. Hun brukte ti måneder på å trene seg opp igjen, og gikk glipp av hele 2008/2009-sesongen, men kom tilbake sterkere enn noen gang. 21. november i år ble 17-åringen norgesmester i stor bakke etter å ha hoppet 110 meter i Vikersund. Samtidig slo hun favoritten Line Jahr med hele 17,1 poeng.
- Det var utrolig deilig å komme tilbake og vinne etter en lang og slitsom skadeperiode. Jeg må likevel innrømme at jeg hadde litt flaks, sier Gyda Enger beskjedent.

Største opplevelse
Selv om NM-gullet henger høyt, er det en annen opplevelse i hoppbakken som har betydd mer for Gyda Enger.
- Resultatmessig er det foreløpig ingenting som slår NM-tittelen. Jeg vil likevel si at det første hoppet etter skadeavbrekket er den enkelthendelsen som har betydd mest for meg i karrieren, sier hun.
Nå ser Gyda Enger fremover. Hun er ikke i tvil om hva som er vinterens store mål.
- Det er lite som kan måle seg med VM på hjemmebane i Holmenkollen. Jeg vet ikke om jeg blir tatt ut på laget, men håper å ha imponert nok til å få delta.

Drømmer om OL
I 2014 arrangeres vinter-OL i russiske Sotsji. Dette kan bli tidenes første olympiske leker hvor kvinnehopp står på programmet. Gyda Enger er spent på hva IOC konkluderer med etter Kollen-VM. Dette rennet blir avgjørende for om kvinnene får hoppe i OL tre år senere.
- IOC har tidligere sagt at det er for stor nivåforskjell mellom de beste og dårligste hopperne. Jeg håper vi klarer å imponere de fremmøtte under VM. Det er ikke så mange som driver med kvinnehopp, men nivået blir stadig bedre, sier hun.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke