23. okt
GULLTRIO?: Kanskje kan Gonzalo Higuain, Diego Maradona og Lionel Messi føre Argentina helt til topps i årets VM. Det var i hvert fall en suksesstrio mot Sør-Korea i 4-1-seieren i går.
 
To trollmenn og en «fransk» toppscorer
Argentina - Sør-Korea 4-1. Det var slett ikke opplagt at Gonzalo Higuain scoret hat trick for Argentina i går. Kjærlighet til La Albiceleste, en nyvåken Maradona og en magisk Messi sørget for det.

Publisert: 18.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

HAMAR: 22-åringen som til daglig spiller i Real Madrid, og har dunket inn 59 mål på 110 kamper, er faktisk ganske ny i Diego Maradonas landslagstropp.
Ikke før i de to siste kvalifiseringskampene i 2009 fikk han sjansen. Han startet like godt med mål i debuten, noe som sterkt bidro til at laget fikk billetten til mesterskapet.
Før det var han ute i kulden. Gamle Armando våknet først etter en lang tid med overtalelsesforsøk fra diverse aviser, som undret seg på om opphaveren av Guds Hånd i det hele tatt fulgte med på spansk fotball.
De fleste tilhengerne av La Albiceleste (hvit og himmelblå) priser seg nok lykkelige over tanken på at mannen, som scoret landets første VM-hat trick siden Gabriel Batistuta gjorde det mot Jamaica i 1998, i det hele tatt spiller for laget.
For gutten er nemlig født i Frankrike. Og det franske fotballforbundet slo det argentinske med to år på forespørselen.
I 2006 fikk Frankrike et nei til svar, fra spissen som da spilte i River Plate. Higuain ville spille for Argentina, og fikk ønsket sitt oppfylt i en privatkamp i 2008.
Flaks, der altså ...

Holder Milito på benken
I går stjal han showet i kampen mot Sør-Korea. Du er ingen hvem som helst når du henviser Diego Milito - mannen som senket Bayern München og ga Inter Champions League-trofeet - til benken:
1-0 til Maradona.
Men det var magikeren over alle som styrte det hele på banen.
Higuain var som en marionett i Lionel Messis teater. Den lille tassen løp, fintet og herjet. Der de lekne pasningene falt ned, dukket unge Gonzalo opp på rett sted til rett tid.

Don Diego showet
På 1-0-målet, var det han som klinte frisparket i ulykkelige Park Chu-young og inn i nettet. Selv om han ikke hadde en avgjørende effekt på 2-0, var han involvert på et tidlig stadie der også.
Og de to siste var Messis verk. Først dragningen og skuddet i stolpen på egen retur, som havnet i dukk-opp-spissens bein, før VMs flotteste mål så langt, med chippen fra Messi til Sergio Aguero, og lobbinnlegget derfra over på bakre stolpe - til Higuain, selvfølgelig.
På sidelinjen sto en levende legende - iført en upåklagelig skreddersydd dress, med bling-bling rapartisten 50 Cent ville misunnet ham i ører og rundt fingrene - og jublet, showet og dirigerte.
Faktisk var det sjelden jubelen var høyere enn den var i det 62. minutt, da Diego viste gamle kunster, og tok ballen på hælen foran spillerboksen.
Sjefen er fortsatt sjef.
Men jeg er usikker på hvor mye han bestemmer. Mange eksperter har sagt at hvis Argentina vinner, er det på tross av at de har Diego Armando Maradona som trener.

Tok grep underveis
Kanskje er han i ferd med å motbevise alle. I første omgang styrte Argentina alt. De kunne sende i vei masse spillere framover, og ligge igjen med stopperne og Javier Mascherano som balanse.
Fordi ballen så godt som aldri ble tapt, var det ingen fare. Ikke før Martin DeMichelis uforståelig ga bort 1-2-målet til Lee Chung-yong sekunder før pause.
Men etter hvilen - da ballen i en periode ble stjålet fra de tekniske beina, var det en risiko i Argentinas spill som vakte uro.
Plutselig ble det tatt grep. Færre gikk i angrep, og balansen var tilbake.
Var det spillerne selv eller Maradona som bestemte?
Siden Diego faktisk advarte mot Sør-Koreas kontringsstyrke på forhånd, gir jeg ham den også:
2-0 til Maradona.

Bare litt ydmyk
Så til et annet poeng som i mine øyne styrker søramerikanernes tittelsjanser.
Midtveis i 2. omgang valgte Maradona å ta Carlos Tévez, som hadde jobbet utrettelig, av banen, til fordel for sin egen svigersønn, Sergio Aguero. Minutter senere hadde innbytteren vært involvert i Argentinas to siste mål:
3-0 til Maradona.
Alternativene på benken, og en herlig aggressiv, effektiv og direkte stil i forhold til mange av konkurrentene, taler for at målfråtsingen til de blåhvite kommer til å fortsette. Med en fransk toppscorer, og en trollmann som regissør, kan Maradona føre laget til sin første tittel siden han gjorde det som spiller i 1986.
Nå spiller han også rollen som ydmyk. I går fikk faktisk Platini en beklagelse for utspillene mot ham og Pelé her forleden.
Men samtidig understreket han at Pelé ikke får. Legg til at han hyllet seg selv med en avis fra 86 før kampen, så skjønner man at gutten i sigarrøyken fortsatt er seg selv...

Les også: Nå åpner VM seg
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke