21. jul
UTFORDRING: Roy Johansen får en ekstra utfordring ved at OL-kvalifiseringen i ishockey neste år spilles så tidlig som i september.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 
Tøff OL-kvalifisering for Norge neste år
Landslagssjef Roy Johansen har fått en del hodebry etter at Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har flyttet den avgjørende OL-kvalifiseringen fra februar til september.

NTB
Publisert: 30.okt.2015 13:13
Oppdatert: 30.okt.2015 13:14

Landslagssjefen liker det ikke, men tar det hele med fatning. OL-kvalifiseringen skal spilles fra 1.-4. september neste år. Tidligere har denne turneringen vært lagt til februar. Til Sotsji-OL var Norge direktekvalifisert etter sin gode plassering i VM i 2011.

– Nasjonene med mange spillere i NHL har fått gjennomslag for å flytte den siste OL-kvalifiseringen. Det blir naturligvis en utfordring for oss, og en del ekstra å tenke på. Vi er avhengige av å få frigitt spillerne noe tidigere fra klubbene sine for å drille dem i landslaget, sier Johansen til NTB.

Norge skal stå som arrangør av én av de tre OL-kvalifiseringene hvor vinneren går til OL i Sør-Korea i 2018. De to andre turneringene går i Hviterussland og Latvia.

Norge møter Frankrike og Kasakhstan samt en av lagene som går videre fra kvalifiseringen i februar.

Zuccarello

Norge har for tiden bare Mats Zuccarello i NHL, men blant annet Danmark og Frankrike, som har et tosifret antall spillere i Nord-Amerika, har fått gjennomslag for flyttingen.

En av årsakene til at det passer inn for de fleste er at det i september også skal spilles World Cup i Toronto. Der skal de seks beste ishockeynasjonene, Canada, USA, Russland, Tsjekkia, Finland og Sverige være med.

I tillegg deltar et U23-lag fra Nord-Amerika og et samlelag fra nasjonene i resten av Europa. Turneringen går fra midten av september.

Stavanger neste

Første oppgave for Johansen er imidlertid en firenasjonersturnering i Stavanger 5. til 7. november.

– Dette er den første samlingen i år og vi får gjennomgått de momentene vi hele tiden terper på. Dessuten får flere av spillerne fra VM møtt hverandre igjen, sier Johansen.

– Vi møter gode lag. Frankrike og Danmark er gode A-nasjoner, mens Ungarn rykket opp blant eliten. Vi får bra matching i denne turneringen, sier landslagssjefen.

Siden det første uttaket i forrige uke har det kommet forfall fra Färjestad-spillerne Martin Røymark og Ole-Kristian Tollefsen og veteranen Mats Trygg. Alle sliter med skader. Fredag kom det også forfall fra Mora-backen Erlend Lesund. Heller ikke Patrick Thoresen er med i Stavanger.

Det gir et par spillere som ikke var med i forrige VM sjansen til å spille seg inn i landslagsdiskusjonen. Men Johansen har egentlig ikke så mange spillere å velge mellom. I torsdagens HockeyExtra på TV 2 ble det etterlyst noen spillere som har vist god form i hjemlig serie.

– Hadde vi bare tatt ut spillere som er i form hver eneste gang så hadde vi spilt i 1. divisjon. Det tar lang tid å spille seg inn på laget og lang tid å spille seg ut av laget, sa Johansen til TV 2.

Disse er tatt ut

Målvakter:

Lars Haugen (Färjestad), Steffen Søberg (Vålerenga), Lars Volden (Rögle).

Backer:

Alexander Bonsaksen (Tappara), Nicolai Bryhnisveen (Timrå), Stefan Espeland (Lørenskog), Mattias Nørstebø (Brynäs), Dennis Sveum (Stavanger), Daniel Sørvik (Geneve Lions).

Løpere:

Morten Ask (Vålerenga), Anders Bastiansen (Frisk Asker), Robin Dahlstrøm (Lørenskog), Kristian Forsberg (Stavanger), Michael Haga (Almtuna), Tommy Kristiansen (Stavanger), Ken André Olimb (Düsseldorf). Mathis Olimb (Jokerit), Mats Rosseli Olsen (Frölunda), Mathias Trettenes (Stavanger), Nicklas Roest (Sparta Sarpsborg), Andreas Stene (Mora), Martin Laumann Ylven (Vålerenga).

Norge møter Ungarn (5/11), Frankrike (6/11) og Danmark (7/11). 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke