23. okt
Therese Johaug kan ikke unngå å bli utestengt, mener Tysklands tidligere landslagstrener Jochen Behle. FOTO: NTB Scanpix
 
Tysk skiprofil mener Johaug må forvente straff
Den tyske skiprofilen Jochen Behle (56) tror aldri i verden at Therese Johaug har dopet seg med vilje, men mener at hun likevel må utestenges for en periode.

NTB
Publisert: 20.okt.2016 12:13
Oppdatert: 20.okt.2016 12:34

NTB fikk snakket med den tidligere tyske utøveren og landslagstreneren for Tyskland torsdag. Behle var tysk langrennssjef fra 2001 til 2012 og var også aktuell for en stilling i Norge i en periode.

– Jeg har overhodet ingen tro på at Johaug har dopet seg med vilje. Jeg har kjent henne i mange, mange år og vet at hun ikke kunne ha gjort noe sånt. Dette er en tabbe fra legen sin side. Likevel må utøveren tenke seg om. Det med Martin Johnsrud Sundby skulle ikke ha skjedd, og det med Therese Johaug skulle ikke ha skjedd. Det er slik at løperne må stole på legene, og her er det tydelig at Norge har en vei å gå. De må oppruste sitt medisinske støtteapparat og sørge for at dette ikke skjer igjen. Legene deres må skjerpe seg. Svarene ligger jo bare et klikk unna på internett, sier Behle til NTB.

Vanskelig

– Hvordan oppfatter du de siste tre månedene i norsk langrenn?

– Jeg vet hvor stort langrenn er i Norge, og jeg vet hvor vanskelig langrennsledelsen har det nå. Sundby-saken oppfatter jeg som en liten sak. Det var en liten feil. Selv ikke jeg som mangeårig trener ante noe om grenseverdiene for hvilke doser astmamedisin som var tillatt inhalert. Dette med Therese er verre, sier Behle.

Han sammenligner den med saken mot den tidligere tyske langrennsløperen og skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle som testet positivt under OL i Sotsji.

– Hun testet positivt på et kosttilskudd. Det var ikke hennes feil at hun ble tatt, men likevel måtte hun ta straffen sin, sier Stehle.

Stehle ble først utestengt i to år, men senere ble straffen redusert til et halvt år av Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Slipper ikke unna

Jochen Behle, som i dag leder tysk vinteridretts region vest i Hessen, tror Johaug må belage seg på at det meste av den kommende sesongen ryker.

– De kan ikke unngå å utestenge henne for en periode, hvis ikke vil alle framover skylde på legen når de blir tatt. Og det nytter ikke.

Behle vil ikke være med på noen slakt av norsk langrenn.

– Mitt syn på norsk langrenn er ikke endret med disse to sakene. Norge er ikke som Russland. Vi snakker ikke om noe systematisk statsstyrt dopingregime. Likevel kan en sak som denne mot Therese skje igjen. Både i Norge og hos andre nasjoner. Folk må tenke seg om hele tiden, sier Behle.

I tillegg til sportssjefstillingen i Hessen jobber han også som langrennskommentator for Eurosport. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke