21. jul
NOK Å HOLDE ORDEN PÅ: Stein Olav Snesrud har, sammen med de ni andre i den norske smørebussen, over 800 par ski å holde orden på gjennom VM i Falun.
 
VM med høy puls og svette panner
Stein Olav Snesrud har en jobb i forbindelse med ski-VM som svært få misunner ham.

Publisert: 23.feb.2015 13:03
Oppdatert: 23.feb.2015 13:10

Hver eneste dag mens mellomtidene fra langrennsøvelsene blir kastet utover titusenvis av tilskuere på Lugnet skistadion i Falun, står smørerne med spisse ører, svette panner og høy puls og følger spent med.

Stein Olav Snesrud og ni andre i den norske smørebussen, har ansvaret for at løpernes skiutstyr holder ordentlig mål. I går var det jubel etter Petter Northugs og Finn-Hågen Kroghs lagsprint. Snesrud har ansvaret for skiene til mester Northug Junior. Det betyr et ekstra ansvar. Derfor trakk Snesrud et lettelsens sukk da han så trønderen skli gjennom løypene på ski som var noen hakk bedre enn konkurrentenes.

En brikke i et spill

Det har ikke alltid vært slik. Snesrud husker godt tilbake til OL i Sotsji. Den gangen gikk det meste skeis og mannskapet i den norske smørebussen ble både latterliggjort og idiotforklart. Du tuller ikke med utstyret til landets store nasjonalhelter.

- Vi har hatt lettere perioder som smørere, ja. Da ble det omtrent utlyst skuddpremie på oss. Folk forutsetter at løperne har gode ski, men det er ikke bare skienes forfatning som bestemmer resultatet. Folket oppe på skiene må også være i form, samtidig må vi være klar over at vi ikke lenger går til topps med gjennomsnittlig gode ski, sier Snesrud og forklarer, uten å si det, at yrket han har valgt, er krevende.

Trøsten får være at det norske smørteamet fant hva som var galt til slutt under OL.

Stabilt i Falun

I Falun har forholdene vært atskillig mer stabile enn de var i Russland.

- Det betyr ikke at arbeidsdagene blir kortere. Vi tester nye ski og produkter forløpende. Vi har frammøte i smørebussen ved 08-tiden hver morgen. Ingen går herfra før langt på kveld, men så er det ingen som teller timer her.

Dette sier mannen som startet som skismører som 21-åring, fikk fabrikkjobb og jobbet sammen med Oddbjørn Hjelmeseth og slik gikk videre til landslagsmiljøet og verdens største smørebuss.

Snesrud har kontrakt med Norges Skiforbund til 2017. Da er han blitt 34 år, akkurat nok til på vurdere framtida.For om jobben hans er utsatt, er det utrolig moro å lykkes også, som han og teamet hans gjorde under VM i Val di Fiemme for noen år siden og gullet til Petter Northug junior torsdag og i går.Så godt i gang som Norge er i Falun, kan det fort bli enda mer å juble for, og da er skuffelser som de i Sotsji helt fortrengt.

Over 800 par

Smørerne til de norske deltakerne under VM på ski i Falun har ikke bare fem bokser voks og tre typer klister å holde orden på.

– Det er litt mer enn som så, sier Stein Olav Snesrud.

Han kan fortelle at det befinner seg over 800 (!) par ski i den norske smørebussen. Ski som skal gjennomgås i tilfelle de skulle passe perfekt til en bestemt type føre. I tillegg har smørerne med sitt litt ekstra smurning, eller rettere sagt: Nesten all smurning som det er mulig å oppdrive:

– Det finnes utallige smørningsprodusenter verden over. Små og store. Nesten alle er representert i den norske smørebussen. Det kan hende at vi i vår streben etter å finne den best mulige smurningen, blander smurninger fra forskjellige produsenter og kommer ut med en type smurning som ikke er i produksjon. Og jeg skal love deg at denne blandingen ikke gjøres på slump. Alt vi gjør av justeringer blir loggført til eventuelt senere bruk. Det er her hemmelighetene ligger, sier Stein Olav Snesrud.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke