23. okt
Optimist: Veteranskytter Jon Arne Løvseth er positiv til endringene som foreslås i Det frivillige skyttervesen.
 
Vurderer endringer
Et utvalg i Norges skytterstyre foreslår flere endringer i konkurranseprogrammene for skytterne. Mest av alt vil det påvirke veteranklassene.

Publisert: 04.mar.2016 10:45
Oppdatert: 04.mar.2016 10:52

Norges skytterstyre vedtok i 2014 å nedsette et utvalg som skulle gjennomgå konkurranse- og klassereglene for skyteprogrammene i DFS (Det frivillige skyttervesen), med sikte på å skape økt oppslutning og interesse for skytesporten. Utvalget har nå levert sin innstilling, som er sendt ut til skytterlagene og skyttersamlagene til høring, med høringsfrist henholdsvis 18. mars og 1. april.

Mange forslag

Utvalget vil innføre en ny juniorklasse og ha en voksen rekrutteringsklasse. Men den største endringen kommer i veteranklassene. Her foreslår utvalget å fjerne V73, samtidig ønsker de å dele V65 opp i en A og en B-klasse.

– Dette er helt sikkert et forslag som vil bli debattert. Men statistikken viser at skytterne er jevnbyrdige og holder samme nivå. Ut fra et rettferdighetsprinsipp som blir benyttet i klasse 3–5 mener utvalget at det blir mer riktig å dele veteranene ut fra nivå, forklarer Sotnakk (lederen av utvalget).

Ny skytterklasse

Utvalget foreslår også å opprette en ny skytterklasse, en nybegynnerklasse for foreldre og andre ferske skyttere over 16 år. Skytingen skal foregå etter samme prinsipp som dagens aspirantklasse.

Samtidig foreslår de at klasse 1 endres til en klasse hvor skytterne kan være så lenge de vil, uansett resultat.

Utvalget foreslår også å dele opp klasse 2 i en A- og B-klasse. Nivået vil være førende for hvilke av klassene skytterne hører til. Samtidig forsvinner åpen klasse.

Utvalget har drøftet skyteprogrammer generelt i alle klasser, men vil ikke foreslå endringer på de nåværende konkurranseprogrammene.

Flere har imidlertid sendt innspill om at skytetidene burde bli like for alle programmene på samme arena. Utvalget har fulgt opp dette og foreslår en del endringer i skytetidene.

Videre behandling

Skyttere, skytterlag og skyttersamlagene er nå midt inne i høringsrunden og Hedmark skyttersamlag har invitert til høringsmøte på Tangen 15. mars.

Lederen for Hedmark skyttersamlag, Hilde Lunden Lang Ree, vet det er stor interesse for saken.

– Ja, det har vært noen spørsmål, og konkrete spørsmål har jeg besvart, men ellers synes jeg ikke det er riktig av meg som samlagsleder å gå ut med egne meninger i forkant, sier Lunden Lang-Ree.

Glad for diskusjon

Et av forslagene som skal diskuteres på Tangen 15. mars er endringene i veteranklassene. Jon Arne Løvseth fra Hamar er aktiv veteranskytter og en av dem som vil bli berørt av disse endringene.

– Jeg har ikke satt meg grundig inn i Sotnakk-utvalgets rapport med innstillinger, men så langt jeg har registrert er de fleste forslagene ok, også de som omhandler andre endringer enn veteranklassene, sier Tangen-skytteren Jon Arne Løvseth og fortsetter:

– Jeg synes blant annet at det er helt riktig at åpen klasse tas ut av konkurranseprogrammet, og at de skytterne som er avhengig av å bruke dopingbelagte medisiner (les: betablokker) flyttes over i klasse 2, som også deles i to (A og B). Det har lenge vært diskusjoner om de endringer som nå foreslås og det er bra at dette nå kommer ut på høring slik at både skytter, skytterlag og samlag får delta i denne diskusjonen, sier Jon Arne Løvseth.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke